رویای دختران ورزشکار ایران برای حضور در میادین بین المللی هنوز در بسیاری از رشته ها به واقعیت تبدیل نشده است تا جایی که حتی در رشته یی مانند کاراته هم ورزشکاران مجبورند به تورنمنت های غیررسمی دل خوش کنند. در چنین شرایطی طبیعی بود که هیچ کس برای رشته یی مانند شنا شانسی قائل نباشد اما در یکی دو هفته اخیر خبری دهان به دهان چرخید و این بار شنای بانوان را بر سر زبان ها انداخت؛ رشته یی که شاید در مسیر اعزام دختران ورزشکار ایرانی به مسابقات برون مرزی در رده آخر ایستاده بود.
داستان از آنجا شروع شد که در جریان مصاحبه مطبوعاتی وحید مرادی، رئیس فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو خبرنگاری از او درباره احتمال حضور دختران شناگر ایرانی با پوشش اسلامی سوال کرد. مرادی که علناً شوکه شده بود، از لباسی صحبت کرد که توسط یک طراح استرالیایی طراحی شده است. روز بعد روزنامه ها از قول مرادی نوشتند که فدراسیون او از طریق سازمان تربیت بدنی به دنبال اخذ تایید مراجع دینی برای استفاده دختران ایرانی از این لباس است. اما در حالی که بحث اعزام شناگران ایرانی به مسابقات بین المللی داغ شده بود، چند روز بعد همه چیز تلطیف شد و فدراسیون تصمیم گرفت خود را از ماجرا کنار بکشد. یکی از مسوولان فدراسیون شنا که مشخص است در طول این چند روز بارها و بارها در مورد صحبت های مطرح شده در آن کنفرانس مطبوعاتی توضیح داده است، می گوید؛ «چنین بحثی هرگز نه از سوی فدراسیون و نه از طریق سازمان تربیت بدنی مطرح نشده است. اول باید مراجع دینی در این مورد اظهار نظر کنند.» اما او توضیح نمی دهد اگر فدراسیون و سازمان قصد ندارند بحث استفاده دختران شناگر ایرانی از لباس جدید را مطرح کنند، چطور مراجع دینی می توانند در مورد آن اظهارنظر کنند. او ترجیح می دهد به این جمله بسنده کند؛ «سیاست فدراسیون ما این است که فعلاً اصلاً حرفی مطرح نشود.» اما به نظر می رسد مسوولان فدراسیون شنا به دلیل آنکه چندان به واکنش مثبت به این موضوع امیدوار نیستند، ترجیح می دهند اصلاً موضوع را باز نکنند. این مسوول فدراسیون شنا اگرچه از پاسخ به این ابهام طفره می رود و اصرار دارد که این فدراسیون قصد دنبال کردن این بحث را ندارد اما وقتی از برخورد برخی مراجع با اعزام تیم های والیبال و دوومیدانی دختران صحبت می کند، می توان این طور تصور کرد که شانسی برای شنا قائل نیست. با این حال او سایتی را معرفی می کند که می توان لباس های طراحی شده برای زنان مسلمان شناگر را دید.
