نتایج اولیه شمارش آرائی که در تهران به صندوقهای رأی گیری برای انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی ریخته شده حاکی از این است که هیچیک از اصلاح طلبان هنوز به جمع سی نامزدی که بیشترین آرا را به دست آورده و احتمال انتخاب به نمایندگی این شهر را دارند نپیوسته اند.
وزارت کشور ایران با اینکه پیشتر اعلام کرده بود که نتیجه انتخابات را در تهران تا زمانی که آرای همه صندوقها شمارش نشده باشد، منتشر نخواهد کرد، دست به انتشار تدریجی و مرحله به مرحله نتایج انتخابات زده و شیوه ای را که در دوره های پیشین انتخابات بود در پیش گرفته است.
تاکنون نتیجه شمارش 621 هزار و642 رأی که به 1504 صندوق در تهران ریخته شده اند مشخص شده اند و غلامعلی حدادعادل، رئیس کنونی مجلس با ۲۶۷۶۲۱ رأی، بیشترین تعداد ارا را به خود اختصاص داده است.
پس از آقای حدادعادل به ترتیب این نامزدها بیشترین آرا را در میان سی نامزد اول در تهران تاکنون کسب کرده اند: مرتضی آقاتهرانی، احمد توکلی، محمدرضا باهنر، علی مطهری، حسن غفوری فرد، شهاب الدین صدر، بیژن نوباوه، علی عباسپور تهرانی فرد، علیرضا مرندی، حمیدرضا کاتوزیان، فاطمه آلیا، سیدرضا اکرمی، محمداسماعیل کوثری، روح الله حسینیان، فاطمه رهبر، اسدالله بادامچیان، لاله افتخاری، غلامرضا مصباحی مقدم، علی اصغر زارعی، علی زاکانی، حسین نجابت، مهدی کوچک زاده، الیاس نادران، حمید رسائی، پرویز سروری، حسین فدائی، زهره الهیان، نسرین سلطانخواه و طیبه صفایی.
هر سی نامزدی که بیشترین آرا را تاکنون کسب کرده اند به جریان سیاسی اصولگرا تعلق دارند اما از نفر سی و یکم تا چهل و نهم بجز یکی دو استثنا، همگی نامزدهای اصلی اصلاح طلب به ترتیب در پی یکدیگر در فهرست کسب کنندگان بیشترین آرا به چشم می خورند.
در میان اصلاح طلبان، مجید انصاری با ۱۰۰۱۹۸ رأی از دیگر نامزدهای اصلاح طلب تاکنون جلوتر است و پس از وی به ترتیب سهیلا جلودارزاده و علیرضا محجوب (نمایندگان کنونی تهران)، محمود دعائی، اسحاق جهانگیری، الیاس حضرتی، الهه راستگو، محمد صدر، محمد اشرفی اصفهانی، عباسعلی زالی، نجفقلی حبیبی، محمد قمی، جواد اطاعت، حسن عابدی جعفری، سید کامل تقوی نژاد، نفیسه فیاض بخش، حسین مظفر، اسدالله کیان ارثی به چشم می خورند که نامزدهای مورد حمایت اصلاح طلبان در انتخابات بودند.
این در حالی است که حسین مرعشی، رئیس ستاد ائتلاف اصلاح طلبان تهران پیشتر گفته بود که بر اساس اطلاعاتی که از شمارش آرا دارد، به احتمال زیاد، دست کم هفده کرسی از کرسیهای سی گانه پایتخت به اصلاح طلبان تعلق خواهد گرفت.
سخنگوی ستاد اتئلاف اصلاح طلبان نیز گزارشهایی را که از شکست اصلاح طلبان در تهران حکایت می کند، "فضا سازی به قصد فراهم کردن زمینه دخل و تصرف در آرای مردم" ارزیابی کرده است.
از هنگامی که شمارش آرا آغاز شد، اصلاح طلبان نسبت به نحوه شمارش آرا ابراز نگرانی کردند و عبدالواحد موسوی لاری، رئیس ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاح طلبان گفت که به نامزدهای انتخاباتی اجازه داده نشده است نمایندگی برای نظارت بر شمارش آرا بفرستند و "حرف و حدیثهای زیادی" از خیلی مناطق به گوش می رسد که نسبت به سلامت انتخابات ایجاد نگرانی می کند.
اما سپس پانزده تن از نامزدهای اصلاح طلب تهران به بازدید از محل شمارش آرا در وزارت کشور رفتند.
علاوه بر شمارش آرا، اصلاح طلبان معترضند که وزارت کشور بر خلاف قانون، به آنان امکان نداده است بر روند رأی گیری نظارت کنند.
به گفته سخنگوی ستاد ائتلاف اصلاح طلبان، این ستاد سه هزار و ششصد ناظر برای صندوقها معرفی کرده بود اما در نهایت برای یک هزار و سیصد تن از آنان کارت مجوز نظارت بر انتخابات صادر شد که عملاً تنها پانصد ناظر به مراکز رأی گیری فرستاده شدند.
در حالی که شمارش آرا در تهران ادامه دارد، نتایج انتخابات در بیشتر شهرستانهای ایران اعلام شده و به گفته وزیرکشور ایران، 71 درصد نامزدهایی که در انتخابات پیروز شده اند به جریان سیاسی اصولگرا تعلق دارند.
