طبق آرای وزارت کشور آرای مهدی کروبی از تعداد آرای باطله نیز کمتر بوده است.
تیتر اول ها
"الزام صدا و سیما به پخش پاسخ متهم شدگان" تیتر اول روزنامه آفتاب یزد است در حالی که "مشارکت هشتاد در صدی مردم یک چشن واقعی است" عنوان اصلی جام جم است.
جمهوری اسلامی هم از قول رهبر در تیتر اصلی خود نوشته "انتخابات ۲۲ خرداد نصاب تازه ای در سلسله طولانی انتخابهای ملی پدید آورد"، ایران روزنامه دولت با عنوان "جمهوری دهم با ۲۴ میلیون ۵۰۰ هزار رای احمدی نژاد" گزارش های انتخاباتی را منعکس کرده و برای حیات نو مهم ترین عنوان این بوده است: "قدردانى رهبر انقلاب از حضورگسترده مردم در انتخابات".
رسالت در تیتر اول خود از قول آیت الله خامنه ای نوشته است: "رقیبان دیروز از منتخب ملت حمایت کنند" و اعتمادملی در صفحه اول خود که بخشی از آن سفید است نوشته "وزارت کشور کروبی را پنجم اعلام کرد".
دنیای اقتصاد تنها روزنامه صبح است که عنوان اصلی خود را از میان مطالب غیرانتخاباتی برگزیده و از "رونمایی از قانون جدید بانکی" .
کیهان در سرمقاله خود نوشته ۲۲ خرداد بسیاری از افسانه های بافته شده توسط غربی ها و دوستان داخلی آنها را به صریح ترین شکل ممکن به میدان آزمون آورد، باطل کرد و حقیقت ناب را به جای آنها گذاشت. اولین افسانه ای که در ۲۲ خرداد زمین خورد، این بود که رسانه های خارجی و همکاران داخلی آنها مدت ها به صدای بلند می گفتند ارتباط مردم و نظام جمهوری اسلامی در آغاز دهه چهارم عمر جمهوری اسلامی به حداقل مقدار ممکن کاهش پیدا کرده و دیگر از آن شور و حال اول انقلاب که مردم خود را بخشی مهم و جدایی ناپذیر از نظام سیاسی می دانستند، خبری نیست.
به نوشته سرمقاله این روزنامه انتخابات ۲۲ خرداد که در آن حدود ۴۰ میلیون از مجموع ۴۶ میلیون واجد حق رای در سراسر کشور پای صندوق های رای حضور یافتند، با قوتی بی مانند کل این افسانه پردازی را به باد فنا داد و ثابت کرد که اگر دولتی حرمت مردم را نگهدارد و خود را خدمتگزار آنها بداند، مردم قدرشناسانی موقع شناس و پرمهرند و خادمان خود را به بهترین شکل ممکن ارج خواهند نهاد. از حیث نظری، دستیابی به این میزان از مشارکت سیاسی در جامعه ای که بخش بزرگی از آن را طبقه متوسط شهری تشکیل می دهد توفیقی بزرگ برای دولت و مجموعه سیستم حکومتی است.
روزنامه ایران در سرمقاله خود پیام رهبر انقلاب را فصل الخطاب دانسته و نوشته در این پیام، حضور تعیینکننده، مقتدرانه، متین و آرامش آفرین ملت بزرگ و هنرمند ایران را در جمعه حماسی ۲۲ خرداد، لطف و رحمت پروردگار حکیم و حادثهای خیرهکننده و بیهمتا خواندند و با اشاره به تجلی رشد سیاسی، عزم انقلابی و ظرفیت مدنی ملت ایران در انتخابات، مشارکت ۸۵ درصدی مردم و رأی ۲۴ میلیونی به رئیسجمهور منتخب را یک جشن واقعی دانستند .
