گزارش پتر فیلیپ خبرنگار ارشد دویچه وله از انتخابات ایران

گزارش پتر فیلیپ خبرنگار ارشد دویچه وله از انتخابات ایران

در ایران رای‌گیری برای انتخاب نمایندگان دوره‌ی هشتم مجلس شورای اسلامی به پایان رسید. مقام‌های دولتی می‌گیویند بیش از۵۰ درصد واجدین شرایط در رای‌گیری شرکت کرده‌اند. منابع مستقل از سرخوردگی مردم و عدم استقبال از انتخابات خبر می‌دهند.

مدت زمان رای‌گیری با چندبار تمدید از سوی وزارت کشور، تا ساعت ۲۲ شب طول کشید. هنوز آمار دقیقی از میزان مشارکت مردم در انتخابات انتشار نیافته است. اما براساس گزارش‌های منابع مختلف، میزان شرکت‌کنندگان تا پیش از ظهر روز جمعه بسیار پایین بود. بنا به این گزارش‌ها بعداز ظهر جمعه حضور مردم در حوزه‌های رای‌گیری اندکی افزایش یافت، با این‌حال میزان مشارکت همانند انتخابات دوره‌ی هفتم مجلس پایین بوده است.

 

مقام‌های دولتی می‌گویند، بیش از ۵۰ درصد واجدین شرایط رای‌دادن در انتخابات شرکت کرده‌اند. مصطفی پورمحمدی، وزیر کشور گفته است، "میزان مشارکت مردم در این دوره، از انتخابات از مجلس هفتم بالاتر رفت."

 

در دوره‌ی هفتم مجلس، بنابه آمارهای دولتی تنها ۵۱ درصد مردم در انتخابات مجلس شرکت کردند. میزان مشارکت در انتخابات دوره‌ی پنجم مجلس حدود ۷۲ درصد و در دوره‌ی ششم، حدود ۶۷ درصد بود.

 

برخی منابع دیگر نیز گزارش داده‌اند میزان مشارکت مردم کمتر از دو انتخابات شوراها و مجلس خبرگان در سال گذشته، ولی بیش از انتخابات دوره‌ی هفتم بود.  در دو رای‌گیری سال گذشته، نزدیک به ۶۰ درصد واجدین شرایط شرکت کرده بودند.

 

اوج سرخوردگی سیاسی

 

گزارشگران مستقل نیز از میزان پایین مشارکت مردم در انتخابات روز جمعه خبر داده‌اند. پتر فیلیپ، گزارشگر دویچه وله، که روند انتخابات را از نزدیک و در تهران دنبال می‌کند، نیز از عدم استقبال قابل‌ملاحظه‌ی رای‌دهندگان خبر داده است.

 

 پتر فیلیپ در آخرین گزارش خود که بعد ازظهر روز جمعه از تهران فرستاده نوشته است: «شمار کسانی که از رای‌دادن خودداری کردند، این‌بار احتمالا بیشتر از انتخابات قبلی بود.»

 

به گفته‌ی خبرنگار ارشد دویچه وله، "سرخوردگی سیاسی در ایران تازگی ندارد، اما این‌بار گویی به اوج خود رسیده است."

 

پتر فیلیپ به دیدار خود از بازار تهران اشاره کرده و می‌نویسد، «در بازار تهران جنب و جوش خیلی بالاست. اما چند متر آن‌سوتر، در حوزه‌ی رای‌گیری در مسجدی واقع در خیابان ۱۵ خرداد، جمعیت رای‌دهنده در شمار انگشتان دست بود.»

 

به نوشته فیلیپ، انبوه جمعیت حاضر در بازار تهران دنبال چیزی مهمتر از انتخابات بودند: خریدهای نوروزی. ۶ روز دیگر نوروز است. و به رسم سنت دیرین ایرانی، همه‌‌چیز باید تروتمیز و مرتب و نو گردد.

 

پتر فیلیپ در ادامه‌ی گزارش خود از تهران می‌نویسد: یک مجلس تازه، آشکارا در اولویت انبوه مشریان بازار تهران و نیز حتی فروشندگان نیست.  اصلا لازم نبود در این باره چیزی از کسی پرسیده شود. اطلاعات لازم را می‌شد بدون پرسش هم دریافت کرد: یک باتری‌فروش جوان می‌گوید "من رای نخواهم داد. امروزه همه‌چیز بدتر شده و روزبه‌روز  بدتر هم می‌شود. در زمان شاه اوضاع طوری دیگری بود، بهتر از امروز."

