زندگینامه دکتر ساموئل مارتین جردن , مدیر آمریکایی دبیرستان البرز

زندگینامه دکتر ساموئل مارتین جردن , مدیر آمریکایی دبیرستان البرز

که خیابان جردن در تهران به یاد او نامگذاری شد

دکتر ساموئل مارتین جردن (به انگلیسی: Samuel M. Jordan) از سال ۱۸۹۹ تا سال ۱۹۴۰ ریاست کالج آمریکایی تهران (دبیرستان البرز) را به عهده داشت. او بانی و سازنده دبیرستان البرز و مدرسه دخترانه آمریکایی تهران است.

جردن در سال ۱۸۷۱ میلادی در نزدیکی شهر یورک در پنسیلوانیا بدنیا آمد. پس از تحصیل در دبستان و دبیرستان در سال ۱۸۹۵ میلادی از کالج لافایت درجه B.A (لیسانس) گرفت. در سال ۱۸۹۸ درجه استادی علوم الهی (ام.ا) از دانشگاه پرینستون را دریافت کرد. در سال ۱۹۱۶ کالج لافایت او را با درجه D.D (دکتر در حکمت و فلسفه) شناخت و در سال ۱۹۳۵ میلادی از کالج واشنگتن و جفرسون بدرجهٔ دکترای حقوق نائل شد.

دکتر جردن در سال ۱۸۹۸ میلادی (۱۲۷۸ خورشیدی) به ایران آمد و یک سال بعد ریاست مدرسه را به عهده گرفت .در سال ۱۹۱۳ میلادی (۱۲۹۲ خورشیدی) با راه‌اندازی کلاس‌های باقیمانده دوره دوازده ساله دبیرستان تکمیل گردید. در سال ۱۹۱۸ میلادی (۱۲۹۷ خورشیدی) اولین ساختمان شبانه‌روزی که در آن زمان، مک کورمیک‌ هال (Maccormick Hall) نامیده می‌شد و یک ساختمان دیگر پایان یافت.

رژیم پهلوی، به پاس خدمات فرهنگی وی در کالج البرز، دو مدال و نشان به او عطا کرد:

  • در سال ۱۳۰۰ هجری خورشیدی، وی یک قطعه نشان و مدال درجه دوم علمی
  • بار دیگر در سال ۱۳۱۹ هجری خورشیدی، وی و خانمش به دریافت نشان درجه یک علمی دیگر مفتخر شدند.

دکتر جردن، در سال ۱۳۱۹ هجری خورشیدی از ایران رفت.

دکتر جردن پس از بازگشت به آمریکا، در سال ۱۳۲۳ هجری خورشیدی، دوباره به ایران آمد و مورد استقبال شاگردان و مریدانش قرار گرفت. او ایران را وطن دوم خود می ‌نامید و همواره از آن به نیکی یاد می‌کرد. وی در سال ۱۳۳۳ هجری خورشیدی، در ۸۱ سالگى در آمریکا در گذشت.

در سال ۱۳۲۶ هجری خورشیدی، مراسمی به یاد او و برای بزرگداشت او در تالار دبیرستان البرز برگزار شد و نیم تنه سنگی وی را که استاد ابوالحسن صدیقی تراشیده بود، در کنار در ورودی آن نصب کردند. این پیکره بعدا به کتابخانه دانشگاه صنعتی امیرکبیر منتقل گردید.


بزرگ‌راه آفریقا در شمال تهران، در زمان رژیم پهلوی، به یادبود وی خیابان جردن نام گرفته بود، نامی که هنوز هم بطور غیر رسمی کاربرد دارد.

کتابی به نام "روش دکتر جردن" به قلم شکرالله ناصر در دیماه ۱۳۲۳ در تهران منتشر شده که در آن به شیوه کار وی و اداره دبیرستان پرداخته است.

 از خاطرات و کلمات دکتر جردن

  • "من میلیونر هستم زیرا هزارها فرزند دارم که هر کدام برای من، برای ایران و برای دنیا میلیونها ارزش دارند."
  • "بچه‏ها مملکت شما سابقهٔ درخشانى داشته است. بازگشت به آن روزگار درخشش بستگى به همت و شجاعت و کوشش شما دارد. امیدوارم حرف من در گوش و قلب شما باشد و براى ملت و کشورتان مفید واقع شوید."
  • برای دروغ ده شاهی کفاره تعیین کرده بود.
  • اگر در جیب کسی سیگار پیدا میشد یک تومان جریمه داشت.
  • اگر از دانش‏آموزى سئوالى مى‏کرد و او بلد نبود، مى‏گفت: "کلّه به ‏کار، کدو کنار."
  • میگفت " سیگار لوله بی مصرفی است که یک سر آن آتش و سر دیگر آن احمقی است!"
  • لوطى‏ را در معنایى منفى ـ در مایهٔ الواط ـ به ‏کار مى‏برد و مى‏گفت: "غیرت، همت، زحمت، کار، کوشش: اینها به آدم‏آباد مى‏رسد. سستى، بى‏حالى، کارنکردن، بارى‏ به ‏هرجهت بودن به لوطى‏آباد مى‏رسد."
kotlet - ایران - تهران
یاد البرز بخیر یه زمانی صبح تا شب تو حیاتش فوتبال بازی می کردیم. همه چیز داشت
سه‌شنبه 19 شهریور 1387

Jellypa - انگلستان - لندن
به عنوان یک دانش اموخته دبیرستان البرز که تمام زحمات دکتر جردن را با تمام وجود لمس کرده ام از دوستان عزیز میخواهم که بگویند چه کسی به ایران و ایرانئ بشتر خدمت کرد؟ دکتر جردن یا حکومت بعد از انقلاب 57 ؟
سه‌شنبه 19 شهریور 1387

alireza.ch - سوییس - نوشاتل
آریو اهواز
عزت تهران
در مورد مطلب یاد شده در مورد علت پیدایش کاپیتولاسیون و کشته شدن کنسول آمریکا توسط مذهبیون به اتهام عکس برداری از سقا خانه شما را به کتاب «قضیه نقت و قتل کنسول آمریکا در تهران» نوشته دکتر مجد ارجاع دادم. امیدوارم اگر پست قبلی را نخواندید، مطلب را به یاد داشته باشید.
به یاد روزهای زیبای دبیرستان البرز و طوطی های فراوان وکاج های بلند.
چهار‌شنبه 20 شهریور 1387

bluestar - ایران - تهران
خدا رحمتش کنه.نور به قبرش بباره که یک تار موش می ارزیده به همه ایرانیهای وطن فروشی که ایرانی بودن خودشون رو انکار می کنند.
چهار‌شنبه 20 شهریور 1387

Parsiran - ایران - تهران
مردم ایران ملت قدرشناسی هستند .هیچگاه زحمات آقای جردن رو فراموش نخواهند کرد .قطعا خیلی برای مردم ما زحمت کشیده.بهشت برین جایگاه او باد.مسیولین نظام باید از ایشون الگوبرداری میکردند.
جالبه که بدونید خیابان جردن بخاطر ایشون به این اسم هست .
چهار‌شنبه 20 شهریور 1387

kian-iran - ایران - تهران
خیلی ممنون که این مطلب و نوشتین.
واقعا درود بی کران به روح بلند و پاکش.
سگ این افراد شرف داره به هر چی آخونده کثیف.
چهار‌شنبه 20 شهریور 1387

kotlet - ایران - تهران
Jellypa - انگلستان - لندن
معلومه جردن
چهار‌شنبه 20 شهریور 1387

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.