موشک شهاب ۳ که گفته مىشود دوهزار کیلومتر برد دارد، مىتواند اسرائیل را هدف قرار دهد.
سخنگوى کاخ سفید آزمایش موشکى ایران را نقض قطعنامههاى شوراى امنیت سازمان ملل و مغایر تعهدات بینالمللى ایران دانسته و از ایران خواسته است که اگر واقعا خواهان جلب اعتماد بینالمللى است، از انجام آزمایشات موشکى بیشتر خوددارى کند.
آزمایش موشکى ایران در حالى صورت گرفته که بحث احتمال حمله نظامى اسرائیل به تاسیسات هستهاى ایران در رسانههاى جهانى بالا گرفته است.
ایران به صراحت هشدار داده است که اگر مورد حمله قرار گیرد، اسرائیل و ناوگان آمریکا در خلیج فارس را هدف قرار مىدهد.
با آنکه مقامهاى دولت آمریکا بیش از هر زمان دیگرى بر پایبندى خود به روشهاى دیپلماتیک براى حل بحران هستهاى ایران تاکید مىکنند، اما در مقابل، مقام هاى ایرانى بیش از هر زمان دیگرى، احتمال توسل آمریکا یا اسرائیل به اقدام نظامی علیه تاسیسات هستهاى جمهورى اسلامى را جدى گرفتهاند.
منبع تهدید از نگاه ایران
هنوز مشخص نیست که آیا جدى تلقى کردن احتمال حمله نظامى آمریکا یا اسرائیل به تاسیسات هستهاى ایران از سوى مقامهاى این کشور، بر مبناى گزارشهاى رسانهاى در این مورد است و یا اینکه رهبران ایران به اطلاعات محرمانه و پشت پردهاى در باره این موضوع پى بردهاند.
نتیجهاى که از گزارش رسانهها مىتوان گرفت این است که اسرائیل به تدریج از تاثیر به موقع تحریم هاى بینالمللى علیه ایران نا امید مىشود و ضمن آماده کردن خود براى وارد کردن یک ضربه نظامى به تاسیسات هستهاى ایران مىکوشد تا حمایت دولت آمریکا را هم به دست آورد.
گزارشهاى رسانهاى در عین حال گویاى این مطلب است که دولت آمریکا هنوز حاضر به دادن "چراغ سبز" به اسرائیل براى حمله نظامى به ایران نیست و حتى نسبت به موثر بودن چنین حملهاى تردید دارد.
با این حال، از آنجا که بنا کردن سیاست خارجى یک کشور بر دادهها و گزارشهاى رسانهاى بعید به نظر مىرسد، احتمال اینکه جمهورى اسلامى به اطلاعات محرمانهاى در مورد جدى بودن حمله نظامى به خاک ایران دست یافته باشد وجود دارد.
تلاش ایران در دو جبهه برای ممانعت از حمله
به هر حال به نظر مىرسد که ایران تلاش مىکند با دو نوع اقدام سیاسى و نظامى به صورت موازى مانع حمله آمریکا یا اسرائیل به تاسیسات هستهاى خود شود.
در حوزه سیاسى، ایران با ایجاد ابهام در موضع خود در برابر بسته مشوقهاى گروه ۱+۵ و نیز ترویج سیاست "چند صدایى" در بین مقامهاى حاکم، مىکوشد تا زمان لازم را تا سپرى شدن باقى مانده دوران ریاست جمهورى جرج بوش به دست آورد.
جالب آنکه جمهورى اسلامى تا چند ماه پیش سیاست "تک صدایى" را بهترین راه مجاب کردن دنیاى غرب به "ملى بودن" برنامه هستهاى ایران مىدانست و با دیدگاههاى مغایر سیاست رسمى حاکم به تندى برخورد مىکرد، اما اینک "چند صدایى" را راه مناسبى براى مغشوش کردن تحلیلهاى طرف مقابل از موضع واقعى ایران تلقى مىکند.
قاعدتا انتشار مقالهاى به قلم على اکبر ولایتى مشاور رهبر عالى جمهورى اسلامى در امور بینالملل که متفاوت از نگاه دولت محمود احمدى نژاد به برنامه هستهاى ایران بود، مى تواند درهمین جهت ارزیابى شود.
در حوزه نظامى نیز ایران با انجام مانورهاى نظامى، تهدید به بستن تنگه هرمز و آزمایش های موشکى، مىخواهد به عنوان اقدامى بازدارنده، هزینههاى حمله به ایران را به مهاجمان احتمالى یادآور شود.
تاثیر دو اقدام موازی
مشکل اما این است که اقدامهاى موازى دیپلماتیک و نظامى ممکن است یکدیگر را تقویت نکنند، بلکه باعث خنثى شدن هم شوند.
هر یک از اقدامهاى نظامى ایران، چه تهدیدهاى متقابل لفظى و چه آزمایش های تسلیحاتى، این خطر را در پى دارد که از سوى طرف مقابل به عنوان اقدامى تهاجمى تفسیر شود و در فضاى بىاعتمادى بین طرفین، بر تشنج اوضاع بیفزاید.
بالا گرفتن تشنج در فضاى ملتهب بین ایران و مخالفانش قاعدتا احتمال وقوع جنگ را حتى به طور تصادفى افزایش مىدهد.
چه بسیار جنگهاى خانمانسوز که با شلیک اتفاقى گلولهاى آغاز شدهاند و میلیونها انسان را به کام مرگ سپردهاند.
|
|
|