شب کارگردانان با این که غایبان بزرگی چون داریوش مهرجویی، بهرام بیضایی و عباس کیارستمی داشت، اما آنان هم که آمده بودند کم نبودند و از نسل های مختلف آمده بودند تا در بزرگداشت ناصر تقوایی و تجلیل از مسعود کیمیایی، ابراهیم حاتمیکیا و پرویز شهبازی کارگردانان نسل های مختلف و عباس شباویز تهیه کننده حضور داشته باشند.
شب ناصر تقوایی
مهم ترین بخش شب کارگردانان مراسم بزرگداشت ناصر تقوایی بود که سال هاست خبری از ساختن فیلمی توسط او به گوش می رسد اما به نتیجه نمی رسد. او آخرین فیلمش "کاغذ بی خط " را سال ۱۳۸۰ ساخت.
برای بزرگداشت ناصر تقوایی، سیروس الوند روی صحنه آمد و از دهه ۴۰ گفت که حرف جامعه را ادبیات می زد و سینما خاموش بود. او وضعیت آن روز سینما را مشابه امروز سینمای ایران دانست و در دوره خاموشی سینما، جوانی به سینما آمد که به ادبیات توجه داشت و فیلمی ساخت با نام "آرامش در حضور دیگران".
سیروس الوند سپس درباره تقوایی گفت: "برای من افتخار بزرگی است که او را معرفی کنم. فیلمسازی که همیشه با رنج فیلم ساخته و نساخته است. برای من فیلم ساختن در سینمایی که ناصر تقوایی در آن نتواند فیلم بسازد زیاد جذاب نیست. وظیفه ماست که کوشش کنیم بسیاری از سرمایههایی که خرج میشود را جمع کرده تا تقوایی فیلم بسازد."
برای من فیلم ساختن در سینمایی که ناصر تقوایی در آن نتواند فیلم بسازد زیاد جذاب نیست. وظیفه ماست که کوشش کنیم بسیاری از سرمایههایی که خرج میشود را جمع کرده تا تقوایی فیلم بسازد |
سپس سیروس الوند از فرامرز قریبیان دعوت کرد تا از ناصر تقوایی تقدیر کند. قریبیان گفت: "آرزو داشتم یک بار در یکی از فیلمهایش بازی کنم و این فرصت چندسال قبل در فیلم "زنگی و رومی" درحال فراهمشدن بود، اما آن فیلم متوقف شد."
سپس ناصر تقوایی در میان تشویق های حضار به روی صحنه رفت و گفت: "بچههای کانون با من خلف وعده کردهاند. وظیفه من بود که همیشه و همهجا برای کمک و مشورت با کانون در آنجا حاضر باشم ولی شرط کرده بودم بالای سن نیایم. چون دوست دارم اگر قرار است روی صحنه حضور داشته باشم به اتکای کارهای گذشتهام نباشد و به خاطر کار تازهام روی صحنه حاضر شوم."
شب شباویز
پس از قدردانی از ناصر تقوایی، مسعود کیمیایی روی صحنه آمد تا از تهیه کننده ای سخن بگوید که کارگردانان سینمای ایران او را برای تقدیر برگزیده بودند، از عباس شباویز.
کیمیایی سخنانش را با خاطرات گذشته شروع کرد و از خانه کوچکی گفت که ۴ اتاق داشت و فیلمهای امیر نادری، قیصر، جلال مقدم و دیگران در آن ساخته شد، خانه ای که مال عباس شباویز بود.
شباویز هم که روی صحنه آمد خاطرات کیمیایی را ادامه داد: "در دورانی که آقای کیمیایی اشاره کرد فیلمسازان معروفی کار میکردند که نمیدانستند چه میکنند. ابراهیم گلستان و فرخ غفاری دو فیلم برای موج نوی سینمای ایران ساختند و هر دو ضرر کردند. چون هیچ جایی نبود که به این نوآوری کمک کند."
مسعود کیمیایی و عباس شباویز |
او با انتقاد از مدیران آن دوره گفت: "ما در همان اتاقهای کوچک شروع به جوانگرایی کردیم."
