هئیت دولت لبنان روز سه شنبه حداقل دستمزد کارگران را ۵۰۰ هزار لیره اعلام کرد، اما اتحادیه کارگری با اعلام اینکه این میزان از بالا رفتن حداقل دستمزد کافی نیست، کارگران لبنان را به اعتصاب و راهپیمایی دعوت کرد.
اعتصاب کارگری روز چهارشنبه اما به سرعت تبدیل به منازعه بین طرفداران ائتلاف ۱۴ مارس( گروههای حامی دولت) و حامیان ائتلاف ۸ مارس (مخالفان دولت) تبدیل شد.
حامیان دو طرف در محلههای مسلمان نشین بیروت با استفاده از سنگ و سلاح گرم با یکدیگر درگیر شدهاند و ارتش لبنان در تلاش برای کنترل نا آرامی است.
طبق گزارش خبرگزاریها، راههای اصلی شهر بیروت از جمله راه منتهی به فرودگاه بسته شده و دفتر حزب مستقبل به رهبری سعد حریری، رئیس فراکسیون اکثریت پارلمان لبنان، مورد حمله مسلحانه قرار گرفته است. دفتر شبکه تلویزیونی المنار وابسته به حزبالله لبنان نیز مورد اصابت سنگ قرار گرفته است.
از آنجا که هیچکدام از طرفهای درگیر در لبنان، خواهان بروز جنگ داخلی در این کشور نیستند، به نظر میرسد که ناآرامیهای امروز بیروت کار آقای نصرالله را برای موضع گیری شدید علیه تصمیمات دولت سخت کند |
هنوز از میزان دقیق تلفات درگیریها گزارشی انتشار نیافته است، اما گفته میشود شماری از نیروهای ارتش هدف پرتاب سنگ قرار گرفته و زخمی شدهاند.
لبنان از ماهها پیش، دچار یک بن بست سیاسی بیسابقه شده و دو ائتلاف رقیب در این کشور نتوانستهاند بر سر انتخاب رئیس جمهور جدید این کشور به توافق برسند.
این در حالی است که طی چند روز گذشته، تشنج بین ائتلاف ۱۴ مارس و ۸ مارس به شدت بالا گرفته و همین مساله باعث بروز درگیری در بیروت شده است.
تشنج هنگامی بالا گرفت که ولید جنبلاط رهبر دروزیهای لبنان، حزبالله را به کارگذاشتن دوربینهای مخفی در فرودگاه بیروت به منظور کنترل رفت و آمد مقامهای دولتی و خارجی برای ترور احتمالی آنها متهم کرد.
جنبلاط در عین حال، خواستار قطع پرواز خطوط هوایی از ایران به بیروت و بسته شدن سفارت جمهوری اسلامی در لبنان شد.
در این میان، وزیر ارتباطات لبنان نیز با اعلام اینکه حزبالله در حال ایجاد یک شبکه مخابراتی مخصوص به خود با کمک ایران در لبنان است، آن را خطری امنیتی برای لبنان دانست.
هیئت دولت لبنان در جلسه سه شنبه خود ضمن بالا بردن حداقل دستمزدها، برچیدن شبکه مخابراتی حزبالله و تغییر وفیق شقیر فرمانده امنیتی فرودگاه بیروت را هم تصویب کرد.
دو تصمیم اخیر، خشم حزبالله و متحدانش را برانگیخت. برخی از مقامهای حزبالله تغییر وفیق شقیر و برچیدن شبکه مخابراتی این گروه را به معنای عبور دولت فواد سینیوره از «خطوط قرمز» و بازی با آتش اعلام کردهاند.
با این حال، موضع رسمی حزبالله نسبت به این دو مساله را قرار است حسن نصرالله دبیرکل حزبالله روز پنجشنبه در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کند.
رهبران حزبالله برای موضع گیری در این باره، با سایر شخصیتها و گروههای شیعه، از جمله نبیه بری رهبر جنبش امل، شیخ عبدالامیر قبلان نائب رئیس مجلس اعلای شیعیان لبنان و محمد حسین فضلالله امام جمعه شیعیان بیروت تبادل نظر کردهاند.
از آنجا که فرودگاه بیروت در محله شیعه نشین بیروت واقع شده و وفیق شقیر از فرماندهان شیعه ارتش لبنان به شمار میرود، برکناری او از مقامش، با واکنش منفی مجموع شیعیان لبنان روبرو شده است.
به هر حال، از آنجا که هیچکدام از طرفهای درگیر در لبنان، خواهان بروز جنگ داخلی در این کشور نیستند، به نظر میرسد که ناآرامیهای امروز بیروت کار آقای نصرالله را برای موضع گیری شدید علیه تصمیمات دولت سخت کند.
به نظر میرسد که حزبالله لبنان با مشکلترین تصمیم خود پس از جنگ ۳۳ روزه روبرو شده است. این گروه یا باید برای حفظ قدرت و موقعیت خود با رقبایش درگیر شود و عوارض یک جنگ داخلی را بپذیرد و یا اینکه برای اجتناب از جنگ داخلی، به محدودیتهایی که دولت برایش ایجاد میکند، تن در دهد، اما هیچکدام از این دو حالت، مورد رضایت حزبالله نیست |
با این حال، بعید است که حزبالله لبنان قادر به نادیده گرفتن تغییر فرمانده امنیتی فرودگاه بیروت و برچیدن شبکه مخابراتی خود باشد، زیرا نرمش در برابر این مساله، سرآغاز افول قدرت حزبالله در لبنان و اعمال فشارهای مضاعف علیه آن خواهد بود.
در واقع، عدم تمایل حزبالله به ایجاد جنگ داخلی در کنار عدم تحمل سیاستهای دولت، پارادوکسی را که حزبالله بعد از جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶ با اسرائیل دچار آن شده است، بار دیگر به نمایش میگذارد.
در هر حال، به نظر میرسد که حزبالله لبنان با مشکلترین تصمیم خود پس از جنگ ۳۳ روزه روبرو شده است. این گروه یا باید برای حفظ قدرت و موقعیت خود با رقبایش درگیر شود و عوارض یک جنگ داخلی را بپذیرد و یا اینکه برای اجتناب از جنگ داخلی، به محدودیتهایی که دولت برایش ایجاد میکند، تن در دهد، اما هیچکدام از این دو حالت، مورد رضایت حزبالله نیست.
در چنین وضعیتی، شاید تنها دخالت موثر سوریه و فرانسه که هر کدام بر یک طرف منازعه لبنان نفوذ دارند، بتواند سازشی موقت بین دو ائتلاف رقیب در لبنان بر سر چگونگی کنترل امنیتی فردوگاه بیروت و شبکه مخابراتی حزبالله، ایجاد کند.
|
|
|
|