اعتراض به امضای قرارداد مهمی در زمینه تحویل گاز از سوی ایران به یک شرکت انرژی بزرگ سوئیسی همجنان ادامه دارد و یک سازمان یهودی، شرکت سوئیسی را به "تامین مالی تروریسم " متهم کرده است.
پس از اعتراض های آمریکا و اسرائیل و کنگره جهانی یهودیان اکنون یک سازمان دیگر یهودی "جامعه ضد افترا( آ د ال)" سوئیس ومیشلین کالمی ری وزیر خارجه آن را بخاطر انعقاد قرارداد خرید نفت با ایران با انتشار مقالاتی مورد حملات شدید قرارداده و این اقدام را " تامین مالی تروریسم" اعلام کرده است.
وزارت خارجه سوئیس بلا فاصله این انتقادها و اتهامات را رد کرد و اعلام داشت که اینگونه همکاریها یک امر عادی و در چارچوب مقررات بین المللی است.
بدنبال وزارت خارجه، شرکت سویسی الکتریسته لاوفنبرگ ا گ ال نیز اطلاعیه ای انتشار داد. خانم لیلی فرای سخنگوی این شرکت گفت هیچ دلیلی وجود ندارد که که شرکت انرژی سوئیسی قرارداد خود را با شرکت ملی گاز ایران فسخ کند.
این سخنگو تاکید کرد که شرکت ا گ ال فشارهایی را که در این مورد وارد می شود غیر قابل قبول دانسته و به آنها تن نخواهد داد و قرارداد خود را با ایران بطور کامل اجرا خواهد کرد.
به گفته این سخنگو قراردادی که در اواسط ماه مارس گذشته در تهران امضا شد با رعایت همه جوانب حقوقی و مقررات ملی و بین المللی بوده ودربرگیرنده تحریم های سازمان ملل متحد در مورد ایران هم هست.
این شرکت گفت که دررابطه با این تحریم ها مفاد قرار داد به وسیله یک دفتر حقوقدانان بین المللی مورد بررسی و تائید قرار گرفته است.
با وجود تاکید شرکت سوئیسی و صراحت مقام های این کشور مبنی بر عدم فسخ قرارداد ، رولاند لاودر رئیس کنگره جهانی یهود در نظر دارد در پایان ماه آوریل با پاسکال کوچپین رئیس جمهوری سوئیس دیدار کند.
هدف رئیس کنگره جهانی یهود اعلام اعتراض های گسترده نسبت به این اقدام سوئیس و تلاش برای جلوگیری از اجرای قرارداد با ایران است.
در محافل دولتی سوئیس گفته شده که مقامات مسئول از این جریان نگران هستند و جسته و گریخته صحبت از پیدا کردن راهی در میان است تا در صورت امکان چنین دیداری صورت نگیرد.
ارزش قرارداد
شرکت سوییسی و مقام های این کشور از اعلام جزئیات قرارداد خود داری می کنند ولی منابع آگاه می گویند قرار است سالانه پنج و نیم میلیارد متر مکعب گاز طبیعی ایران از طریق خط لوله ای که تا سال ۲۰۱۰ آماده بهره برداری خواهد شد به اروپا صادر شود و مدت قرار داد ۲۵ سال است.
خبر گزاری رویترچندی پیش به نقل از منابع سوئیسی گزارش داد با توجه به نوسانات در قیمت انرژی و عوامل دیگر ارزش قرارداد بین ۱۰ تا ۲۲ مسلیارد یورو خواهد بود.
اهمیت سیاسی این قرار داد
در بحبوحه گفتگوهای موسوم به ۵ بعلاوه ۱ در مورد تشدید تحریم ها در قطعنامه سوم شورای امنیت علیه ایران، در سوئیس خبرهائی مبنی بر تدارک یک قرارداد مهم بین ایران و سوئیس انتشار یافت و چند هفته بعد از آن خانم کالمی ری وزیر خارجه سوئیس در میان موجی از اعتراض ها به تهران سفرکرد.
روز ۲۷ اسفند میشلین کالمی ری و منوچهر متکی وزیر خارجه ایران در یک کنفرانس خبری مشترک شرکت کردند. در این کنفرانس خبری رسما اعلام شد که بین شرکت ا گ ال سوئیس و شرکت ملی گاز ایران توافق نامه هائی بمنظور صدور گاز ایران به امضا رسیده است.
سوئیس حافظ منافع آمریکا در ایران است و از این موضع نیز دیدار وزیر خارجه این کشور از ایران و و امضای چنین قراردی با توجه بین المللی روبرو شد. دولت آمریکا ضمن اعتراض به این قرارداد از سوئیس خواسته بود که جزئیات آنرا به اطلاع آمریکا برساند ولی تا کنون دولت سوئیس مقاومت نشان داده و از اعلام جزئیات خودداری می میکند.
با وجود اعتراض ها به ویژه از سوی اسرائیل و محافل یهودی، نا ظران جنبه دیگر نزدیک شدن سوییس به ایران را نیز مورد توجه قرار دادند و می گویند با این ترتیب ممکن است دولت سویس در آینده بتواند نقش موثری در روابط آمریکا و ایران بازی کند.
|
|
|