بحران مالی شرکت های بزرگ صنعتی ایران

بحران مالی شرکت های بزرگ صنعتی ایران

بدهی های ایران خودرو بیشتر از شش میلیارد دلار است

گزارشها نشان می دهد که صنایع بزرگ تولیدی و صنعتی ایران نظیر خودرو، آلومینیوم و برخی شرکت های پیمانکاری با مشکلات مالی شدیدی مواجه شده اند و احتمال دارد که ادامه این وضعیت به ورشکستگی این واحدهای بزرگ منجر شود.

ایران خودرو بزرگترین شرکت خودروسازی ایران از مدتها پیش شرایطی دشواری را تجربه می کند. بدهی هنگفت این شرکت خودروسازی اکنون به مرحله ای رسیده که برنامه فروش بخشی از اموال این شرکت در دستور کار قرار گرفته است.

بدهی این شرکت بزرگ که همواره در ردیف سود ده ترین شرکت های ایرانی قرار داشت ، به حدی رسیده که امکان ادامه حیات آن را به مخاطره انداخته است.

ایران خودرو برای اولین بار بعد از ۴۵ سال نه تنها سودی نکرده بلکه گزارشها نشان می دهد که این شرکت در سال جاری مالی بیشتر از ۱۷۰ میلیارد تومان زیان داده و گفته می شود که این شرکت سودی برای پرداخت به سهامداران خود نخواهد داشت.

به همین دلیل مجمع عمومی سالانه این شرکت برای بررسی وضعیت مالی آن به تاخیر افتاده و به درستی مشخص نیست که مجمع آن چه وقت برگزار می شود.

فروش سهام بانک پارسیان از بانکهای خصوصی ایران که شرکت ایران خودرو از مهمترین سهامداران آن است و پیش فروش محصولات و فروش بخشی از شرکت های وابسته از جمله طرح هایی است که برای خروج شرکت ایران خودرو از بحران مطرح شده است.

برای کمک به این شرکت نیز شورای پول واعتبار نیز یک هزار میلیارد تومان (یک میلیارد دلار) وام اختصاص داده است.

بدهی این شرکت بیشتر از شش هزار میلیارد تومان (شش میلیارد دلار) اعلام شده است و حتی برخی منابع میزان این بدهی را تا ده میلیارد دلار نیز برآورد کرده اند.

شرکت ایران خودرو در سال جاری مالی بیشتر از ۱۷۰ میلیارد تومان زیان داده است.

دلایل بروز بحران در شرکت ایران خودرو به درستی مشخص نیست اما برخی می گویند که سرمایه گذاری این شرکت در کشورهای خارجی، سودده نبوده و بخشی از بدهی های این شرکت ناشی از این برنامه است.

علاوه بر این، سرمایه گذاری این شرکت در تولید محصولات جدید و برخی طرح های صنعتی، ثابت بودن قیمت خودرو و بحران مالی جهانی از جمله مواردی است که از آنها به عنوان عامل بحران یاد می شود.

این شرکت با آنکه بخش عمده ای از سهامش به بخش خصوصی و نیمه دولتی واگذار شده است اما مدیریت آن از سوی دولت تعیین می شود و برخی منتقدان می گویند که دولت برای اجرای سیاست های خود شرکت هایی نظیر ایران خودرو را تحت فشار می گذارد و همین مسئله مشکلات ایران خودرو را دو چندان کرده است.

بدهی های کلان

شرکت صدرا سکوی البرز را برای حفاری نفت در دریای خزر ساخته است

مشکل فقط مختص شرکت ایران خودرو نیست، شرکت ایرالکو که تقریبا نیمی از تولید آلومینیوم ایران را بر عهده دارد، مشکل مشابهی دارد و وضعیت مالی این شرکت به شدت بحرانی است.

برخی برآوردها نشان می دهد که شرکت ایرالکو در سال جاری بیشتر از ۱۱۰ میلیارد تومان زیان خواهد داد.

هزینه های بالای تولید یکی از مشکلات اصلی تولید آلومینیوم در ایران است و بعد از بحران جهانی و کاهش قیمت محصولات فلزی از جمله آلومینیوم، دشواریهای این شرکت چند برابر شده است است.

این شرکت که دو سال پیش به بخش خصوصی واگذار شد، در دو سال گذشته برای هر سهم ۳۰۰ و ۴۰۰ تومان سود در نظر گرفته بود اما اکنون این شرکت نه تنها سودی ندارد بلکه زیانش در هر سهم به بیشتر از ۳۴۰ تومان رسیده است.

دامنه این وضعیت بحرانی هر روز در حال گسترش است و شرکت صدرا نیز وضعیتی مشابه دیگر شرکت های بحران زده دارد.

بخشی از سهام این شرکت نیز همچون شرکت ایرالکو، از سوی شرکت سرمایه گذاری مهر اقتصاد ایران و موسسات مالی وابسته به سپاه پاسداران خریداری شده است.

