مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهاراتی عجیب با متهم کردن تهران به مانع تراشی برای کارشناسان آژانس، از ایران خواست تا از مانع تراشی برای کارشناسان آژانس دست بردارد و درباره نشانههایی که میگویند ممکن است برای تولید سلاح هستهیی تلاش کرده باشد، همکاری کند.
به گزارش آسوشیتدپرس محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز (دوشنبه) در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مساله مطالعات ادعایی نسبت داده شده به ایران را "باعث نگرانی جدی" خواند و از ایران خواست " در کار کردن با آژانس تا آنجایی که میتواند فعال و همکارانه برخورد کند" تا به حل این مساله کمک کند.
وی گفت: بررسی کامل این مساله هنوز انجام نگرفته است.
دیپلماتهای نزدیک به دیدهبان هستهیی سازمان ملل در وین گفتند که ایران در نشست شورا به دلیل اتهاماتی که می گویند تهران بر روی مطالعات تسلیحاتی کار کرده است با ساعات سختی روبرو خواهد شد.
این اطلاعات هم چنین مدعی است که ایران بعد از سال 2003 نیز بر روی تسلیحات هستهیی کار کرده است. این برخلاف گزارش جامعهی اطلاعات آمریکاست که گفته بود ایران از سال 2003 به بعد برنامه تسلیحات هستهیی را دنبال نکرده است. ایران این اتهامات را تکذیب کرده و آن را بی پایه و اساس و جعلی خوانده است.
آژانس موضوع مطالعات ادعایی را باعث نگرانی جدی و برای ارزیابی بعد نظامی احتمالی در برنامهی هستهیی ایران حیاتی دانسته است.
برخی دیپلماتهای نزدیک به آژانس میگویند، اقداماتی در تلاش برای افزودن فشار بر ایران در حال انجام است تا قطعنامهای را در نشست شورای حکام مطرح کنند که تهران را برای شفاف سازی در خصوص فعالیت هستهییاش تحت فشار قرار دهد. این اولین باری خواهد بود که پس از دو سال چنین قطعنامهای مطرح میشود و نشانه ناشکیبایی رو به رشد آژانس نسبت به جمهوری اسلامی و برنامه هستهییاش خواهد بود.
در هر حال دیپلماتها می گویند تصمیم گیری در این باره احتمالا به آنچه در نیویورک و شورای امنیت رخ دهد بستگی دارد.
به علاوه جنبش عدم تعهد که کوبا و آفریقای جنوبی را نیز شامل می شود نسبت به اطلاعات نسبت داده شده به ایران ابراز تردید کردهاند و در عین حال معتقدند که قطعنامه از جانب آژانس بینالمللی انرژی اتمی غیر ضروری می باشد.
آسوشیتدپرس نیز به نقل از دیپلماتها گزارش داد که قدرتهای اروپایی قطعنامهای را برای نشست شورای حکام آماده کرده اند که بر تمرد ایران متمرکز است.
اما یک مقام عالی رتبه ایران نسبت به اتخاذ چنین اقدامی در وین در حالی که آژانس جلسه هفتگیاش را آغاز میکند هشدار داد. دیپلماتها گفتند که مخالفت سنتی غیرمتعهدها ممکن است باعث شود اروپاییها در طرحهایشان تجدید نظر کنند.
در هر حال تصمیم غرب در خصوص این که آیا 35 کشور شورا را برای حمایت از قطعنامه تحت فشار گذارند یا خیر، احتمالا به رای گیری تحریم ها در شورای امنیت بستگی خواهد داشت. این مطلب را دیپلماتهایی اعلام کردند که خواستند نام شان فاش نشود.
پنج عضو دایم شورا متشکل از آمریکا، روسیه، چین ، انگلیس و فرانسه همگی از قطعنامه جدید علیه ایران حمایت می کنند و بیش از 9 رای مثبت لازم را برای تصویب در اختیار دارند اما چهار عضو غیر دایم متشکل از لیبی، اندونزی، آفریقای جنوبی و ویتنام با قطعنامه مخالفند.
قطعنامه حساسی که انگلیس، فرانسه و المان پیش نویس آن را برای ارایه به آژانس تهیه کرده اند مورد حمایت کشورهایی از جمله آمریکا، کانادا، استرالیا، ژاپن و اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت.
اما منتقدین ایران نگرانند که مخالفت غیر متعهدها که به طور سنتی از ایران در بحث هستهیی حمایت میکنند و شانس اجماع را از بین برده و به رای گیری منجر شود.
به گزارش آسوشیتدپرس، هرگونه تصمیم انگلیس، فرانسه و آلمان برای اعمال فشار جهت پیشبرد قطعنامهای جدید در شورای حکام اقدام مهمی خواهد بود با توجه به این که آخرین قطعنامه شورا به دو سال قبل بر میگردد. اما یکی از دیپلمات ها گفت که زبان چنین قطعنامهای برای جلب حمایت اکثریت متعادل خواهد بود.
وی گفت: که این قطعنامه از محمد البرادعی به دلیل تلاش در بررسی موضوع ایران تقدیر می کند و از این که از ایران بخواهد به طور کامل فعالیتهایش را افشا کند و به درخواستهای شورای امنیت پایبند باشد بیشتر نخواهد رفت.
همچنین، یک دیپلمات ایرانی در وین از قرار گرفتن موضوع ایران در دستور کار شورای حکام آژانس به احتمال قوی در دومین روز نشست (سهشنبه) 14 اسفند خبر داد.
|
|
|
|
|
|
|