سبک، ضد آب و صد البته اسلامی
عکس هایی از لباس های شنای ویژه زنان مسلمان اولین بار بیش از یک سال پیش از زنان ترکیه یی منتشر شد اما مورد استقبال قرار نگرفت اما لباس های جدید را یک طراح استرالیایی طراحی کرده و آنقدر به کارش اعتماد داشته که در جریان کنفرانسی در کشور مالزی طرح هایش را معرفی کند. این کنفرانس که توسط فدراسیون ورزش زنان مسلمان برگزار شده بود، پذیرای این طراح استرالیایی بود و بعد از آن بود که سایت او همراه با لباس هایی که برای رشته های مختلف ورزشی طراحی کرده، شناخته شد. یکی از مسوولان فدراسیون شنا که خودش لباس های جدید را می پسندد، می گوید که در مورد این لباس ها نگرانی های معمول وجود ندارد چرا که این لباس ها علاوه بر آنکه پوشیده هستند، کاملاً ضد آبند و بعد از آنکه شناگر داخل آب پرید هم مشکلی به وجود نمی آید. اما آیا با وجود این لباس ها می توان انتظار داشت شناگر بدون مشکل شنا کند و رکورد اصلی اش را ثبت کند؟
این مسوول فدراسیون که از عملکرد لباس هم اطمینان دارد؛ «لباس ها سبک هستند و در عملکرد شناگران تاثیر منفی نمی گذارند.» اما در حالی که در داخل فدراسیون ایران این لباس ها مورد اقبال قرار گرفته اند، باز هم مسوولان ترجیح می دهند حرفی مطرح نشود؛ «این جور کارها بدون سر و صدا بهتر پیش می رود.» این مسوول فدراسیون شنا که علناً از سر و صدای رسانه یی به پا شده در این باره دلخور است، می گوید؛ «ما هنوز در بخش مردان مشکل داریم. تلویزیون وقتی مسابقات شنا را پخش می کند، شناگران را روی سکوی استارت نشان نمی دهد و فقط وقتی داخل آب هستند، نشان شان می دهد. شیرجه هم همین مشکل را دارد. حالا چطور انتظار دارید بحث شنای بانوان بلوا به پا نکند؟»
به نظر او تصور اولیه یی که از لباس شنای بانوان وجود دارد، این اجازه را نمی دهد تا بتوان به راحتی از لباس های جدید صحبت کرد. شاید به همین دلیل هم هست که هنوز هیچ یک از کشورهای اسلامی چنین لباسی را بر تن دختران شناگرشان نکرده اند. اما طراح استرالیایی که چند طرحش را در سایت www.ahiida.com به نمایش گذاشته، هنوز به جلب نظر کشورهای مسلمان امیدوار است. لباس های طراحی شده که 200 دلار روی آنها قیمت گذاشته شده، صد درصد پلی استر هستند و نه تنها سر و گردن را می پوشاند، بلکه شلوار بلندی دارند که تا مچ پا را می پوشانند. سارافون هایی که به آن اضافه شده تا سر زانو بلند است و با طراحی های شادی که دارند، ظاهر موجهی از یک دختر مسلمان ورزشکار را به نمایش می گذارند. به هر حال شنیده شده مالزی به عنوان اولین کشور مسلمان این لباس ها را پسندیده و سفارش تولید آن را ارائه کرده است و احتمالاً به زودی دختران مسلمان مالزیایی با این لباس ها به آب می پرند تا شاید راه را برای دیگر زنان شناگر مسلمان هم باز کنند.
اما در شرایطی که بحث لباس های شنای پوشیده هنوز در ابتدای راه است، هر از چندگاهی صحبت از ابراز تمایل شناگران ایرانی مقیم خارج برای حضور در تیم ایران به میان می آید. لیلا وزیری ایرانی مقیم امریکا که امسال با کسب عنوان قهرمانی جهان به اوج رسید، شناخته شده ترین این شناگران است که بنا به ادعای روابط عمومی فدراسیون شنا بدون آنکه فدراسیون ایران به دنبال دعوت و حضور او در تیم ایران باشد، خودش علاقه مند است برای ایران شنا کند. اگرچه با توجه به جایگاه او به عنوان قهرمان جهان بعید به نظر می رسد وزیری حاضر شود جایگاه خود را رها کند اما به هر حال او تنها ایرانی نیست که مایل است برای ایران به آب بپرد. مسوول روابط عمومی فدراسیون شنا از ای میل های متعددی می گوید که ایرانیان مقیم خارج به فدراسیون می فرستند و تمایل شان را برای شنا در تیم ایران ابراز می کنند. نمونه آنها هم آیدا امینی است که در آلمان زندگی می کند اما به ایران آمده و در لیگ دختران شنا کرد. حالا و در شرایطی که شنای دختران هنوز برای اعزام به مسابقات برون مرزی کم شانس به نظر می رسد، ابراز تمایل این شناگران جالب به نظر می رسد و مطمئناً در صورت امکان استفاده دختران شناگر ایران از لباس های جدید، راه برای حضور شناگران بیشتری باز می شود. این در حالی است که نمی توان نقش حضور در مسابقات بین المللی را در ایجاد انگیزه بین دختران ورزشکار نادیده گرفت؛ ورزشکارانی که سقف موفقیت هایشان را مسابقات قهرمان کشوری یا شنا در رقابت های کشورهای اسلامی می دیدند، حالا و با آغاز بحث استفاده از لباس های جدید در آستانه تحولی جدید قرار گرفته اند اما اینکه این موضوع پیگیری خواهد شد یا چندی بعد و با خوابیدن سروصدای مطبوعاتی اش به فراموشی سپرده می شود، آینده آنها را رقم می زند.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|