جرم ‌گیری دندان، دوستی به ظاهر دشمن

جرم ‌گیری دندان، دوستی به ظاهر دشمن

در اولین برخورد رنگ و فرم دندان‌ ها بسیار مورد توجه فرد مقابل قرار خواهد گرفت. رنگ دندان ‌ها بخش مهمی از زیبایی ظاهری هر فرد محسوب می ‌شود.

طبق آمار گزارش شده 85 درصد افراد به خصوص جوانان به دنبال ترمیم و سفید کردن دندان‌ های خود هستند و از روش‌ های مختلف برای ایجاد ظاهر مناسب دندان ‌ها استفاده می ‌کنند.

عوامل تغییر رنگ دندان ها

سفیدی رنگ دندان ‌ها تحت ‌تاثیر عوامل مختلفی است. برخی افراد به طور ژنتیکی دندان‌ های سفید تری نسبت به دیگر افراد دارند.

چندین عامل در تغییر رنگ دندان‌ ها موثر است:

* برخی بیماری ‌ها موجب تغییر رنگ دندان‌ ها می ‌شود.

* مصرف بعضی از داروها مانند آنتی ‌بیوتیک ‌ها نیز از عوامل مهم در تغییر رنگ دندان ‌ها است.

* مصرف مواد غذایی حاوی مواد رنگی و نوشیدنی‌ هایی چون قهوه و چای نیز در تغییر رنگ دندان ‌ها موثر است، حتی مصرف زیاد نوشابه‌ ها نیز می ‌تواند رنگ دندان‌ ها را تغییر دهد.

* موادی چون نیکوتین و تنباکو نیز در اثر مصرف دخانیات موجب زردی رنگ دندان‌ ها می ‌شود.

* با افزایش سن، مینای دندان که بیرونی ‌ترین و سخت ‌ترین قسمت دندان است نازک شده و تغییر رنگ دندان‌ ها رخ می ‌دهد.

* برخی تغییر رنگ ‌ها نیز بر اثر ضربه به دندان یا بر اثر مواد پر کننده دندان، مانند امالگام رخ می ‌دهد.

* بخش دیگری از تغییر رنگ ‌ها در اثر پوسیدگی دندان به وجود می آید که معمولا دندان به رنگ سیاه در می ‌آید و با گذشت زمان در دندان ایجاد حفره کرده و درد دندان را سبب می ‌شود.

تشکیل جرم دندان

بزاق دهان به صورت طبیعی دارای املاح بسیاری است که معمولا این املاح در جاهایی از دهان و قسمت‌ هایی از دندان‌ ها که کمتر مسواک می ‌شوند رسوب می ‌کند. به مرور زمان میکروب ‌های دهانی نیز به این رسوبات اضافه شده و مواد غذایی نیز از طریق همین لایه‌ های چسبنده روی دندان‌ ها رسوب می‌ کنند و تجمع می ‌یابند و به این صورت پلاک‌ هایی روی دندان ‌ها تشکیل می ‌شود.

در مراحل اولیه این پلاک ‌ها به راحتی با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن قابل پاک شدن هستند، اما به مرور زمان با اضافه شدن هر چه بیشتر مواد آلی و املاح بزاق و میکروب ‌های دیگر، این پلاک ‌ها قابل تمیز کردن نخواهند بود و به لایه‌ای سخت تبدیل شده که جرم دندان خوانده می ‌شود.

تشکیل جرم دندان بستگی زیادی به عادات غذایی و زندگی فرد و عدم مسواک زدن صحیح دارد و این در حالی است که برخی از افراد فیزیولوژی بزاق دهان شان به گونه ‌ای است که مستعد تشکیل جرم دندان و التهاب و پوسیدگی دندان هستند.

جرم گیری و لثه

جرمی که روی دندان ‌ها تشکیل می ‌شود به مرور زمان سبب التهاب و تورم لثه‌ ها شده و پوسیدگی دندان را سبب می ‌شود. در این مرحله با کوچک‌ ترین تحریکی چون مسواک زدن، خونریزی لثه رخ می ‌دهد. چنان چه جرم‌ گیری صورت نگیرد می‌ تواند اثرات مخرب غیرقابل برگشتی برای دندان ‌ها و لثه ایجاد نماید. معمولا اثرات التهابی جرم‌ ها بر لثه بدون درد است، بنابراین بیمار تا مدت ‌ها ممکن است متوجه اثر تخریبی جرم بر لثه خود نگردد.

اساس کار دستگاه جرم ‌گیر بر لرزش ‌هایی است که با نوساناتی ضربه‌ های کوتاهی بر دندان وارد کرده و جرم دندان‌ ها را از بین می ‌برد، اما نیاز به هیچ‌ گونه بی ‌حسی ندارد.

