به گفته مقامات افغان، در جریان تحقیقات تازه در این ولایت که توسط یک گروه باستانشناس به رهبری پرفسور زمریال طرزی انجام شده، تعدادی از آثار تاریخی با قدمت دو هزار ساله نیز پیدا شده که هشت مجسمه، یک کوزه سفالی و دو سکه از جمله آنهاست.
نجیب الله احرار رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت بامیان می گوید کاوش های تازه در این ولایت به کمک مالی کشور فرانسه و به سرپرستی پرفسور طرزی صورت می گیرد.
دو مجسمه صلصال و شهمامه در بامیان که در زمان حاکمیت طالبان تخریب شدند، از شهرت جهانی برخوردارند.
این دو تندیس در بامیان، به بلندای ۵۳ متر و ۳۵ متر، در کنار مجموعه ای از بناهای تاریخی در این محل برای زمانی طولانی از جاذبه های مهم گردشگری در افغانستان بودند.
با این حال، ظرف سالهای اخیر و پس از تخریب بوداهای بامیان، صحبت از وجود آثار تاریخی دیگری در این ولایت از افغانستان بر سر زبانها بوده است.
به همین منظور، کاوش های گسترده ای در بامیان جریان داشته و کاوشگران تلاش داشته اند بودای بزرگ دیگری را نیز که گمان می رود در بامیان موجود باشد، پیدا کنند.
بودای خوابیده
رییس اطلاعات و فرهنگ بامیان می گوید: "این کاوش ها از مدتی تحت ریاست آقای طرزی، باستانشناس معروف افغان در برابر بت کوچک بامیان ادامه داشته و این گروه موفق به کشف چند اثر تاریخی شده است."
طبق اظهارات پرفسور طرزی، باستانشناس معروف افغان، پنجاه درصد گمان می رود که بودای خوابیده به طول ۳۰۰ متر در این ساحه موجود باشد |
او می افزاید: "این آثار شامل سه بت نیمه، دو مجسمه به شکل جفت و به صورت نیمه، یک کوزه سفالی شکسته و دو سکه خرد می باشد که یکی از سکه ها مربوط دوره اسلامی و بقیه همه به دوره بودایی تعلق دارد."
نجیب الله احرار گفت که آثار تاریخی دیگری نیز در این منطقه موجود است که تلاش برای یافتن آنها جریان دارد.
او همچنین گفت که نشانه های از وجود یک مجسمه خوابیده بودا در فاصله میان دو بت تخریب شده بامیان بدست آمده است.
آقای احرار گفت: "طبق اظهارات ننگیالی طرزی، باستانشناس معروف کشور، پنجاه درصد گمان می رود که بودای خوابیده به طول ۳۰۰ متر در این ساحه موجود باشد."
آثار تاریخی موجود در بامیان، زمانی مورد بازدید صدها جهانگرد خارجی بود.
دو پیکره بزرگ بودا در بامیان در زمان امپراتوری کوشانیان، در سده های نخست تا پنجم میلادی ساخته شدند.
این پیکره ها قبل از آنکه در زمان حاکمیت طالبان تخریب شوند، بزرگترین تندیسهای بودا و بلندترین مجمسه های سنگی در جهان محسوب می شدند.
|