به نظر روزنامه دولت بر این اساس نامزدها و هواداران آنها و فعالان سیاسی وظیفه دارند مطابق منویات رهبر معظم انقلاب «روزهای پس از انتخابات را به روز مهربانی و بردباری» تبدیل کنند و با «حمایت پکپارچه» از منتخب ملت به جشن ملی ایرانیان بپیوندند و بدینگونه توطئههای دشمنان را برای بر هم زدن آرامش و امنیت خنثی سازند.
سردبیر رسالت در سرمقاله این روزنامه اشاره کرده که در صندوق های رای کاغذ های سبز رنگ برای رای به نامزدهای ریاست جمهوری و آبی مربوط به انتخابات خبرگان بود و از آن جا که رنگ سبز مخصوص یکی از نامزدها بود جزء شگفتی های این دوره از انتخابات این بود که وزارت کشور که اعلام کرده بود، هیچ نامزدی حق ندارد نمادی از تبلیغ در روز رایگیری در محلهای اخذ رای داشته باشد، خود در سراسر کشور چنین کمک بی مزد و منتی به رقیب اصلی احمدی نژاد کرده بود.
کاظم انبارلوئی نوشته پس از اینکه رای دادم بلافاصله با آقای محصولی وزیر کشور تماس گرفتم و این اعتراض را مطرح کردم که چرا وزارت کشور به نفع یکی از نامزدها - آن هم به این شکل آشکار- قانون انتخابات را نقض میکند. وی گفت: تعرفههای رای قبل از آغاز تبلیغات انتخاباتی چاپ شده بود. ما هم نمیتوانستیم به این دلیل که رنگ سبز نماد تبلیغاتی یکی از نامزدهاست همه آنها را معدوم کنیم لذا مجبور شدیم این جدی ترین تخلف وزارت کشور بود.
محمد علی ابطحی در اعتماد ملی نوشته یکی از دوستان می گفت مهندسی این انتخابات خیلی هوشمندانه بود. از یک سو رکورد رای دادن در تاریخ انتخابات شکست. این که همیشه می گفتند خاتمی در دور دوم بیشتر رای آورد هم باید درهم میریخت و احمدی نژاد در این مهندسی باید رای بیشتری از خاتمی به دست میآورد. مهندس موسوی و همه کسانی که همراهش بودند را هم میخواستند، به پایان خط ببرند.
به نوشته مشاور مهدی کروبی در انتخابات ریاست جمهوری با اینکه آقای کروبی بیشترین کسی بود که یک مجموعههای ثابت رای داشت. اما به دلیل اینکه دیگر کسی از این شعارهای تند و مردم محورانه ندهد و اعلام کنند همه مخالفان و ناراضیان در کشور عددی نیستند، سقف ۳۰۰ هزار نفری را برایش در نظر گرفتند. این در حالی است که اخبار رسیده از همه صندوقهای شهرستانها حداقل تساوی آقایان موسوی و احمدینژاد بود.
در پایان این مقاله آمده اینبار اگر دوباره فراموش نکنیم، جریان غیردولتی و اصلاحطلب را باید به این نتیجه رسانده باشد که دیگر از طریق صندوقهای رای نمیشود، به فکر اصلاح بود. انتظار میرود کاندیداها و به خصوص مهندس موسوی که خود را کاندیدای پیروز اعلام کرده است و حرف بیجایی هم نزده است، تلاشهایی را که آغاز کردهاند به نتیجه برسد. ظاهرا میخواهند تقاضای تجدید انتخابات کنند. اما نمیدانم آیا امکانپذیر هست یا نه؟
کیهان در مقاله ای با اشاره به تبلیغاتی که علیه محمود احمدی نژاد در مورد گزارش اولین سفر وی به نیویورک به حضور یکی از مراجع اتفاق اتفاق افتاده و به هاله نور مشهور شده بود نوشت او به محضر عالمی پا گذاشت و از کرامتی سخن گفت که به او منتقل شده بود، صحبتی که خلاف انتظار نبود و اگر به او خلاف گفته بودند، او را چه تقصیر بود.
