ایرانی ها قطعا تلاش هایی برای همکاری با آژانس صورت داده اند، اما هم زمان تلاش هایی از جانب آنها برای مخفی نگه داشتن بخشی از جنبه های مشکوک فعالیت های گذشته شان صورت گرفته است.
قطعا ایرانی ها به میزانی که محمد البرادعی، مدیرکل آژانس انتظار داشت، شفاف نبوده اند، و همین مسئله زمینه را برای تلاش های جدید آمریکا و متحدان اروپایی اش برای تصویب دور سوم تحریم های اقتصادی علیه تهران در شورای امنیت فراهم تر می کند.
اگر همه عبارت پردازی های بوروکراتیک را به کناری بزنیم، نتیجه گیری اصلی گزارش آژانس این است: آژانس بین المللی انرژی اتمی نمی توانداطمینان دهد که ایران فعالیت هایش را از جامعه بین المللی پنهان نمی کرده است، مگر این که و تا زمانی که پاسخ های بیشتری درباره فعالیت های تحقیقاتی گذشته ایران دریافت کند و دسترسی بهتری به امکانات هسته ای ایران داشته باشد.
تلاش های آقای البرادعی تا به حال نتایج نسبتا کمی داشته است و تلاش ها به ناچار دوباره بر شورای امنیت در نیویورک متمرکز خواهد شد. |
دکتر البرادعی در ماه اوت سال گذشته (مرداد سال جاری) شخصا یک برنامه کاری را با ایرانی ها آغاز کرد، تا بن بست دیپلماتیک به وجود آمده بین ایران و غرب را بشکند و ایرانیان را مجاب کند که نرمش نشان دهند.
این اقدام البرادعی موجب ناراحتی شدید -و همین طور سوءظن- واشنگتن و بعضی از پایتخت های اروپایی شد.
احساس آنها این بود که دکتر البرادعی روندی موازی با آنها ایجاد کرده است، در حالی که به باور آمریکایی ها و متحدان اروپایی شان، درخواست های آنها از تهران کاملا روشن بود. از نظر آنها دکتر البرادعی فقط آب را گل آلود می کرد.
تلاش های آقای البرادعی تا به حال نتایج نسبتا کمی داشته است و تلاش ها به ناچار دوباره بر شورای امنیت در نیویورک متمرکز خواهد شد.
|