روز دوشنبه، 26 مه (6 خرداد)، غلامعلی حداد عادل، که ریاست دوره هفتم مجلس را بر عهده داشت، گفت به دلیل ابراز تمایل فراکسیون اصولگرایان برای انتخاب فرد دیگری برای ریاست مجلس، در رقابت برای انتخاب رئیس دوره هشتم مجلس شرکت نمی کند.
روز یکشنبه نمایندگان منتخب مجلس از جناح موسوم به اصولگرایان در جلسه ای با اکثریت قابل توجه آرا از نامزدی علی لاریجانی، نماینده منتخب قم، برای ریاست دوره هشتم مجلس حمایت کردند.
آقای حداد عادل گفته است که جلسه فراکسیون اصولگرایان با حضور بیش از دویست و بیست نفر برگزار شد و هر دو داوطلب نامزدی این جناح برای انتخابات ریاست مجلس در آن سخنرانی کردند.
به گفته وی، قرار بر این بوده است که هرکس در این جلسه رای کمتری آورد، از نامزدی در انتخابات ریاست مجلس صرفنظر کند.
علی لاریجانی نامزد مورد نظر اصولگرایان برای ریاست مجلس است |
آقای حداد عادل دلیل این توافق را جلوگیری از "نزاع بر سر قدرت" در داخل فراکسیون اصولگرایان عنوان کرد و افزود که در عین حال، بین او و آقای لاریجانی رقابت واقعی هم وجود داشته است.
در مورد ترکیب سیاسی مجلس هشتم، غلامعلی حداد عادل گفت که در ارزیابی دیدگاه مجلس نباید عجله به خرج داد و افزود که به نظر وی، این دوره مجلس، در مقایسه با دوره قبل، "متکثرتر و دارای جناح های بیشتری خواهد بود."
آقای حداد عادل "تعامل مجلس با دولت و تعامل دولت با مجلس" را مهمترین مساله برای مجلس هشتم دانست و گفت برای پاسخ دادن به اینکه این تعامل به چه شکل خواهد بود، باید در انتظار بود.
در رای گیری روز یکشنبه برای گزینش نامزد فراکسیون اصولگرایان در انتخابات ریاست مجلس، علی لاریجانی بیش از یکصد و شصت رای به دست آورد در حالیکه تنها حدود پنجاه تن از شرکت کنندگان به غلامعلی حداد عادل رای دادند.
"دشواری ریاست بر مجلس هفتم"
آقای حداد عادل در مورد اختلاف چشمگیر آرا خود با آقای لاریجانی گفت که کار او در مجلس هفتم بسیار دشوار بود و می کوشید ضمن دفاع از حقوق مجلس، با دولت هم همکاری داشته باشد و افزود که "در بسیاری موارد، هم دولت و هم نمایندگان انتظار بیشتری از من داشتند و طبیعی بود که این خط مشی مستقل رضایت همه را تامین نکند."
در اواخر دوره هفتم مجلس، آقای حداد عادل دست کم در دو مورد محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور را به نادیده گرفتن وظایف قانونی خود در ابلاغ و اجرای مصوبه های مجلس متهم کرد که در یک مورد به مداخله آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، منجر شد.
حداد عادل در مواردی به بی اعتنایی احمدی نژاد به مصوبات مجلس اعتراض کرده بود |
در عین حال، آقای حداد عادل در نشست خبری روز دوشنبه در پاسخ به این سئوال که آیا مجلس هشتم در اختیار طرفداران دولت قرار گرفته است، گفت که چنین تحلیلی را قبول ندارد.
در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال شرکت در انتخابات بعدی ریاست جمهوری در تابستان سال 2009آقای حداد عادل گفت که "تصمیمی برای ریاست جمهوری نگرفته ام و فکری هم به این موضوع نکرده ام" و افزود که فعلا در نظر دارد به وظایف نمایندگی خود عمل کند.
دوره هشتم مجلس شورای اسلامی روز سه شنبه، 27 مه، طی مراسمی با پیام آیت الله خامنه ای و سخنرانی محمود احمدی نژاد رسما افتتاح می شود و پس از افتتاح مجلس، روند بررسی اعتبارنامه های نمایندگان منتخب آغاز می شود و در مراحل بعدی، انتخابات هیات رئیسه دایم مجلس برگزار خواهد شد.
با توجه به اینکه در مجلس هشتم، فراکسیون اصولگرایان دارای اکثریت است، انتظار می رود که نامزد مورد نظر این جناح به ریاست مجلس انتخاب شود.
رئیس و اعضای هیات رئیسه مجلس برای دوره های یک ساله به این سمت های انتخاب می شوند و آقای حداد عادل، که اولین فرد غیر روحانی بود که سمت ریاست مجلس را بر عهده می گرفت، از ماه ژوئن سال 2004 تا پایان دوره هفتم مجلس در ماه جاری ریاست مجلس را برعهده داشته است.
علی لاریجانی از جمله رقیبان محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری سال 2005 بود و پس از انتخاب آقای احمدی نژاد هم برای مدتی نیز سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرستی مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی را برعهده داشت و در انتخابات مجلس در سال جاری، از حوزه انتخابیه قم به مجلس راه یافت.
از آقای لاریجانی به عنوان یکی از افراد نزدیک به آیت الله خامنه ای یاد می شود در حالیکه آقای حداد عادل نیز با رهبر جمهوری اسلامی خویشاوندی سببی دارد.
در خبری دیگر در مورد مجلس هشتم، روز دوشنبه خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا - گزارش کرد که جناح اقلیت نیز فراکسیون پارلمانی خود را تشکیل داده و اعضای هیات رئیسه آن را انتخاب کرده است.
|
|
|
|
|
|
|
|