مقاله وال استریت ژورنال درباره دورنمای حکومت ایران : جمهوری اسلامی دیگر رژیم سابق نیست

مقاله وال استریت ژورنال درباره دورنمای حکومت ایران :

جمهوری اسلامی دیگر رژیم سابق نیست

در شرایط فعلی، تنها آینده کوتاه مدت رژیم مذهبی ایران در سایه تردید است. ممکن است اعتراضات فعلی سرکوب شود، اما نهادهای حاکم دینی و غیرانتخاباتی تا حد چشمگیری آسیب دیده اند. اگرچه هر کدام از اجزای جمهوری اسلامی ویژگی های خاص خود را دارد، اما این نظامی نخواهد بود که بتواند سال های زیاد دوام بیاورد.

هنگامی که نوبت به سرکوب می رسد، ایران صاحب ابزارهای امنیتی گسترده ای است که می تواند از همه آنها بهره بگیرد. پلیس می تواند از عهده کنترل جمعیت برآید، واحدهای پلیس ضد شورش می توانند برخی معترضان را کتک بزند تا بقیه حساب کار دستشان بیاید و از همه وحشیانه تر، شبه نظامیان لباس شخصی بسیجی می توانند از یورش و تیراندازی به ایرانیان بی دفاع لذت ببرند. در کنار همه اینها، بازوی فنی رژیم می تواند خدمات تلفن همراه را جهت ایجاد وقفه در تظاهرات از کار بیاندازد و دستیابی به اینترنت را متوقف کند.

اگر دامنه اعتراضات به شکل جدی گسترش پیدا کند، ممکن است نیروهای سپاه پاسداران انقلاب با خودروهای زرهی به صحنه فراخوانده شوند که البته این برای رژیم خطراتی دارد. باید به خاطر داشت که میر حسین موسوی، نامزد اصلاح طلب انتخابات، زمان طولانی فرمانده آنها بوده است. فراخوان ارتش با ریسک بیشتری همراه است زیرا از میزان وفاداری تیمسارهای ارتش اطلاعی در دست نیست. فعلاً که رژیم به هیچیک از اینها نیازی نداشته است.

چیزی که ساختار اولیه جمهوری اسلامی را هدف گرفته، بروز شکاف در میان طبقه حاکم است. آنچه سبب استیلای رژیم بر مردم ایران در نزدیک به 30 سال گذشته بوده، اتحادی بوده که توسط آیت الله خمینی بنیان گذاشته شده است. اکنون این اتحاد متزلزل شده است: همان کسانی که نهادهای حاکم مذهبی را بوجود آورده اند، اکنون در حال تخریب تشکیلات هستند.

میر حسین موسوی رقیب اصلی محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری، نخست وزیر کشور در سال های 1981 تا 1989 بود؛ دوره ای که جمهوری اسلامی به ساختار دولتی خود و از جمله یک رهبر غیرانتخابی نیاز داشت. اگر چه باید در تمام مسائل از رهبر عالی پیروی کرد، اما اکنون آقای موسوی از دستور علی خامنه ای برای پذیرش انتخاب مجدد احمدی نژاد سرپیچی می کند. مهدی کروبی رئیس سابق مجلس و از اجزای اصلی تشکیلات کشور و نیز آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی چهره بلندپایه تر در تأسیس انقلاب اسلامی به وی پیوسته اند. آقای رفسنجانی که در سال های 1989 تا 1997 رئیس جمهور کشور بوده، ریاست مجلس خبرگان را نیز برعهده دارد؛ مجلسی متشکل از 86 عضو که عزل و نصب رهبری را برعهده دارد.

احمدی نژاد در یک برنامه زنده تلویزیونی در جریان همایش های انتخاباتی، رفسنجانی و فرزندانش را به فساد متهم کرد. بنابراین، چنانچه انتخاب مجدد احمدی نژاد «مسجل» یا آنچنان که خامنه ای اعلام کرده «الهی» باشد، آقای رفسنجانی باید از تمامی مناصبش استعفا دهد و فرزندانش باید ایران را ترک کنند. اما در مقابل، گزارش می شود وی به رایزنی برای جلب نظر اکثریت اعضای مجلس خبرگان مشغول است تا آقای خامنه ای را برکنار کند و یا وی را مجبور به برگزای انتخابات مجدد کند.

