تاکنون هیچ مقام آمریکایی به صورت رسمی اعلام نکرده که دولت ایالات متحده قصد گشایش دفتر حفاظت منافع در ایران دارد و دولت ایران نیز واکنشی رسمی به این خبر نشان نداده است.
موضوع راه اندازی دفتر حفاظت منافع آمریکا در ایران، روز دوشنبه گذشته (23 ژوئن) در یکی از مقالات روزنامه آمریکایی واشنگتن پست مطرح شد که نویسنده آن به نقل از یکی از مقامات آمریکایی اما بدون ذکر نام وی نوشته بود که دولت ایالات متحده اخیراً گشایش چنین دفتری را بررسی کرده و تصمیم خود را تا چند هفته دیگر اعلام خواهد کرد.
واشنگتن پست از منبع خود نقل کرده بود که هدف از گشایش دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران، فراهم آوردن امکان تماس میان دولت ایالات متحده با جوانان و مخالفان دولت ایران است و به معنی نرم شدن موضع آمریکا نسبت به ایران نیست.
در مقاله واشنگتن پست، پیش بینی شده بود که دولت ایران پیشنهاد آمریکا برای گشایش دفتر حفاظت منافع را رد کند و از مقامی که منبع خبر بود نقل شده بود که رد این پیشنهاد به بهبود چهره ایالات متحده کمک خواهد کرد و بیانگر ترس مسئولان ایرانی از ارتباط با آمریکاییها خواهد بود.
در پی انتشار مقاله واشنگتن پست، خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز به نقل از یکی از مقامات وزارت امورخارجه ایران، اما بدون ذکر نام وی خبر داد که اگر پیشنهاد آمریکا از کانالهای دیپلماتیک و رسمی مطرح شود، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
اما علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در مورد طرح چنین پیشنهادی از جانب آمریکا گفته است: "علاقه ای ندارم راجع به شایعات صحبت کنم اما به نظر می رسد این مورد از شایعات فریبکارانه است".
آقای لاریجانی امروز (پنجشنبه) در حاشیه هشتمین کنگره جامعه اسلامی مهندسین به خبرنگاران گفت: "آمریکاییها در گفته هایشان ثابت نیستند، دو سال پیش دولت ایران اعلام کرد تا آمریکا اجازه بدهد که هواپیماهای حامل ایرانیان بتوانند مستقیماً به آمریکا بروند، بنابراین اگر آنها صادق بودند باید در این رابطه جواب می دادند".
ایران و آمریکا بیش از 28 سال است که رابطه دیپلماتیک ندارند و سفارت سوئیس در تهران، عهده دار نقش حافظ منافع ایالات متحده در ایران است.
در آمریکا نیز، سفارت پاکستان نقش حافظ منافع جمهوری اسلامی ایران را ایفا می کند اما ایران بر خلاف آمریکا، به اتباع خود در ایالات متحده که شمارشان به صدها هزار نفر می رسد، خدمات کنسولی مستقیم عرضه می کند، در حالی که مراجع دیپلماتیک و کنسولی آمریکا حضور مستقیم در دفتر حفاظت منافع خود در تهران ندارند، تا آنجا که شهروندان ایرانی برای اخذ روادید آمریکا ناچار به سفر به دیگر کشورها می شوند.
به نظر می رسد، آنچه به عنوان طرح آمریکا برای گشایش دفتر حفاظت منافع در تهران مطرح شده به معنی حضور مستقیم دیپلماتهای آمریکایی در چهارچوب این دفتر در ایران باشد.
در مورد دولت مصر که همچون آمریکا رابطه دیپلماتیک رسمی با ایران ندارد، در دفتر حفاظت منافع این کشور در تهران، دیپلماتهای مصری مستقر و فعالند.
|
|
|