گزارشها نشان می دهد که این شرکت ها آنقدر بدهکارند که نمی توانند به این سادگی از زیر بار آن خلاص شوند.

بدهی شرکت صدرا که یکی از بزرگترین شرکت های صنعتی ایران است ۷۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است و بنابر گزارشها این شرکت بیشتر از ۱.۵ میلیارد دلار پروژه نیمه کاره و معوق دارد.

ورشکستگی

شرکت صدرا در سال ۱۳۴۷ با هدف ساخت و تعمیر کشتی در بوشهر تاسیس شده اما بعد از انقلاب فعالیت خود را در زمینه صنایع فراساحل نظیر ساخت سکوهای نفتی، شناورهای دریایی در شمال و جنوب ایران گسترش داد.

امسال این شرکت در پایان سال مالی سودی برای پرداخت نداشت و در مجمع عمومی سالانه این شرکت یکی از سهامداران گفت:"ما سهام صدرا را به قیمت چهار هزار تومان خریدیم و مجبور شدیم هر سهم را ۵۰ تومان بفروشیم حال چه کسی قرار است جواب اعتماد و سرمایه از دست رفته ما را بدهد"

اوضاع این شرکت به حدی آشفته است که سرتیپ رستم قاسمی فرمانده قرارگاه بازسازی خاتم الانبیا وابسته به سپاه پاسداران ایران که به تازگی بیشتر ازنیمی از سهام این شرکت را خریداری کرده، گفته است که علیه مدیران قبلی این شرکت شکایت خواهد کرد.

البته سپاه پاسداران در شرایطی ۵۱ درصد سهام صدرا را خریداری کرد که قیمت سهام این شرکت نسبت به شش سال پیش به شدت سقوط کرده است. سپاه پاسداران برای خرید ۵۱ درصد سهم صدرا تنها ۷۶ میلیارد تومان پول داده در حالی که ۳۶ درصد سهام این شرکت در سال ۱۳۸۲ با قیمت ۴۰۷ میلیارد تومان در بورس معامله شد.

بدهی شرکت صدرا ۷۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است و یک شرکت مالی وابسته به سپاه پاسداران 51 درصد سهام آن را 76 میلیارد تومان خریده است

شرکت صدرا ۳۵درصد از سهام صنایع آذرآب و ۲۲درصد از سهام صنایع فراساحل(صف) را نیز در اختیار دارد. شرکت صنایع آذرآب در زمینه ساخت تجهیزات نفت، گاز و پتروشیمی و شرکت فراساحل در ساخت سازه های دریایی فعالیت دارند.

اما این مجموعه بزرگ اکنون ورشکسته به حساب می آید و برای همین نهادهای مالی وابسته به سپاه پاسداران با قیمتی بسیار پائین بخش عمده سهام آن را خریدند به این امید که مانع ورشکستگی کامل این شرکت شوند و با استفاده از روابط و منابع مالی خود، این یک شرکت بدهکار و ورشکسته را به یک شرکت سودده تبدیل کنند.

برخی کارشناسان اقتصادی می گویند حتی اگر قرارگاه بازسازی خاتم الانبیا وابسته به سپاه پاسداران بتواند مشکل صدرا را برطرف کند باز هم بحران مالی در شرکت های بزرگ صنعتی به قدری گسترده است که کاری از دست نهادهای دولتی و نیمه دولتی بر نمی آید و برای حل آن باید چند مشکل همزمان برطرف شود.

کمبود نقدینگی، واردات گسترده، ضعف مدیریت و فرسودگی ماشین آلات و تجهیزات مهمترین مشکلات فعلی صنعت ایران است و به عقیده کارشناسان اقتصادی اکنون که دولت با کسری بودجه روبه روست، باید فضای کسب و کار را که بعد از حوادث اخیر انتخابات ریاست جمهوری به شدت آسیب دیده، را بهبود بخشد و با برطرف کردن موانع سرمایه گذاری، از آسیب های بیشتر صنایع بکاهد.

البته بحران مالی مختص این چند شرکت نیست، بسیاری از شرکت های بزرگ صنعتی در بخش های مواد غذایی، کشاورزی، پتروشیمی، صنایع تولید لاستیک، قند و شکر با مشکلات مشابهی مواجهند و بسیاری حتی امکان فروش محصولات خود را به دلیل وفور کالاهای وارداتی ندارند و این نگرانی وجود دارد که این شرکت ها بدون حمایت های مالی دولتی حتی نتوانند حقوق کارگران خود را بپردازند.

