یک فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: در کم کاری تیروئید، ترشح این غده کمتر از حد معمول است و منجر به بروز علائمی نظیر خستگی زودرس، ضعف، بی حالی، ریزش مو، یبوست، خشکی پوست، احساس سرما، اختلالات قاعدگی و افزایش وزن در حد سه تا 5 کیلوگرم میشود.
مجید ولی زاده در گفت وگو با ایسنا، مهمترین بیماری غده تیروئید در کشور را کم کاری این غده عنوان و اظهار کرد: نقش اصلی غده تیروئید تنظیم سوخت و ساز و عملکرد سلولهای بدن از طریق ترشح هورمونهای T3 , T4 به داخل خون میباشد.
این پزشک متخصص تشریح کرد: چنانچه فردی با علائم ذکر شده به پزشک مراجعه کند، با انجام یک آزمایش خون میتوان به کم کاری غده تیروئید پی برد.
وی درمان این اختلال را طولانی مدت و در برخی از بیماران مادام العمر عنوان و تصریح کرد: با آغاز درمان دارویی در پی تشخیص کم کاری غده تیروئید، در صورت بارداری در مراحل مصرف دارو نیازی به قطع دارو نبوده و گاهی میتواند برای کودک و مادر مضر باشد.
معاون آموزش بالینی دانشکده علوم پزشکی زنجان ترشح هورمونهای T3, T4 توسط غده تیروئید را در زمان شیرخوارگی نوزادان در رشد مغزی آنها موثر دانست و گفت: کم کاری غده تیروئید در کودکان منجر به عقب افتادگی ذهنی میشود.
وی عوارض ناشی از کم کاری تیروئید در نوزادان را جبران ناپذیر عنوان و اظهار کرد: از سه سال پیش در کشور همزمان با تولد نوزاد از پاشنه او خون گرفته شده و هورمونهای تیروئید موجود در آن کنترل میشود تا نوزادان دچار این اختلال شناسایی شوند.
ولی زاده افزود: شیوع کم کاری تیروئید در کودکان در ایران بسیار کم و حدود یک در هر هزار تولد است.
این استادیار دانشگاه علوم پزشکی زنجان، پرکاری تیروئید را به عنوان یکی دیگر از اختلالات این غده معرفی و تصریح کرد: در این بیماری ترشح غده تیروئید بیش از حد مورد نیاز بدن است و علائم عکس حالت کم کاری نشان میدهد.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم علائمی نظیر احساس گرما، رطوبت پوست، تپش قلب، حالات عصبی، تحریک پذیری، افزایش دفعات اجابت مزاج، کاهش وزن و در برخی موارد بیرون زدگی چشم را از جمله علائم پرکاری تیروئید برشمرد.
ولی زاده شیوه تشخیص پرکاری تیروئید را نیز انجام آزمایشات خون دانست و خاطرنشان کرد: در این حالت گاهی درمان دارویی کافی نبوده و نیاز به تجویز ید رادیواکتیو یا انجام جراحی است.
این پزشک متخصص اظهار کرد: ید رادیو اکتیو تاکنون هیچ عارضه بدخیمی به دنبال نداشته و پس از یک تا دو هفته پرتو رادیواکتیو به طور کامل از بدن خارج میشود.
وی افزود: تنها عارضه این ماده ایجاد کم کاری تیروئید در نیمی از بیماران است که این کم کاری با تجویز داروی لووتیروکسین قابل جبران است.
|
|
|
|
|