به نوشته خانم ثقفی در کیهان او را با این هاله بسیار کوبیدند و او در دفاع از خود چیزی نگفت. هاله ای که بودن و نبودنش هیچ از قدر تلاشهای او کم نمی کرد. هاله ای که فرافکنی ها را به سمت تخطئه او کشاند و سکوتش را به دروغ نمایاند. اکنون اما نوبت رأی و دفاع ملت بود. مردم این بار در صدقی آشکار پیرامون مسئول خدوم خود هاله کشیدند و اتفاق بزرگ آراء مثبت خود را به او آفریدند. اکنون اما مخالفان این هاله را نیز کتمان و تخطئه خواهند کرد؟!
فرخ قبادی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته تولید در کشور ما از بیماری ریشهای و سابقهداری در رنج است که تا درمان نشود، همواره آن را در معرض ابتلا به بیماریهای حاد، با ظواهر و نامهای گوناگون قرار خواهد داد فعالیتهای تولیدی در کشور ما هم پرچالشاند، هم بازگشت اصل سرمایه در آنها طولانی و نامطمئن است و هم نرخ بازده قابل قبولی ندارند. نرخ سود نازل، به معنی آن است که فعالیتهای تولیدی آسیبپذیر و کمثباتند، در مقابل نوسانات طبیعی بازار کمتاب و طاقت هستند.
در این مقاله اشاره شده که سیاستهای متناقض پولی و مالی، ارزی، مصلحتاندیشی های ضدتولید، از قیمتهای دستوری و غیرواقعی و از تغییرات پی در پی و غافلگیرکننده . واقعیت این است که تولید در کشور ما به فعالیتی پر چالش و کمبازده تبدیل شده است و بهرغم همه تشویقها و مساعدتهای زبانی، اغلب قوانین و مقررات در کشور ما به گونهای جهتگیری شدهاند که تولید را پرچالشتر و پرهزینهتر میسازند.
عماد افروغ در مقاله ای در اعتماد ملی در مورد انتخابات نوشته در این زمان به عنوان یک شهروند ایرانی که بیش از هر چیز خود را فرزند این ملت میداند، به نظرم کارآمدترین روش برای اثبات اخلاقمداری در نظام جمهوریاسلامی این است که مقام معظم رهبری یک شورای حکمیت تشکیل بدهند و در این شورای متشکل از شخصیتهای حقیقی، حقوقی و کاندیداها به این شبهات پاسخ داده شود تا ملت ایران از سلامت جریان انتخابات اطمینان حاصل کنند.
به نظر نویسنده مقاله این روزنمامه دولت روی کار موظف است به مردم این اطمینان را بدهد که هیچ خلافی نه در قبل و نه بعد از انتخابات صورت نگرفته است. زیرا بیتفاوتی به سوالات مردم افزون بر بیاخلاقی کمترین هزینهاش برای یک دولت بیتفاوت ملت است،البته اگر حداکثرش را در نظر نگیرم.
در پایان مقاله آمده ضرورت تشکیل شورای حکمیت را بیش از هر زمان دیگری ضروری میدانم، زیرا مردم برحسب اراداتی که به مقام معظم رهبری دارند میتوانند پاسخ تمام شبهاتشان را به دست بیاورند.زیرا اصل و اساس شکلگیری این انقلاب حفظ امانتداری ملت است و رای ملت امانتی است در دست دولت. کسی که خیانت در امانت میکند، نهتنها یک خطای شخصی مرتکب نشده، بلکه یک خطای جمعی تاریخی را رقم زده است.
