"گزارش مهدی کروبی از حوادث بهشت زهرا" تیتر اصلی اعتمادملی است، اعتماد از قول محمد خاتمی نوشته "باید حقیقت برای مردم روشن شود"، ابتکار با تیتر امروز محاکمه " گزارشی درباره سرنوشت دستگیرشدگان تهیه کرده است و فرهیختگان با عنوان "بازداشت منفی چهار وزارت کشور" به حوادث اخیر اشاره کرده است.
"ناگفته های احمدی نژاد درباره اتفاقات اخیر" عنوان اصلی ابرار است و "دشمنان آرزوی رهبر و رییس جمهور را به گور می برند" تیتری است که ایران از گفته های رییس دولت برگزیده، "رابطه من و رهبری رابطه پدری و پسری است" در صدر عنوان های خبری جام جم امده و رسالت هم از همین مقام نقل کرده "رابطه ما و رهبر عزیز از جنس پدر پسری است."
جوان گزارش اصلی خود را به این موضوع اختصاص داده که "قانون درباره مجازات آشوبگران چه مى گوید؟" اما روزنامه جمهوری اسلامی از قول امام جمعه قم نوشته "به جوانان انگ ضد انقلابی نزنیم"، کیهان از "اعتراض آیت الله جنتی به عزل و نصب های اخبر" خبر داده، حیات نو از قول محمد خاتمی نوشته "مردم از خواست خود دست بر نمىدارند" و سرمایه از همین مقام نقل کرده "باید با بازجویان متخلف هم برخورد شود."
"موج بیکاری در تهران" تیتر اول خبر است،"تشکیل شورای رقابت" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است و " کمک 280 میلیون دلاری دولت به بولیوی" تیتر مردم سالاری.
گزیده مقالات
مساله اجتماعی
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته آن روز که دولت نهم، وزیر کشور مطلوب خود را به یک باره برکنار کرد که تغییرات وسیع در وزارت کشور را به دنبال آورد، آنگاه که ناظران اصلی انتخابات که باید ناظر بی طرف باشند، به طرفداری از یک نامزد قد برافراشتند، آنگاه که صدا و سیما تریبون یک سویه یکی از نامزد ها شد و راه افراط در پیش گرفت، باید پیش بینی می کردند که دارند مسئله اجتماعی بوجود می آورند و امروز که جلوه هایی از آن مساله اجتماعی بروز و ظهور پیدا کرده است، بپذیرند که مساله اجتماعی داریم و آن را مساله آفرینی تلقی نکنند.
به نوشته سرمقاله مردم سالاری بهترین راهبرد در حال حاضر این است که رویدادهای ا خیر را یک مساله اجتماعی بپنداریم. مساله ای که تکیه بر عناصر قدرتمند اجتماعی جامعه چون رهبری، مراجع، سیاستمداران مردمی و عناصر سیاسی معتبر و معتمد، و نه سیاسی و امنیتی می تواند فرصت پیچیده شدن اوضاع را از مساله آفرینان بگیرد .
مقایسه با فرانسه
کیهان در گزارشی به مقایسه ناآرامی های اخیر ایران با اغتشاش های اخیر فرانسه پرداخته و با اشاره به ادعاهای مسلمانان و انجمن های دفاع از حقوق مهاجران نوشته: این افراد پیش از آنکه از نگاه تبعیض آمیز وزارت کشور یا پلیس و دولت فرانسه به مسلمانان و مهاجران گلایه کنند از تصویر سیاهی که رسانه های این کشور از آنها ساخته اند ابراز نگرانی کرده اند. درجه بندی شهروندان و قراردادن 5میلیون مسلمان این کشور در شمار طبقه فرودست فرانسه از اندیشه مدیران متعصب شبکه های تلویزیونی و مؤسسات مطبوعاتی است.
گزارشگر کیهان بر همین اساس ادعا کرده بیشتر رسانه های مطرح غرب با گردانندگان لوموند، فیگارو، لوپاریزین و لاتریبون از مسلمانان فرانسه که از ابتدایی ترین حقوق شهروندی بی بهره اند تصویر یک آشوب طلب ارائه می کنند و در اخبار و گزارش هایشان کوچکترین اشاره ای به مرگ جوانان عرب تبار یا بازداشت صدها مسلمان نمی کنند .
