بوی بد دهان و راهکارهایی برای برطرف کردن آن

بوی بد دهان و راهکارهایی برای برطرف کردن آن

چون فرد مبتلا به بوی بد دهان خیلی زود به آن عادت می کند، چه بسا نتواند بوی بد دهان خودش را تشخیص دهد. یعنی اینکه خودمان احساس بوی بد در دهان نکنیم، دلیل نمی شود که دهانمان بوی بد نمی دهد. البته به خاطر رعایت رسم عیب پوشی و خطابخشی، دوستان و اطرافیان معمولاً از بیان چنین ایرادهایی خودداری می کنند. از نزدیکان تان بخواهید که این عیب ها را به شما گوشزد کنند.

---

بوی بد دهان به تنهایی یک بیماری نیست بلکه علامت بیماری های مختلف است. در برخی موارد، بر اثر عوامل خاصی، بوی دهان به طور موقت و ناشی از علتی در اشخاص ایجاد می شود و در صورت رفع علت، برطرف خواهد شد. بوی بد دهان می تواند دلایل عمومی یا موضعی داشته باشد.

بوی دهان صبحگاهی؛ ناشی از کاهش جریان بزاق طی شب است. مسواک زدن قبل از خواب در کاهش بوی دهان صبحگاهی تاثیر زیادی دارد. سعی کنید پیش از صبحانه خوردن، زیاد صحبت نکنید و صورت تان را زیاد به کسی نزدیک نکنید،

گرسنگی؛ بوی بد دهان در زمان گرسنگی با مسواک زدن هم از بین نمی رود. سعی کنید زمان غذا خوردن خود را منظم کنید یا در زمان گرسنگی قرار ملاقات ترتیب ندهید.

خستگی و ضعف؛ در این حالت بدن نمی تواند محصولات فرعی زائد را با سرعتی بیش از سرعت تولید آنها دفع کند و امکان بوی بد دهان هست. سعی کنید آب فراوان بنوشید و از آدامس های شوگرفری استفاده کنید. در برخی موارد، وضعیت سلامتی یا دوره خاصی از زندگی باعث ایجاد بوی نامطبوع دهان می شود.

دوران قاعدگی؛ دوران قاعدگی معمولاً بوی بد دهان را به دنبال دارد. در حاملگی، یائسگی و در بلوغ نیز به دلیل تغییرات هورمونی بوی بد دهان وجود دارد.

کهولت سن؛ در افراد مسن بوی بد دهان به سبب تغییرات متابولیک و سایر علل نظیر کم آبی بدن ، کاهش مقاومت به عفونت، کاهش اشتها و... وجود دارد.

نقش تغذیه در بوی دهان

باید در نظر داشته باشیم دهان بوی چیزی را می دهد که می خوریم، به عنوان مثال بوی غذاهایی مثل سیر و پیاز و... کاملاً واضح است. کسانی که گوشت فراوان در غذای خود مصرف می کنند، دهانشان بوهای بیشتری نسبت به کسانی دارد که تغذیه گیاهی بیشتری دارند.

همچنین مصرف رژیم پرچربی و غذاهایی که پروتئین زیاد و مواد قندی کمی دارند باعث بدبوشدن دهان می شوند. سیگار، نه تنها به خاطر بوی خود سیگار و توتون، بلکه به سبب ایجاد زبان مودار و کاهش جریان بزاق به بدبویی دهان کمک می کند.

دلایل عمومی و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

بهداشت ضعیف دهان، انباشته شدن غذا در لابه لای دندان ها و عفونت لثه (ژنژیویت)، باعث بدبویی دهان می شود. بزاق انسان به طور طبیعی و مداوم، مخاط و دندان ها را می شوید و میزان رطوبت و نظافت آن را تنظیم می کند. کسانی که از دهان نفس می کشند یا آب کم می نوشند، دهانشان بوی بد می گیرد.

بسیاری افراد هنگام مسواک زدن از پاک کردن سطح زبان خود غافل می شوند. تجمع مواد غذایی روی زبان یکی از عوامل بدبو شدن دهان است.

بیماری هایی که باعث ایجاد بوی بد دهان می شود

- کسانی که لوزه های بزرگ دارند، به دلیل کم شدن جریان بزاق و خشک شدن دهان، دهانشان بوی بد می گیرد.

- بیماری های سینوس و بیماری های حلق نیز از علل بوی بد دهان هستند.

- آبسه ریه بوی گندیده شبیه به بوی گوشت فاسد دارد که حتی گاهی اولین علامت بیماری است.

- سل ریوی در حالت پیشرفته و سایر بیماری های ریوی نظیر برونشیت مزمن، باعث بدبویی دهان و بازدم ناشی از تنفس می شود.

- در اختلالات گوارشی، زخم های معده ، یبوست و عفونت های روده یی نیز بوی بد دهان مشاهده می شود.

- در دیابت بوی استون در هوای بازدم به مشام می رسد.

- در نارسایی کلیه بویی شبیه آمونیاک و در سیروز کبدی بوی کیک گندیده به مشام می رسد.

- کمبود ویتامین و هر بیماری که سبب تب شود نیز از علل بوی بد دهان است.

بوی بد دهان در اثر استفاده از بعضی داروها

- ایزوسورباید می تواند باعث بوی بد دهان شود.

- آنتی هیستامین ها، آمفتامین ها، آرامبخش ها، دیورتیک ها، فنوتیازین ها و داروهای شبه آتروپین باعث کاهش تولید بزاق و کاهش شست وشوی خودبه خودی حفره دهان و ایجاد بوی بد دهان می شود.