جرم‌ گیری و پوسیدگی دندان

بیشتر مردم تصور می ‌کنند که جرم‌ گیری دندان موجب نازک شدن مینای دندان و پوسیدگی آن می ‌شود، اما در واقع هنگامی که جرم روی دندان‌ ها تشکیل می ‌شود لایه ‌ای روی دندان ‌ها قرار گرفته و آن را از تحریکات سرما و گرما حفظ می ‌کند. به هنگام جرم‌ گیری این لایه برداشته می‌ شود و حساسیت به سرما و گرما در دندان‌ ها رخ می‌ دهد و این باور غلط را به وجود می ‌آورد که دندان ‌ها در اثر جرم‌ گیری تراشیده شده و خالی شده‌اند.

باید توجه داشت که اساسا دستگاه جرم ‌گیری قادر به تراش دندان نیست و این حساسیت تنها به علت برداشته شدن لایه جرم است.

جرم گیری و لق شدن دندان ها 

همان ‌طور که اشاره شد جرم دندان پس از تشکیل به مرور زمان لثه را تخریب کرده و جایگزین بافت لثه می ‌گردد. در اثر عقب‌ نشینی لثه، بین دندان‌ ها فضای خالی ایجاد می ‌شود که این فضاها توسط جرم دندان پر می شود و با مشاهده دندان ها، تنها قسمتی از جرم تشکیل شده قابل رویت است و قسمت اصلی آن که جایگزین لثه تخریب شده است قابل دید نیست. پس از جرم‌ گیری این فضاها آشکار شده و لثه ی از بین رفته دیده می ‌شود و این تصور غلط را به وجود می ‌آورد که جرم ‌گیری سبب از بین رفتن بافت لثه شده است.

از طرفی با جرم ‌گیری و پاک شدن جرم از فضاهای به وجود آمده در اثر تخریب لثه، دندان‌ ها حالت لق‌ شدگی پیدا می‌ کنند و فرد گمان می‌ کند این عدم استحکام دندان در اثر جرم‌ گیری است حال آن که این لق‌ شدگی در اثر تجمع جرم به وجود آمده و به علت تجمع جرم مشهود نبوده است.

ضرورت جرم گیری 

ضرورت انجام جرم ‌گیری با توجه به مضرات تجمع میکروب ها و تشکیل پلاک ‌ها در دهان اجتناب ‌ناپذیر است، چرا که جرم نه ‌تنها بافت لثه را از بین می ‌برد، بلکه موجب پوسیدگی دندان نیز می‌ شود. با تخریب هر چه بیشتر بافت لثه، موجب لق ‌شدن دندان‌ ها گردیده که در نهایت راهی جز کشیدن دندان را برای بیمار باقی نخواهد گذاشت.

اما جرم ‌گیری باید حتما به وسیله فرد آموزش ‌دیده انجام شود تا از آسیب‌ های احتمالی به مینای دندان جلوگیری شود. از طرفی انجام جرم‌ گیری باید به توصیه دندانپزشک و در حد تعادل صورت گیرد، چرا که جرم ‌گیری بیش از حد رنگ دندان‌ ها را به آبی متمایل می‌ نماید. دندانپزشکان انجام جرم ‌گیری را هر 6 ماه توصیه می‌ کنند.

اما رعایت بهداشت دهان و دندان‌ ها(استفاده منظم از مسواک و نخ دندان) نقش بسیار مهمی در عدم تجمع جرم و به خصوص تغییر رنگ دندان ‌ها ایفا می ‌کند.

استفاده از خمیردندان ‌هایی که به ضد جرم معروف هستند اگرچه در کوتاه‌ مدت ممکن است مفید باشد و رنگ دندان ‌ها را سفید نماید، اما در طولانی‌ مدت به علت وجود مواد ساینده در آن ها روی دندان ‌ها خراش ایجاد کرده و  زمینه را جهت رسوب املاح بزاق و تجمع میکروب ‌ها و تشکیل پلاک فراهم می‌ کند.

safoura - قطر - دوحه
به دلیل معلومات مفید و اخبار سریع و متنوع بودن این سایت من قید خیلی سایت های دیگه رو زدم . میخواستم از مسئولین سایت تشکر کنم .واقعا سنگ تموم گذاشتید.( حیف که صدا پخش نمیشه من یه سوت بلند هم زدم :)که همه جمع شن دست جمعی تشکر کنیم هیچکس نشنید)
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

khodesheh - المان - فرانفورت
مرسی مرسی و باز هم متشکر از اطلا عات بسیار مفید شما.
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

mahdi_60 - انگلیس - لندن
به نظر بنده تیتر مطالبتون اشتباه است.(جرم ‌گیری دندان، دوستی به ظاهر دشمن) شاید اگه اینجوری می نوشتید بهتر بود جرم ‌گیری دندان، دشمنی به ظاهر دوست.
دوشنبه 14 اردیبهشت 1388

experthoney - بحرین - بحرین
متشکر از این مطلب مفید. راستش من هم این باور رو داشتم فکر میکردم جرم گیری باعث ضعیف شدن لثه و مینا میشه.

mahdi_60 - انگلیس - لندن
اتفاقا خیلی هم درسته چون ما فکر میکردیم جرم گیری بده و اونو دشمن میدونستیم ولی مشخص شد که بر عکس خیلی هم خوبه.
دوشنبه 14 اردیبهشت 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.