در انتهای این گزارش آمد بحران هویت چند میلیون مهاجر مسلمان فرانسه در پس پرده سانسور پنهان می ماند اما حوادث پس از انتخابات تهران در حد یک فاجعه تاریخی در رسانه های اروپا و آمریکا ساخته و پرداخته می شود.
انقلاب مخملی نیست
مصطفی ایزدی در سرمقاله مردم سالاری نوشته کسانی که می کوشند تا تظاهرات مردم ایران را رنگ و بوى خارجى بدهند، سخت در اشتباهند. چرا که ایران؛ اکراین و گرجستان نیست. مردمى که هفتاد سال زیر چکمههاى کمونیستى له شده بودند، غرب برایشان جذبه داشت. این علاقه مردم رنجدیده اقمار شوروی، به رهایى و ورود به دنیاى آزاد را کسى نبود که هدایت کند. لذا غربىها و آمریکایىها پیشدستى کردند تا آن را هدایت و کنترل کنند.
نویسنده این مقاله سپس از صدا و سیما که چنین اتهامی را به معترضان می زند پرسیده آیا 30 سال حاکمیت جمهورى اسلامى ایران، شباهتى به اقمار شوروى سابق دارد؟ آیا شعارهاى مردم ایران در روزهاى پس از انتخابات 22 خرداد، چیزى غیر از شعارهاى دوران مبارزات انقلاب بوده است؟ آیا رهبران جنبش اصلاحات، از مقامات اصلى نظام نیستند؟ آیا اینها به دنبال سرنگونى نظام هستند؟
سئوال های دیگر مردم سالاری این است آیا این همه مرجع تقلید و عالم دینى و حتى چهرههاى سرشناس وابسته به جناح راست که جزء معترضین به نتیجه انتخابات هستند، عاشق حکومت دستنشانده آمریکا و انگلیس هستند؟
سروش تا گوگوش
رسالت در سرمقاله خود نوشته موسوی و کروبی میدانند اقلیت هستند اما بر طبل بازگشت به قدرت میکوبند. حکومت اقلیت یعنی استبداد و اگر هم حمایت خارجی را ، داشته باشد یک مصیبت است و آن هم بازگشت به دوران پهلوی و قاجار است . جریان دوم خرداد متاسفانه با این رویکرد خود را در حد اپوزیسیون نظام فروکاهیده و یک سر آن را سروش تا گوگوش در خارج پوشش میدهد و سر دیگر آن را مشتی ورشکسته سیاسی که حاضر نیستند اخلاق، قانون و عقلانیت را در اقوال، رفتار و افعال سیاسی خود پذیرا باشند.
سرمقاله این روزنامه هوادار دولت از شورای نگهبان خواسته در انتخابات آینده به عنوان تنها نهادی که پاسداری از جمهوریت و اسلامیت نظام را به عهده دارد اجازه ندهند نامحرمان به عنوان محرم به حریم رقابت های سیاسی راه یابند و به عنوان سرباز دشمن در این میدان عمل کنند.
ذخیره ارزی و واردات
سرمایه در گزارش اصلی خود نوشته آمار بانک مرکزی نشان می دهند که طی سال های 84 تا 87 ، مجموع درآمدهای ارزی 6/377 میلیارد دلار بوده است که از این میزان به طور متوسط سالانه 3/13 میلیارد دلار به ذخایر بین المللی کشور افزوده شده است.
در این گزارش آمده یکی از علل مهم خروج سرمایه های ارزی از کشور رشد چشمگیر واردات طی سال های اخیر است. آمارهای بانک مرکزی نشان می دهدطی چهار سال اول برنامه چهارم نزدیک به 270 میلیارد از درآمدهای ارزی کشور به واسطه ورود کالاهای وارداتی و خدمات از کشور خارج شد .
سرمایه در سرمقاله خود به همین موضوع اشاره کرده و نوشته دو اتفاق رخ داده؛ یکی اینکه باید دارایی های استراتژیک خود را تبدیل به سرمایه گذاری می کردیم که اینگونه نشد و اتفاق دوم افزایش شدید هزینه های جاری است که باید این هزینه ها کنترل می شد . این دو اتفاق که به موازات هم افتاده برای آینده و نسل های آتی خطرناک است و باعث فقیرتر شدن آنان و سخت شدن شرایط اقتصادی آینده خواهد شد.
