محققان ایرانی پرتو داروی هوشمند تشخیص سرطان ساختند

محققان ایرانی پرتو داروی هوشمند تشخیص سرطان ساختند

پژوهشگران دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس ، پرتو داروی هوشمند تشخیص سرطان سینه را با موفقیت در مدل حیوانی آزمایش کردند.

دکتر "مجتبی صلوتی" پژوهشگر طرح روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اهمیت این پرتو دارو در عملکرد اختصاصی آن ذکر کرد و گفت، بیش از ‪ ۸۰‬درصد سرطان‌های سینه دارای عامل "ماک وان" هستند و آنتی‌ژن‌های پرتوداروی تولید شده نیز فقط به این عامل متصل می‌شود.

وی هدف از انجام این طرح تولید یک پرتو داروی هوشمند علیه سرطان سینه به روش پزشکی هسته‌ای بوده عنوان کرد و گفت این روش هوشمند است که مختص مبارزه با سرطان سینه طراحی شده و هدف کلی آن تشخیص در مراحل اولیه یا زودرس بیماری است.

به گفته صلوتی از این شیوه می‌توان در افراد مشکوک مبتلا به سرطان سینه استفاده کرد.

وی در مورد مزیت این روش گفت: همه روشهای تشخیصی سرطان سینه دارای حساسیت ویژگی ‪ ۱۰۰‬درصد نبوده و به صورت غیراختصاصی عمل می‌کنند.

این پژوهشگر اظهار داشت در ماموگرافی و سایر روش‌های تشخیصی سرطان سینه ممکن است جواب مثبت یا منفی کاذب داشته باشیم، اما این روش کاملا اختصاصی است.

به گفته وی این پرتو داروی هوشمند فقط به توده بدخیم سرطانی متصل می شود.

صلوتی افزود: طبق بررسی‌های انجام شده این آنتی‌بادی در ‪ ۸۰‬درصد از سرطان‌های سینه جواب می‌دهد و می‌تواند به عنوان یک روش کمکی برای تشخیص بهتر و نیز برای ادامه درمان پس از شیمی‌درمانی و پرتودرمانی مورد استفاده قرار گیرد.

وی تصریح کرد: این روش تشخیصی برای بیمارانی که مشکوک به سرطان سینه هستند یا برای پیگیری درمان و اطمینان از عدم بازگشت دوباره بیماری کاربرد دارد.

صلوتی روش کنونی را شامل ماموگرافی و تکه‌برداری "بیوپسی" در صورت وجود توده مشکوک بیان کرد و گفت: با استفاده از پرتوداروی اختصاصی در همان مرحله نخست و با دقت زیاد، وجود توده سرطانی مشخص خواهد شد.

وی افزود: حساسیت هیچ یک از روش‌های تشخیصی در این بیماری ‪ ۱۰۰‬درصد نیست، ولی این پرتو دارو وجود سرطان‌های دارای ماک وان را ‪ ۱۰۰‬درصد تشخیص می‌دهد.

پژوهشگر طرح درباره روش تولید این پرتو دارو گفت:این کار از ‪ ۱۰‬سال قبل و با تولید آنتی بادی علیه سرطان سینه در موش با استفاده از تزریق بافت سرطانی در دانشگاه انجام شد.

وی افزود: با به دست‌آوردن آنتی بادی‌های مونوکلونال، کار ما از مرحله دوم و با نشان دارسازی این آنتی بادی با "تگنسیوم ‪ ۹۹‬ام" در سازمان انرژی اتمی آغاز شد.

صلوتی ادامه کار را شامل تزریق پرتوداروی تولید شده به مدل‌های حیوانی موش بیان و اضافه کرد: با آزمایش در ‪ ۱۰۰‬مدل ما با دقت ‪ ۱۰۰‬درصد به جواب رسیدیم.

وی افزود: با اتصال آنتی‌بادی مونوکلونال "اختصاصی" به همراه ماده پرتوزا به سلول‌های سرطانی، کار تشخیص به کمک دوربین‌های گاما انجام شد.

پژوهشگر طرح، مرحله بعدی کار را استفاده از این روش در انسان بیان کرد و گفت: با انجام موفقیت‌آمیز تشخیص در انسان می‌توان با تغییر ماده پرتوزای "تگنسیوم ‪ "۹۹‬با ماده پرتوزای قوی‌تری مانند ید ‪ ۱۳۱‬به طرف تولید پرتو داروی درمان سرطان سینه هم رفت.

براساس این گزارش نتایج این پژوهش تاکنون در ‪ ۱۲‬همایش داخلی و خارجی و ‪ ۳‬مقاله علمی منتشر شده است .

وی اظهار داشت: تاکنون ‪ ۳‬مقاله از این طرح به چاپ رسیده است که یکی از آنها ‪ ISI‬بوده است. همچنین این طرح در ‪ ۶‬کنگره بین‌المللی و ‪ ۶‬کنگره داخل نیز شرکت داشته است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.