کاوه امیدوار

irooni2009 - ایران - تهرن
شرکت ایرنخودرو با داشتن مدیران نالایق باید هم ورشکسته شود . این شرکت حدود 300 میلیون دلار برای پروژه 206 صندوقدار هزینه کرد ولی هیچ استقبالی از اون حتی تو ایران نشد . منوچهرمنطقی ( پاسدار ) که از مدیران صنایع دفاع بوده و هیچ تخصصی در زمینه خودروسازی نداشته شد مدیرعامل این شرکت و با برکنارکردن مدیران قدیمی و باتجربه و گماشتن دوستان بی تجربه و بی تخصص خود ضربه بزرگی به این شرکت زد برای نمونه یکی از دوستان خود رو وقتی اومد مدیر سالن رنگ کرد و بعد از یکسال این فرد رو به مرکز تحقیقات (محل طراحی و تحقیق شرکت یعنی مغز شرکت ) فرستاد و مدیریت این مکان رو به اینفرد داد .
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

Goşa Çay - ایران - قوشاچای
انترخان میگفت بحران پشت مرزهای ایران است و با ما کاری ندارد. جناب انتری صبر کن روزهای خوشته به همراه اون رهبر چلاقت . اعدامتان نزدیکه بهمراه مرتضوی حسین بازجو فیروزآبادی جنتی احمدخاتمی و...
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

یکی مثل همه - انگلستان - لندن
دلایل بروز بحران در شرکت ایران خودرو به درستی مشخص نیست ! اتفاقاً خیلی هم مشخص است. در دوره احمدی نژاد قراردادها را فقط به شرکت هایی دادند که متعلق به سران سپاه بودند. آنها هم بخشی از این پول را برمیداشتند و قرارداد را به قیمت کمتری به شرکتهای دیگر میدادند. یعنی این وسط از جیب ایران خودرو پول یامفت به جیب فرماندهان سپاه میرفت. خوب میخواهید ورشکست نشود؟ این تنها گوشه ای از دزدی های اینهاست . قطعاً در این دوره علنی تر دزدی خواهند کرد.
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

garfild - ایران - تهران
ایران خودرو باید بسته بشه همه ماشیناش فرقونه صاف صاف باهاش می ری آتیش می گیره آلمینیوم سازی (اراک) هم دیگه نپرس اینقدر توش بخور بخوره موندم چه جوری تا الان زمین نخورده / دزدی که شاخ و دم نداره
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

nooshin tehrani - ایتالیا - رم
به شتر گفتند چرا غوزت پسه. گفت من چیم به همه کسه. حالا حکایت ایران. متاسفانه باید قبول کرد که همین وجود نام ایران خودش معجزه است. در این 30 سال زدن. کشتن. خوردن. غارت کردن. انچه را هم که نتونستن غارت کنن. نابود کردند. اقتصاد. فرهنگ. اطلاعات. سیاست خارجی و حتی همون داخلیشم. خدا رحم کنه.
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

سنجاقک - امریکا - ا......
وقتی 18.5 میلیارد از ایران خارج میشه . باید که ایران مملکتی ورشکسته بشه
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

behzad london - انگلستان - لندن
مبارک باشه-این هم از اقتصادسرمایه داری اسلامی!!
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

سارا-دوبلین ایرلند - ایرلند - دوبلین
واقعا زور داره این خبر روهمه ندونن: . خروج قاچاقی هجده و نیم میلیارد دلار پول نقد و بیست تن شمش طلای مردم ایران از طریق کامیون توسط جمهوری اسلامی و توقیف و دستگیری کامیون توسط پلیس ترکیه . https://www.youtube.com/watch?v=CGeTc92p4v0
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

aram2006 - ایران - ارومیه
اقتصاد دولتی محکوم به شکسته
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

بابک - ایران - سبزوار
مدیر عامل ایران خودرو یک شیره ای قهار است که خامنه ای او را انتخاب می کند چه انتظاری از او می رود عیر از این:. 1- کشتار سالانه 30000 نفر در جاده ها. 2- زخمی کردن 100000 نفر بی گناه در جاده ها. 3- مردم را سوار فرغون کردن به جای ماشین
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

*پسر شجاع* - ایران - تهران
اینهمه با خودروهای عهد بوق مردم را چاپیدند و چند برابر قیمت خودروهای لگن را به مردم فروختند حالا که دیگر بازار ایران اشباع شده ومردم به علت مشکلات اقتصادی پولی برای خرید ندارند به غلط کردن افتادند با آن تخفیفی که در صادرات خودرو به کشورهای دیگه میدادند باید هم ورشکست بشوند ...این صنعت بجز بدبختی فایده دیگری برای مردم ایران نداشت...
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

behzad london - انگلستان - لندن
ارام-2006-ایران-ارومیه. این اقتصاد سرمایه داری.که محکوم به شکسته--البته در ایران-اقتصاد سرمایه داری اسلامیه --. وگر نه-اقتصاد چین را نگاه کن-هیچ هم در حال شکست نیست!.
پنج‌شنبه 8 مرداد 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.