محققان موسسه ویستار در شهر فیلادلفیا توانسته اند به ترکیب شیمیایی آنزیم تلومراز پی ببرند. این آنزیم در فعال نگه داشتن چرخه سلولی و تکثیر آنها نقش مهمی دارد.
آنزیم تلومراز همچنین در گسترش سلولی نود درصد انواع سرطان نقش دارد.
این محققان در گزارشی که در مجله نیچر منتشر کردند، ابراز امیدواری کردند تحقیق آنها به پیدا کردن راهی برای توقف فعالیت آنزیم تلومراز در سلول های سرطانی کمک کند.
تلومرها رشته هایی در داخل هسته سلولی هستند که همانند یک ساعت زیستی روند تکثیر سلول ها را کنترل می کنند.
هر سلول پس از چند بار تکثیر، به خاطر کوتاه شدن تلومرهایش قابلیت زایش را از دست می دهد.
این خصوصیت یکی از علت های بروز پیری در اندام های بدن است.
در این حال، بعضی سلول های بدن مانند سلول های پایه جنینی با ترشح تلومراز مانع از توقف تکثیر سلولی می شوند.
در سلول های سرطانی هم به علت تغییر ساختار ژنتیکی سلول ها، ترشح تلومراز مانع از توقف تکثیر سلولی می شود و به گسترش تومور کمک می کند.
هدف گیری مولکولی
به گفته دکتر امانوئل سکوردالاکس از موسسه ویستار، نتیجه تحقیقات انجام شده به مححقان امکان می دهد با شناسایی ساختار تلومراز، از مولکول های این آنزیم به عنوان هدف داروهای شیمی درمانی استفاده کنند.
دکتر سکوردالاکس گفت: "تلومراز یک هدف خیلی خوب برای شیمی درمانی است زیرا تقریبا در همه سلول های سرطانی در انسان فعال است ولی در بیشتر سلول های سالم غیرفعال است."
"معنی این موضوع این است که تولید دارویی که تلومراز را از کار بیاندازد برای درمان بیشتر انواع سرطان سودمند است و اثرات جانبی کمی خواهد داشت."
راب نیوبالد، استاد دانشگاه برونل در آکسبریدج هم نتیجه محققان موسسه ویستار را یک دستاورد خیلی مهم می داند.
به گفته پروفسور نیوبالد این کشف می تواند به پیدا شدن راهی برای جلوگیری از فعالیت تلومراز و تبدیل سلول های فناناپذیر سرطان به سلول ها ی فناپذیر کمک کند.