 

پتر فیلیپ می‌نویسد، «چنین سخنی نادر است، آنهم از زبان کسی که دوره‌ی شاه را تجربه نکرده است.»

 

یک فرش‌فروش جوان شکایت می‌کند که وضع تجارتش بسیار بد است. می‌گوید: "توریستی به اینجا نمی‌آید و صادرات بین‌المللی هم به خاطر تحریم‌های بانکی با دشواری صورت می‌گیرد. مقصر چنین اوضاعی سیاست کنونی دولت تهران است."

 

گزارشگر دویچه وله نوشته است، «این فرش‌فروش نیز نمی‌خواهد در انتخابات شرکت کند. می‌گوید همه‌چیز از پیش تعیین شده و چیزی برای انتخاب باقی نمانده است.»

 

اعتراض اصلاح‌طلبان

 

 در این‌میان، اصلاح‌طلبان به وزارت کشور درباره نحوه اعلام نتایج انتخابات اعتراض کرده‌اند. مصطفی پورمحمدی، وزیر کشور،  شامگاه روز جمعه اعلام کرد "ستاد انتخابات تصمیم دارد نتایج انتخابات تهران را پس پایان شمارش آرا اعلام کند."

 

به گزارش سایت‌های اطلاع‌رسانی اصلاح‌طلبان، عبدالله ناصری، سخنگوی ائتلاف اصلاح‌طلبان، این تصمیم وزارت کشور را خلاف رویه گذشته اعلام کرد و گفت: "خودداری وزارت کشور از اعلام تدریجی نتایج شمارش آرا در تهران شائبه‌انگیز است."

 

عبدالله ناصری افزود: «با توجه به گزارشات متعددی که در تخلف انتخاباتی به نفع حامیان دولت دریافت می‌شود، این تصمیم وزارت کشور به نگرانی‌های موجود برای صیانت از آرا دامن می‌زند.»

 

از سوی دیگر، موسوی لاری، رئیس ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان، در نامه‌ای به احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، از عدم صدور کارت برای نمایندگان ناظر معرفی شده از سوی اصلاح‌طلبان خبر داده است.

 

موسوی لاری در نامه‌ی خود نوشته است: «در تهران از ۳۶۰۰ ناظر معرفی شده برای شعب اخذ رای مورد توافق نمایندگان ستاد و هیات نظارت مرکزی، فقط برای حدود یک چهارم معرفی شدگان کارت صادر شده است، آنهم برای شعبی غیر از شعب مورد توافق.»

 

براساس آخرین خبرهای رسیده از تهران، وزارت کشور خبرنگاران را از ستاد انتخابات وزارت کشور خارج کرده و به آنها گفته است، بروید و صبح فردا باز گردید.

 

هنوز روشن نیست چه اقدام‌هایی در وزارت کشور درباره‌ی رای‌گیری روز جمعه و نتایج آن صورت خواهد گرفت، که مسئولان خواسته‌اند آن را بدور از چشم خبرنگاران انجام دهند.

babaktoronto - کانادا - تورونتو
یک تیم از خبرگذاری اسویشدپرس در حین فیلمبرداری از صحنه ای در حسینیه ارشاد که نشان میداد یک اتوبوس بسیجی به محل اعزام و در حال تخلیه هستند مورد توقیف نیروی انتظامی واقع شد و از ادامه فیلم برداری انها جلوگیری به عمل امده است.
شنبه 25 اسفند 1386

khasteh - فرانسه - استراسبورگ
چه انتخابات ازاد و به دور از حقه بازیئ !
شنبه 25 اسفند 1386

(1) سعید - ایران - تهران
رای دادن به چه چیزی ؟ به تداوم بدبختی و سیاه بختی ما ایرانیان ؟
به نابودی ایران و آینده ی ایران ؟ فکر نکنم انسان آزاد اندیش فریب توجیهات مسخره ی عمال این رژیم را بخورد و رای در صندوقی بیاندازد که باعث تیره روزی هر چه بیشتر مردم شود.
یکشنبه 26 اسفند 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.