بیژن مقدم در سرمقاله جام جم نوشته بیانیههای صادره از سوی آقایان موسوی و کروبی مفاهیمی متفاوت را به ذهن متبادر میسازد. همان مفهومی که ماهها قبل القاء آن را آغاز کردند. «اگر بگذارند میرحسین موسوی پیروز میشود» معنای مخالف این القاء این بود که اگر پیروز نشد، نگذاشتند. بیش از آن که نتیجه انتخابات و میزان مشارکت بهتآور باشد، بیانیههای صادره بهتآفرین است. آیا واقعا این بیانیهها را آقایان موسوی و کروبی نوشتهاند؟
در ادامه این مقاله آمده مردم میپرسند مگر ناظران و نمایندگان نامزدها بر سر صندوقها حضور نداشتند که داشتند و مگر شمارشها و صورتجلسات و آراء به امضا آنان نرسیده که رسیده پس اعتراضها به چیست؟ موج سبز امروز بیش از هر چیز نیازمند عقلانیت در مواجهه با یک ناکامی سیاسی است. عرصه سیاست همواره با تصویرهای پیدرپی شکست و پیروزی ظاهری مواجه بوده است. هرچند در نگاهی بلندتر در عرصهای که گلوها برای خدمت فریاد برمیآوردند شکست و پیروزی بیمعناست.
نویسنده سرمقاله جام جم به یاد آورده که ناطق نوری رقیب محمد خاتمی در انتخابات دوم خرداد هنوز شمارش به پایان نرسیده پیروزی وی را در دوم خرداد تبریک گفت نامزدهای معترض امروز نیز میتوانستند اعتراضات خود را با ادبیات و روشی بهتر مطرح کنند تا هم منجر به تنشهای اجتماعی نشود و هم بدون بهانهجویی و غوغاسالاری خواستههای خود را در مسیرهای قانونی تعیینشده دنبال کنند.
آفتاب یزد در سرمقاله خود به اختلافات موجود بین مجلس و دولت اشاره کرده و نوشته تداوم این وضعیت فرسایشی، حاصلی جز فرصتسوزی برای کشور و ملت ندارد. اگر تعارف را کنار بگذاریم تا حدود سه سال دیگر همین مجلس و همین رئیس جمهور، مـسـئـولـیـت اداره کـشور را به عهده دارند. تصمیمگیریهای بزرگ اقتصادی به ویژه طرح تحول اقتصادی، یکی از این موضوعات است که به نظر میرسد دولت دهم بسیاری از رفتارهای خود را بر همان مبنا تنظیم خواهد کرد. در مقابل، اظهارنظرهای غیرجناحی نمایندگان نیز تاکنون نشان داده است که بسیاری از آنها، تصویب بی چون و چرای خواسته دولت در این مورد را موجب خسارات اقتصادی برای کشور و مردم مـیدانند .
سردبیر این روزنامه نوشته ایـن ایـام کـه آمارهای دولتی مدعی بـرخـورداری دکـتـر احـمدی نژاد از حمایت52 درصدی واجدان شرایط است شاید تن دادن او به رفراندوم پیشنهادی یکی از نمایندگان یا کوتاه آمدن نمایندگان مجلس از ادعاهای خود، تنها راه برای پایان مناقشههای مزمنی باشد. در صورت موفقیت این الگو، میتوان در برخی عرصههای دیگر مدیریت کشور نیز آن را آزمود.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته هر چند آمارهای مربوط به فقر و کشت و تجارت خشخاش در افغانستان خبر از وضعیت بسیار وحشتناک و رشد روزافزون آنها در سالهای اخیر می دهند و از این نظر مردم افغانستان در شرایط بسیار سختی بسر می برند لکن از این بدتر عوارض فرهنگی خطرناکی است که در اثر حضور نظامیان آمریکائی در این کشور گریبان گیر افغان ها شده است .
به نوشته این روزنامه افغانستان در معرض سخت تری تندبادهای ضد فرهنگی قرار دارند و بیش از آنچه در جنبه های مادی از دست می دهند به دین و اخلاق و آداب و سنن ملی و فرهنگی آنها لطمه وارد می شود. اگر اشغال افغانستان فقط همین یک زیان را در برداشت می بایست آنرا بزرگترین خسران مردم این کشور در طول تاریخ به حساب می آوردیم هر چند لطمات شدید مادی نیز باید بر آن افزوده شود.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|