نهاد غیرانتخابی کلیدی دیگر در جمهوری اسلامی که تا حدی توسط خود موسوی و رفسنجانی پایه گذاری شده، مجلس خبرگان 12 عضوی است که حق تأیید تمامی قوانین مصوب مجلس و نیز تعیین صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس و ریاست جمهوری را برعهده دارد. شورای نگهبان ظرف سال های گذشته همواره طرف تندروها و احمدی نژاد را گرفته و از اختیارات خود به شکل نامناسبی استفاده کرده است. طبیعی است که خامنه ای، شورای نگهبان را برای رفع و رجوع مشکل انتخابات برگزیده باشد. 

بر روی کاعذ، اگر خامنه ای، احمدی نژاد و تندورهای شورای نگهبان توسط چهره های مورد توافق جایگزین شوند، جمهوری اسلامی می تواند مانند قبل به حیاتش ادامه دهد. اما در عمل، این کار امکانپذیر نیست. انبوه مردم ایران به دلیل خطر ضرب و جرح و حتی بدتر از آن، به دلیل شخصیت معمولی میرحسین موسوی که تنها تا اندازه ای میانه رو است،  به تظاهرات روی نیاورده اند. طبیعتاً مقاومت او در برابر فشارهای موجود بر محبوبیتش افزوده است، اما او چیزی بیشتر از یک نماد اتفاقی در وقایع سیاسی اخیر نبوده است.

آشکار است طبقه تحصیلکرده تر و کارآمدتر ایران پس از سال ها تحقیر اجتماعی و سوء مدیریت وحشتناک اقتصادی، به رژیم پشت کرده اند. آنها حتی اگر خود شخصاً مذهبی باشند، اکنون تمام ساختار اسلام شیعۀ سیاسی و آیت الله های قدرتمند، روحانیون صاحب منصب، سپاه پاسداران سخت سر و شبه نظامیان بسیجی کم مایه را رد می کنند. بسیاری از ایرانیانی که زمانی برای روحانیون احترام قائل بودند، اکنون در مجموع آنها را فاسد می دانند، البته این شامل طرفداران احمدی نژاد نیز می شود که نامزدشان به آقای رفسنجانی حمله کرده است.

بسیاری از روحانیون مهم از مدت ها پیشتر معتقد بودند مردان دینی باید با واگذاری خودخواسته قدرت، احترام از دست رفته را دوباره بدست آورند. اما در شرایط فعلی، خامنه ای در موقعیت باورنکردنی حمایت از رئیس جمهوری قرار گرفته که مشروعیتش از سوی بسیاری از اجزای ساختار دولت خود نیز پذیرفته نشده است. حتی علی لاریجانی رئیس مجلس تندروی نظام نیز منصفانه بودن شمارش آرا را رد کرده است.

بنابراین حتی اگر احمدی نژاد بر سر قدرت باقی بماند، واقعاً نمی تواند عملکرد یک رئیس جمهور را داشته باشد. اول اینکه ممکن است مجلس وزرای پیشنهادی وی را تأیید نکند و او بدون وزرایش امکان ادامه کار ندارد. اگر خامنه ای از سوی مجلس خبرگان کنار گذاشته نشود، و یا احمدی نژاد توسط خامنه ای کنار زده نشود، دولت فلج خواهد ماند.

خبر خوب این است که با وجود تشکیلات دینی حاکم بر کشور، نهادهای دموکراتیک واقعی در حال رشد و نمو در ایران هستند و تنها به انتخابات جدید ریاست جمهوری و مجلس نیاز دارند.

آقای لوتواک عضو ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی است و کتاب «خط مشی: منطق جنگ و صلح» را تألیف کرده است.  

ادوارد ان لوتواک  

منبع: وال استریت ژورنال- 24 ژوئن

online.wsj.com/article/SB124605747799763537.html

fanta - فرانسه - استراسبورگ
عالی بود.
به نظرم منم اگه در بدترین حالت خامنه‌ای و احمدی نژاد بر سر قدرت بمونن دولت و نظام به شدت تضعیف خواهد شد. چه بسا مجلس به خیلی از وزرای دولت رأی اعتماد نده و این شکاف در چهار سال آینده منجر به فروپاشی نظام ولایت فقیه شود.
در این صورت منم با فاطمه رجبی همسر آقای الهام یه کار کوچیک دارم. (بین خودمون باشه، می‌خوام پیشاپیش معجزه هزاره چهارم رو بهش نشون بدم.)
یکشنبه 7 تیر 1388

bluestar - ایران - تهران
خدا وقتی بخواد یه نفر رو به زمین گرم بزنه به دست خود طرف این کار رو انجام میده.
یکشنبه 7 تیر 1388

badram - ایران - تهران
مردم به زودی این نظام را کنار می گذارند. همه جلادان احساس خطر کرده اند.
یکشنبه 7 تیر 1388