خلاصه مطالب

به طور کلی افراط در مصرف دخانیات، کهولت سن، یائسگی، بیماری های عمومی با تب بالا، اضطراب، کم آبی بدن، مصرف بیش از حد ادویه جات و غذاهای گوشتی زیاد، افراط در مصرف مواد چربی دار و عدم رعایت بهداشت دهان از علل ایجاد بوی بد دهان هستند.

چون اغلب بوهای بد دهان به علت عوامل موضعی است، بنابراین حذف این عوامل و اصلاح ناهنجاری های موجود در دهان اولین قدم درمان است. رعایت بهداشت دهان شامل مسواک زدن دندان ها، لثه، زبان و استفاده از نخ دندان در کاهش بوی بد دهان با منشاء دهانی بسیار موثر است. زبان یکی از جایگاه های اصلی میکروب ها در دهان است و باید به بهداشت زبان توجه کرد.

بیمارانی که به سبب خشکی دهان (به دنبال مصرف دارو یا بیماری) بوی بد دهان دارند، می توانند از آدامس های بدون شکر استفاده کنند.

بوی بد دهان ناشی از بیماری زمانی از بین می رود که بیماری درمان شود و بهداشت دهان رعایت شود. استفاده از دهان شویه ها علاوه بر موقت بودن اثر، ممکن است بیماری را نیز از دید پزشک مخفی دارد.

خوردن میوه های تازه و سبزیجات و رژیم غذایی غنی از فیبر بهتر است. همین طور نوشیدن آب زیاد در کاهش بوی بد دهان تاثیر بسزایی دارد. زمان وعده های غذایی خود را منظم کنید.

توجه؛ لطف کنید هنگام مراجعه به دندانپزشکی، دندان های خود را مسواک بزنید و از مصرف غذاهای بودار مانند سیر و پیاز خودداری فرمایید.

دکتر یاشیل احدی مقدم , جراح، دندانپزشک

dannni - سوئد - ستکهلم
معمولا اگر بشینی وسط تماشاگران لنگی ها دهنشون عجیب بو میده.از یک لنگی پرسیدم چرا دهنتون بو میده گفت چون رسم داریم فقط شب عید مسواک میزنیم
سه‌شنبه 6 اسفند 1387

venoosi - بلژپک - ورویرس
مرسی خیلی اموزنده بود.
سه‌شنبه 6 اسفند 1387

parandeh mohajer - امارات - دبی
خیلی ممنون از مطالب مفیدتون.
سه‌شنبه 6 اسفند 1387

sabrina2008 - فرانسه - پاریس
میوه و سبزی زیا باید خورد//نعنا هم کمک میکنه...البته من دکتر نیستمااا ولی از دکتر این چیزا رو شنیدم!!
سه‌شنبه 6 اسفند 1387

salivan - ایران - کرمان
من از شما به خاطر این اگهی تشکر می کنم
سه‌شنبه 6 اسفند 1387

sarab22 - المان - دوسلدورف
مرسی جالب بود. البته این مقاله را بریاست جمهوری فرستادم تا دوکی استفاده بهینه ای بکنه
سه‌شنبه 6 اسفند 1387

sam-antwerpen - بلژیک - انتورپن
بوی دهان صبحگاهی؛ ناشی از کاهش جریان بزاق طی شب است. مسواک زدن قبل از خواب در کاهش بوی دهان صبحگاهی تاثیر زیادی دارد. سعی کنید پیش از صبحانه خوردن، زیاد صحبت نکنید و صورت تان را زیاد به کسی نزدیک نکنید!!!
سه‌شنبه 6 اسفند 1387

odin - بلژیک - انتورپن
اینها را به لاریجانی بگین.
چهار‌شنبه 7 اسفند 1387

TAAT - ایران - اردبیل
ما لطف بکنیم و موقع مراجعه به دندانپزشک مسواک بزنیم و سیر و پیاز مکفی(!) نخوریم،شما دندانپزشکان محترم هم لطف کنید و برای عصب کشی ناقص یک دندان و پرکردن ناقصتر آن- که میدانید دیر یا زود مجدّداً عفونی خواهد شد!-از بیمار نگون بختتان برای چند ثانیه کار بیشتر ارثیه پدرتان رامطالبه نفرمائید!
چهار‌شنبه 7 اسفند 1387

sun_man - مالزی - کوالالامپور
سلام
من حدود 8-9 سال بود که دچار این مشکل بودم و خیلی از این جور مقالات را مطالعه کردم ولی هیج کدوم راهکار شایسته ای نشون ندادن ؛ ولی من بصورت تصادفی خمیردندونی را خریدم که حاوی عصاره چوب درخت سالوادورا پرسیکا(همان چوب مسواک که اول اسلام استفاده می شد) بود. این خمیردندون برای من بسبار مفید بوده ولی مطابق گفته مقاله ی بالا همیشه باید از مسواک مرتب زد و از افراد و دوستان مورد اطمینان تنفسمون چک گردد. ا
چهار‌شنبه 7 اسفند 1387

گنده لات - آلمان - مونیخ
قدیمی بود ولی تکرار گاهی بهتر از نوآوری است
چهار‌شنبه 7 اسفند 1387

man iraniam1 - هندوستان - بنگلور
هل سبز بجوید .
چهار‌شنبه 7 اسفند 1387

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.