دیوید میلیبند، وزیرخارجه بریتانیا اعلام کرد که پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آلمان تصمیم گرفته اند مشوقهای تازه ای به ایران پیشنهاد کنند تا در قبال دریافت آنها از غنی سازی اورانیوم دست بردارد.
این تصمیم در نشست وزیران خارجه بریتانیا، آمریکا، روسیه، فرانسه، چین و آلمان (موسوم به گروه 1 + 5) در لندن اتخاذ شده است.
وزیرخارجه بریتانیا که در پایان نشست در جمع خبرنگاران حاضر شد بی آنکه توضیحی درباره محتوای مشوقها بدهد گفت که همه دولتهای 1 + 5 توافق دارند که باید دو سیاست موازی در قبال ایران در پیش گرفت، از سویی تحریمهای سازمان ملل را پیش برد و از سوی دیگر با پیشنهاد مشوقهایی، ایران را متوجه ساخت که همکاری و تعامل با جامعه جهانی چه منافعی دارد.
این در حالی است که پیش از نشست وزیران خارجه گروه 1 + 5 در لندن، کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا درباره مؤثر بودن سیاست پیشنهاد مشوق به ایران ابراز تردید کرده و گفته بود شانس کمی وجود دارد که پیشنهاد مشوق به ایران، بر سیاست این کشور اثری بگذارد.
به گفته دیوید میلیبند، مشوقهایی که قرار است به ایران عرضه شود، در واقع شکل تازه و تجدیدنظر شده همان مشوقهایی است که در تابستان 2006 به ایران پیشنهاد شد و بسته پیشنهادی لقب گرفت.
ایران در آن زمان بسته پیشنهادی را رد و دولتهایی که بسته پیشنهادی را مطرح کرده بودند با مطرح کردن پرونده اتمی ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد، چهار قطعنامه علیه ایران به تصویب رساندند و تحریمهای بین المللی علیه این کشور وضع کردند.
دیوید میلیبند تأکید کرد که این بار محتوای مشوقها فقط به اطلاع دولت ایران رسانده می شود.
بسته پیشنهادی که در سال 2006 به ایران عرضه شد شامل مجموعه ای از امتیازات تجاری بود که ایران در صورت توقف غنی سازی اورانیوم از آنها برخوردار می شد اما علی لاریجانی که در آن زمان مسئولیت مذاکرات اتمی ایران را به عهده داشت، پذیرش بسته پیشنهادی در قبال دست برداشتن از غنی سازی اورانیوم را به معاوضه در غلطان با آب نبات تشبیه کرد.
پیشنهاد مشوقهای تازه به ایران در پی اصرار روسیه و چین صورت می گیرد که در مورد فشار بر ایران برای محدود کردن فعالیت اتمی اش با دیگر دولتهای عضو شورای امنیت اختلافاتی دارند.
روسیه و چین دادوستد گسترده تجاری و نظامی با ایران دارند و روسیه در عین حال فراهم آورنده اصلی فناوری اتمی برای ایران است.
|