sina-tehran-iran - . - .
من در این چند روزه چیزهایی دیدم که واقعا به حال خودم و مردمم افسوس میخورم . با کسی که در تظاهرات روز شنبه بطرفش شلیک شده وقطع نخاع شده بود صحبت میکردم میگفت کسی که مرا باتیر زده بود بعد از شلیک با باتوم بجان من افتاده بود ومیدید که من نمیتونم حرکت کنم ولی اینفدر بیرحمانه به سر وصورتم باتوم میزد که من با خودم میگفتم آیا این انسان است یا حیوان درنده والله حیوان درنده هم با طعمه اش اینکار رو نمیکنه .بعد از بردن من به بیمارستان سردار رادان به او گفته که میدانم که طرفی تو رو باتیر زده میشناسی ولی اگر نگی اغتشاشگرا اینکارو کردن به همینصورتی که در ویلچر هستی هم نمیزاریم زندگی کنی باید بیای اعتراف کنی که نیروی انتظامی نبوده که تو رو اینطوری کرده .تو رو خدا کسانی که خارج هستند بگید ما حاضریم به کشور ما حمله کنید ما رو از دست این خون اشاما نجات بدید خواهشا" این پیام واتفاق رو به دنیا خبر بدید ما دستمون از همه چیز کوتاهه.
یکشنبه 7 تیر 1388

7-aseman - اتریش - وین
یک مدت کشور فلج باشه بهتر از اینه که این نامردهای دزد قاتل هرامزادها دوباره اومورات دولت را دست بگیرند .خامنه ای. انتری . محصولی .الهام .فاطمه رجبی افریته ی سلیته . سپاه . بسیج . بقیه اشغالهای خونخوار....... بای بای
سید اکبر و بقیه ی هم دستهات بای بای
یکشنبه 7 تیر 1388

DISPASSIONATE - فیلیپین - مانیل
مرتیکه از بیرون چه اطلاعاتی در مورد ایران داره. روی پیش بینی هاش میشه حساب کرد
یکشنبه 7 تیر 1388

پریستوک - ایران - تهران
fanta - فرانسه - استراسبورگ ( فاطمه رجبی همسر آقای الهام یه کار کوچیک دارم. )
بدسلیقه حالم و به هم زدی
یکشنبه 7 تیر 1388

*پسر شجاع* - ایران - تهران
دوستان من هم معتقدم این حکومت مشروعیت مردمی و جهانی خود را به مقدار زیادی از دست داده واگر این اعتراضهای مسالمت آمیز 4 سال و در 3 انتخابات بعدی شوراها و مجلس و ریاست جمهوری ادامه یابد دیگر امکان ادامه این حکومت وجود نخواهد داشت ...مهمترین وظیفه هر ایرانی این است که اعتراضها را در ایران و در دنیا به این حکومت همچنان به هر روش ممکن ولی متمدنانه ادامه دهد تا این حکومت روز به روز ضعیفتر شود و در نهایت ضربه نهایی برای سرنگونی این حکومت و ایجاد دموکراسی واقعی وارد شود....
یکشنبه 7 تیر 1388

chkavak - ایران - تهران
حکومت اسلامی ملاها فاسد و نامشروع است و باید از بین برود. ما حکومت مذهبی فاسد آخوندی نمی خواهیم. ما خواستار جدایی این دین انسان ستیز از سیاست هستیم.
اروپا زمانی به پیشرفت و دمکراسی دست یافت که کشیشان و دین سرکوبگر و به فساد کشیده شده آنها را مردم در کلیسا حبس کردند و دست کشیشان خونخوار و فرصت طلب شیاد را از دخالت در امور کشوری و هرگونه فعالیت سیاسی کوتاه نمودند.
تا این اسلام و این ملاها و این عقاید پوچ و بیهوده مذهبی در راس امور سیاسی و اجتماعی کشورمان باشند ایران روز به روز به عقب رانده خواهد شد و اوضاع از این هم که هست بدتر می شود. تنها با جدائی دین از سیاست و خانه نشین کردن ملاها و پیروانشان و قطع نمودن شیرازه حیات اقتصادیشان از مفر درآمدهای ملی و منع قانونی هرگونه دخالت و شرکت در برنامه های سیاسی از سوی این جنایتکاران رداپوش که همگی نمایندگان شیاطین بر زمین هستند می توانیم به دمکراسی و سعادت و پیشرفت دست بیابیم.
مرگ بر حکومت دینی
مرگ بر ملا و مزدورانش
زنده باد آزادی
زنده باد عدالت
یکشنبه 7 تیر 1388

cheshmak1000ta - ایران - خراسان جنوبی
مرگ بر خامنه ای
یکشنبه 7 تیر 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.