به نوشته شاهین شایان ارانی اقتصاددان در این مقاله در واقع نحوه هزینه کرد درآمد های کشور نشان دهنده آن است که دولت هم در مدیریت هزینه های جاری درست عمل نکرده و هم در مدیریت سرمایه گذاری غیرمنطقی رفتار کرده به خصوص آنکه در قانون برنامه چهارم نیز تاکید شده که درآمد های نفتی باید تا انتهای برنامه به صفر برسد اما ارقام نشان می دهد مصارف نفتی در قالب هزینه های جاری رشد چشمگیری داشته است.
شورای رقابت
دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود خبر از تشکیل شورای رقابت برای تشویق خصوصی سازی داده و در سرمقاله خود نوشته تجربه نشان داده است که اثربخشی واقعی یک شورا به مهیا شدن مقدمات و الزامهای متعددی بستگی دارد که یکی از آن ها متقاعد کردن دولت به دست برداشتن از انحصارهایی است که در حوزه صنعت، بانکداری، حملونقل، بازرگانی دارد. آیا این شورای تازه تاسیس چنین قدرتی خواهد داشت؟
صادق جنان صفت در این مقاله نوشته رقابتی کردن اقتصاد چیزی نیست که با دستورهای آنها اتفاق بیفتد. رقابتی شدن فضای کسب و کار نیازمند پذیرفتن آزادی فعالیتهای اقتصادی از قید و بندها و خواستههای دیوانسالاران است که میخواهند اراده و خواست سیاسی خود را اعمال کنند. سرانجام اینکه رقابتی شدن کسب و کار نیازمند پذیرفتن اصل شریف آزادی انتخاب توسط شهروندان است. بدون مهیا شدن ذهنی جامعه، شورای رقابت نیز یک نهاد تشریفاتی خواهد شد .
بی علاقگی به روزنامه ها
کاهش گرایش مردم به روزنامه ها عنوان گزارشی در سرمایه که در آن آمده :عدم گرایش مردم در این روزها به روزنامه ها و مطبوعات بدون شک ریشه در تحولات اخیر و شرایط فعلی حاکم بر جامعه دارد.
به نوشته آرزو شهبازی در این گزارش دکتر صدیقه ببران استاد ارتباطات گفته مردم ایران به طور کلی خیلی روزنامه خوان نیستند و بیشتر به صورت شفاهی و از طریق رادیو و تلویزیون ارتباط برقرار می کنند. یعنی به همان اندازه که مردم ما اهل کتاب خواندن نیستند، روزنامه هم نمی خوانند. در یک دوره ای یعنی طی سال های 77 تا 80 به خاطر افزایش تعداد روزنامه ها، گرایش مردم به روزنامه ها بیشتر شده بود اما در این چند سال اخیر بخشی از روزنامه ها دولتی اند و به جای نگاه منتقدانه صرفاً به تعریف و تمجید می پردازند که این موجب کاهش رغبت مردم به روزنامه ها می شود.
تنفیذ امری استمراری
محسن اسماعیلی در مقاله ای در روزنامه خبر درباره تنفید ریاست جمهوری نوشته تنفیذ یک امضای ابتدایی و بدوی نیست، بلکه استمراری است. یعنی اینطور نیست که اگر کسی رأی اکثریت را آورد و رهبری حکمش را امضا کردند، دیگر تا چهار سال حتماً رئیسجمهور باشد. خیر؛ امضای رهبری بهطور مستمر باید پشت سر رئیسجمهور باشد و هر موقع رهبری امضا خودشان را پس بگیرند - یعنی تنفیذ را پس بگیرند - رئیسجمهور هم مشروعیت حقوقی و فقهی خودش را از دست میدهد.
به نوشته این عضو حقوقدان شورای نگهبان هم بنیانگذار جمهوری اسلامی و هم رهبر فعلی در گفته ها و نوشته های خود نشان داده اند که تنفیذ مشروط و محدود است به اینکه رییس جمهور موازین شرعی را رعایت کند و به موازین قانونی نظام پایبند باشد و در یک جمله شرایط یک رئیسجمهور را از دست ندهد.
|
|
|
|