ستاد ائتلاف اصلاح طلبان نیز اعلام کرده که تاکنون 34 تن از نامزدهای پیروز به جریان اصلاح طلب تعلق دارند.
اصلاح طلبان که بیشتر نامزدهای مورد حمایتشان در انتخابات ردصلاحیت شدند و امکان شرکت در انتخابات نیافتند تنها بر سر 132 کرسی از کرسیهای 290 گانه مجلس وارد رقابت انتخاباتی شدند.
علاوه بر اصلاح طلبان، نامزدهای جناح منتقد دولت در جریان سیاسی اصولگرا نیز اعتراضهایی نسبت به روند برگزاری انتخابات ابراز کرده اند.
این نامزدها که در تشکلی با عنوان ائتلاف فراگیر اصولگرایان گردآمده اند طی نامه ای به شورای نگهبان نوشته اند که جناح رقیب اصولگرای آنان، یعنی جبهه متحد اصولگرایان در جریان تبلیغات انتخاباتی ست به تخلفاتی همچون نصب آویزهای غیرقانونی، تبلیغ اسامی نامزدها در سه روزنامه دولتی، پخش وسیع کارتهای تبلیغاتی و برگزاری همایش انتخاباتی در سازمان دولتی ارتباطات اسلامی در روز ممنوعیت تبلیغات (یک روز مانده به انتخابات) زده و در روز انتخابات نیز در تعدادی از شعبه های اخذ رأی به تبلیغ نامزدهای خود پرداخته است.
در این نامه آمده که برخی از عوامل اجرائی و نظارتی در شعبه های اخذ رأی در نوشتن نام نامزدها توسط رأی دهندگان به نفع جبهه متحد اصولگرایان دخالت می کردند، فهرست نامزدهای این جبهه در بسیاری از شعبه های اخذ رأی روی میز محل مراجعه رأی دهندگان قرار داده شده بود و با جلوگیری از حضور برخی از ناظران قانونی نامزدها که دارای مجوز نظارت در محل شعبه اخذ رأی بودند، زمینه تخلفات افزایش یافته بود.
نتیجه انتخابات باید پس از شمارش نهائی آرا به تأیید شورای نگهبان برسد و این شورا در صورتی که تخلفی در جریان رأی گیری تشخیص دهد که به تغییر در نتیجه انتخابات انجامیده، می تواند آرای صندوقهایی را که بروز تخلف را در آنها تشخیص داده باطل کند.
در تعدادی از حوزه های انتخابیه، رأی گیری به دور دوم کشیده شده که قرار است اردیبهشت سال آینده خورشیدی برگزار شود.
در صورتی که نامزدهای انتخاباتی نتوانند بیش از یک چهارم آرائی را که به صندوق ریخته شده به خود اختصاص دهند، تعیین تکلیف انتخابات به دور دوم کشیده می شود که در آن، از میان همه نامزدها تنها به تعداد دو برابر کرسیهایی که برنده نداشته اند، به رقابت می پردازند و ملاک پیروزی در انتخابات، کسب آرای بیشتر از نامزد رقیب است.
وزیرکشور ایران اعلام کرده که بیش از شصت درصد واجدان شرایط رأی دادن، در انتخابات شرکت کرده اند، این در حالی است که در دور پیشین انتخابات مجلس، 51 و دودهم درصد از واجدان شرایط رأی خود را به صندوق انداختند.
با وجود اینکه رهبر و مقامات بلندپایه سیاسی و مذهبی ایران، مردم را به حضور گسترده در انتخابات فراخوانده بودند، وزیرکشور ایران اذعان کرده که میزان شرکت مردم در انتخابات بیش از حد انتظار او بوده و پیش بینی می کرده که به دلیل همزمان شدن انتخابات با روزهای پایانی سال که مردم بیشتر به مشغولیتهای مربوط به عید نوروز سرگرم بودند و همچنین محدودیتهای قانونی تازه برای تبلیغات نامزدهای انتخاباتی، مشارکت مردم در انتخابات چندان گسترده نباشد.
پاره ای از آگاهان هم اعتقاد داشتند که به دلیل ردصلاحیت گسترده اصلاح طلبان که امکان رقابت آنان در انتخابات را به میزان زیادی کاهش داد، بخش عمده ای از هواداران جریان سیاسی اصلاح طلب، پای صندوقهای رأی حاضر نشوند و بدین ترتیب، آمار شرکت کنندگان در انتخابات چندان چشمگیر نباشد.
مشارکت گسترده مردم در انتخابات بیشتر مربوط به شهرستانها بوده، فرماندار تهران، میزان مشارکت مردم در این حوزه انتخابیه را حدود چهل درصد اعلام کرده است.
در تهران، خط مشی سیاسی و موضعگیری جناحی نامزدها نقش اصلی را در جهت دادن آرای مردم بسوی آنان دارد، در حالی که در شهرستانها عوامل اجتماعی، گرایشهای قومی و طایفه ای و شعارها و وعده های غیرسیاسی نامزدها در تصمیم گیری انتخاباتی مردم مؤثرترند.
|
|