تاریخچه این روز که به «روز احمقها» معروف است، به طور دقیق معلوم نیست، تصور میشود که این روز، از سال 1582 میلادی و از زمان اصلاحات تقویمی چارلز نهم در فرانسه به وجود آمد.
در آن سال، پاپ گریگوری سیزدهم، تقویم جدیدی را به نام تقویم گریگوری معرفی کرد. در این تقویم، از طول سال میلادی ده روز کمتر شده بود، یعنی پانزده اکتبر 1582، بعد از رایج شدن تقویم جدید، 4 اکتبر شد.
علاوه بر آن، روز اول سال نیز از آوریل به ژانویه تغییر یافت، بدین ترتیب که تا پیش از آن زمان، روز اول سال، اول آوریل بود. اما از آن زمان به بعد و با رایج شدن تقویم گریگوری، روز اول سال میلادی، به اول ژانویه تغییر یافت.
این تغییر تا مدتها برای مردم باور نکردنی بود و بعضی از مردم نیز از این تغییر چیزی نشنیده بودند.
آنها تا سالها بعد از رایج شدن تقویم گریگوری، اول آوریل را به عنوان روز سال نو جشن میگرفتند.
اما دیگران که از تغییر تقویم و روز اول سال نو اطلاع داشتند. کسانی را که هنوز اول آوریل را به عنوان روز اول سال جشن میگرفتند، به بازی میگرفتند و آنها را احمق خطاب میکردند؛ به همین دلیل، روز اول آوریل «روز احمقها» نامیده شد.
کسانی که بعد از رایج شدن تقویم گریگوری همچنان اول آوریل را اول سال میدانستند، در این روز پیامهای شادباش تمسخر آمیز به مناسبت سال نو دریافت می کردند. موضوعات این پیامهای شادباش سال نو، بعدها تغییر کرد و گسترده تر شد. همچنان که مخاطبان پیامها نیز، از دایره کسانی که اول آوریل را سال نو میپنداشتند فراتر رفت.
اول آوریل در فرهنگهای مختلف
اول آوریل در ایتالیا روز فستیوال هیلاریا است، این روز در اساطیر روم باستان مصادف است با روز رستاخیز آتیس (Attis) الهه تبسم. شاد بودن و خندیدن در این روز مرسوم است.
در بریتانیا، شوخیهای اول آوریل معمولاً در قبل از ظهر انجام میشود، کسی که در این روز دست انداخته می شود، Noodle نامیده میشود.
بریتانیائیها معقتدند که بدشانسی نصیب کسی خواهد شد که بخواهد در بعد از ظهر روز اول آوریل کسی را دست بیندازد. زیرا در آن ساعات دیگر مردم نسبت به اینگونه شوخیها آمادگی می گیرند.
جوانان و نوجوانان ایالات متحده آمریکا در روز اول آوریل از روشهای مختلفی برای دست انداختن دیگران و شوخی کردن با آنان استفاده میکنند.
استفاده از تخم مرغهایی که محتویات آن به وسیله سرنگ خالی شده و به جای آن مواد و مایعات موبر جاسازی شده برای حمله به مردم و عابران پیاده در میان جوانان برخی شهرهای این کشور مرسوم است.
در هندوستان، روز قبل از اول آوریل ( 31 مارس) جشن هولی (Hulli) برگزار میشود که در آن روز، مردم بر روی همدیگر رنگ میپاشند و شادی میکنند.
مردم فرانسه، روز اول آوریل را روز ماهی (Poission d’Avril) مینامند. معمول است که کودکان و نوجوانان در این روز، بر پشت دیگران کاغذی می چسپانند که بر روی آن تصویر نوعی ماهی که زود به دام میافتد کشیده شده است. منظور از این کار، این است که فردی که کاغذ به او چسپانده شده نیز، مانند همان ماهی، زود به دام میافتد.
در پرتغال، اول آوریل مصادف است با روز قبل از آغاز ماه روزه داری مسیحیان مومن که Lent نامیده میشود.
در روز اول آوریل، مردم پرتغالف معمولا بر روی همدیگر آرد می پاشند.
اول آوریل همچنین به سیزده فرودین یا سیزده بدر در ایران نزدیک است و حتی هر چهار سال یکبار (سال کبیسه) اول آوریل و سیزده فروردین با هم برابر میشوند.
در ایران نیز، اگرچه نه به گستردگی غرب، اما تا حدی دروغ سیزده رایج است.
امروزه و با فراگیر شدن پدیده نوین اینترنت، فرستادن پیامهای الکرونیکی تمسخرآمیز به مناسبت روز احمقها نیز رایج شده است.
بنابراین، مهم نیست که شما در کجای دنیا زندگی میکنید، بهتر است در روز اول آوریل مواظب خودتان باشید تا هدف حملات شوخی آمیز دیگران واقع نشوید.
شاید به همین دلیل باشد که در بسیاری از کشورهایی که تقویم میلادی در آنها رایج است، روز اول آوریل تعطیل عمومی است و مردمی که خواهان شوخی و دردسر نیستند در این روز از ظاهر شدن در خیابانها و معابر عمومی خودداری میکنند.
دروغ اول آوریل
دروغ اول آوریل در مطبوعات و رسانههای غربی رایج است، در این روز، مردم معمولاً با شک و تردید به اخبار گوش میکنند.
خبرهایی که در این روز از منابع غیر موثق به خبرگزاریها میرسد، معمولا به حساب دورغ اول آوریل گذاشته میشود و پیگیری نمیشود.
|
|