عباس شباویز سپس درباره سینمای بعد از انقلاب گفت: "من به سینمای ایران پس از انقلاب افتخار میکنم و به کارگردانانی که دست خود را در دست نسل برخواسته از متن انقلاب گذاشتند و همراه با آنها فیلم ساختند نیز افتخار میکنم."
فرمان آرا و مسعود کیمیایی
بهمن فرمان آرا که آخرین فیلمش توقیف شده است و اجازه نمایش عمومی ندارد، برای تقدیر از مسعود کیمیایی روی صحنه آمد. او برای اولین بار در شب کارگردانان شرکت می کرد و سال گذشته در اولین جشن جزو غایبان بود.
فرمان آرا حرف هایش را با اشاره به همین موضوع شروع کرد و گفت: "از این واقعه بسیار خوشحالم و آرزو می کنم کاش زودتر از این در چنین مجامعی شرکت میکردم."
بهمن فرمان آرا سپس درباره وظیفه ای گفت که به او محول شده و به نظرش بسیار با ارزش بود: "تقدیر از یکی از مهمترین کارگردانان سینمای ایران به عهده من گذاشته شده. ممکن است آثار ما مثل هم نباشد اما یادمان هست که هر کسی چقدر زحمت کشیده و از کجا آمده."
مسعود کیمیایی، ناصر تقوایی و ابراهیم حاتمی کیا |
فرمان آرا درباره کیمیایی گفت: "این فیلمساز به دلیل تداوم آثارش ارزش زیادی دارد و من او را هم به عنوان دوست میشناسم و هم جنس کارش را میشناسم."
فرمان آرا هم مثل هرکسی که از کیمیایی می گوید اشاره ای هم به قیصر و نقش آن در سینمای ایران داشت.
سپس مسعود کیمیایی با تشویق بسیارروی صحنه رفت و پس از تشکر از بهمن فرمانآرا و یادآوری سال هایی که کار را شروع کرده بودند، از سختی های سینمایی گفت که شروع کرده بود و سپس به فرامرز قریبیان اشاره کرد و یادی از خاطرات دوران نوجوانی کرد: "آن سالها سالهای سختی بود که حتی تلویزیون هم نداشت."
سیف الله داد و ابراهیم حاتمی کیا
سپس سیف الله داد کارگردان نسل بعد از انقلاب و معاون سینمایی دوره نخست اصلاحات روی صحنه رفت تا از ابراهیم حاتمی کیا کارگردان نسل بعد از انقلاب تقدیر کند.
سیف الله داد از این که فرصت پیدا می کرد از یکی از کارگردانانی که به کارهایش علاقه دارد، تقدیر کند، اظهار شادمانی کرد و گفت: "او کارگردانی است که همه چیزش فوقالعاده است."
حاتمی کیا هم در میان تشویق ها روی صحنه آمد و درباره ضرورت چنین فضاها و جمع هایی گفت و افزود: "به نسل قبل از خودم و پیشینهای که این سینما بواسطهی این دو نسل دارد، افتخار میکنم."
تهمینه میلانی و پرویز شهبازی
تهمینه میلانی هم که این روزها یک فیلم غیر قابل نمایش دارد، روی صحنه آمد تا به قول خودش با این که از کارگردانان نسل دومی است، از یکی از کارگردانان موفق نسل سوم تقدیر کند، از پرویز شهبازی که با یک فیلم درخشید، با "نفس عمیق".
او از پرویز شهبازی به عنوان نماینده خوب نسل سوم که بیان شاعرانهای از واقعیتها دارد، یاد کرد.
پرویز شهبازی که در میان تشویق ها روی صحنه آمده بود قدردانی از خود را باعث افتخار دانست و از کسانی که او را شایسته تقدیر دانسته اند، قدردانی کرد و افزود: "اگر این قدردانی به خاطر ارج نهادن به سینما و تلاش فیلمساز برای در اختیار گذاشتن تخیل آزاد در معرض دید عموم است، برایم گوارا است."