همزمان نوری مالکی، نخست وزیر عراق، ضرب الاجل تعیین شده برای اعضای سپاه مهدی، که هنوز بخش های بزرگی از بصره را کنترل می کنند، را تمدید کرده است.
خبرنگاران می گویند این گروه شبه نظامی به رهبری مقتدی صدر، روحانی جوان شیعه، تاکنون به دستور دولت توجهی نکرده است.
از زمان آغاز عملیات سرکوب شبه نظامیان شیعه در شهر جنوبی بصره در روز سه شنبه، تاکنون بیش از 130 نفر کشته و 350 نفر مجروح شده اند.
آقای بوش گفت که اقدامات آقای مالکی که خود شیعه است نشان می دهد او با هر کسی که قانون را بشکند، چه شیعه چه سنی، یکسان رفتار می کند.
وی در کنفرانسی خبری در کاخ سفید گفت: "هر دولتی که فرض می کند نماینده اکثریت مردم است باید با عناصر مجرم یا کسانی که فکر می کنند می توانند فراتر از قانون عمل کنند برخورد کند - و این اتفاقی است که اکنون در بصره می افتد."
آقای مالکی روز چهارشنبه 72 ساعت به شبه نظامیان مهلت داده بود سلاح هایشان را زمین بگذارند، و آنها را تهدید به "مجازات شدید" کرد.
اما وی روز جمعه این ضرب الاجل را برای 10 روز دیگر تمدید کرد و پیشنهاد پرداخت پاداش نقدی به تحویل دهندگان سلاح را داد.
در بیانیه ای که دفتر نوری مالکی صادر کرده آمده است: "همه کسانی که سلاح های سنگین و متوسط دارند، موظفند آنها را به پایگاه های امنیتی تحویل دهند و پاداش مالی دریافت خواهند کرد. این روند از روز 28 مارس آغاز خواهد شد و تا 8 آوریل ادامه خواهد داشت."
عبدالقادر جاسم، وزیر دفاع عراق، گفت دولت از مقاومت شبه نظامیان "متعجب" شده است و "موظف بوده ایم طرح ها یا تاکتیک هایمان را تغییر دهیم."
حدود 30 هزار نیروی ارتش و پلیس از روز سه شنبه که در این شهر مقررات منع تردد شبانه اعلام شد سرگرم نبرد با سپاه مهدی بوده اند. این درحالی است که سپاه مهدی طی هفت ماه گذشته رسما آتش بسی را مراعات می کرد.
پس از چهار روز نبرد، شبه نظامیان همچنان کنترل برخی نواحی بزرگ و پرجمعیت بصره را در دست دارند.
حامیان آقای صدر - موسوم به صدری ها - بخشی از بلوک سیاسی شیعیان بودند که به انتخاب آقای مالکی به عنوان نخست وزیر در سال 2005 کمک کردند، اما پل وود خبرنگار بی بی سی در بغداد می گوید نخست وزیر عراق اکنون این گروه را یک تهدید می داند.
سپاه مهدی پایگاهی قدرتمند در شهرک فقیرنشین صدر در حومه بغداد دارد |
وی می گوید اقدام نظامی چند روز اخیر تا حدودی برای جلوگیری از دستاوردهای احتمالی صدری ها در انتخابات محلی جنوب عراق که قرار است اکتبر برگزار شود طراحی شده است.
خبرنگار ما می گوید آقای مالکی شخصا صاحب گروهی شبه نظامی نیست اما خود را با گروه هایی مانند بدر (شاخه نظامی مجلس اعلا) که نقشی پررنگ در نیروهای امنیتی دارند متحد کرده است.
نیروهای نظامی تحت رهبری آمریکا در عراق برای اولین بار در نخستین ساعات جمعه در عملیات در بصره و بغداد شرکت کردند.
مارک چیدل، یک سخنگوی ارتش آمریکا در بغداد، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: "همانطور که می دانید، ما هدف حمله قرار گرفته ایم و و تمام روز در تعقیب دشمن هستیم."
پارلمان عراق روز جمعه جلسه ای اضطراری برای بررسی این بحران، که منجر به برقراری مقررات منع آمد و شد سه روزه در بغداد نیز شده است، را اعلام کرد.
اما تنها 54 نماینده از 275 عضو مجلس موفق شدند وارد منطقه تحت حفاظت پایتخت موسوم به "سبز" برای شرکت در این جلسه شوند زیرا مقر دولت بار دیگر هدف گلوله های خمپاره و راکت قرار گرفته بود.
یکی از موشک ها به دفاتر طارق هاشمی معاون رئیس جمهور عراق برخورد کرد و دست کم یکی از محافظان وی را کشت.
نبرد میان نیروهای امنیتی و شبه نظامیان شیعه در روزهای اخیر به سایر شهرها از جمله کربلا، حله، کوت، دیوانیه و ناصریه نیز سرایت کرده است.
سازمان های امدادرسانی در ژنو می گویند که افزایش خشونت وضعیت انسانی بد عراق را "مخاطره آمیز" کرده است.
|
|
|