طهماسب مظاهری، رئیس بانک مرکزی ایران، که برای شرکت در یک اجلاس مالی کشورهای اسلامی به منامه، پایتخت بحرین سفر کرده، در مصاحبه ای با خبرگزاری رویتر گفته است که متحدان آمریکا در منطقه، همچون بحرین و امارات متحده عربی، از سیستم بانکی ایران در مقابل "تروریسم مالی واشنگتن" حمایت می کنند.
آقای مظاهری در این مصاحبه، که روز چهارشنبه، 6 فوریه (17 بهمن) انتشار یافته، گفته است آمریکا کوشیده است دسترسی ایران به نظام مالی جهان را قطع کند و برای این منظور، از کشورهای عرب خلیج فارس خواسته است تا جمهوری اسلامی را منزوی کنند.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی ایران، این تلاش ها نا موفق مانده زیرا روابط فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ایران با کشورهای تولید کننده نفت در خلیج فارس بسیار محکم است.
آقای مظاهری اظهار داشته است که "نه ما و نه همسایگان ما منافع بلند مدت خود را قربانی فشارهای یکجانبه نمی کنیم."
وی گفته است ایران شرکای متعددی در منطقه دارد و دارای سابقه همکاری طولانی با آنهاست.
رئیس بانک مرکزی ایران فشار آمریکا برای وادار کردن موسسات مالی دیگر کشورها برای تحریم مالی ایران را محکوم کرده است.
طهماسب مظاهری این فشارها را یکجانبه دانسته و آنها را تروریسم مالی توصیف کرده و افزوده است که "این وضعیت نمی تواند از سوی نظام بانکی جهانی تحمل شود."
گسترش دامنه تحریم ایران
اظهارات آقای مظاهری در حالی انتشار می یابد که اخیرا گزارش هایی از تصمیم شماری از بانک های منطقه در محدود کردن روابط مالی خود با جمهوری اسلامی انتشار یافته است.
هدف از فشار آمریکا تعلیق برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران بوده است |
از جمله گزارش های تایید نشده در ماه گذشته حاکی از آن بود یکی از بزرگترین بانک های بحرین معاملات خود با ایران را متوقف کرده و پیشتر نیز گفته شده بود که بانک های مستقر در امارات نیز از صدور اسناد اعتباری برای معاملات تجاری با جمهوری اسلامی خودداری می ورزند.
به همین دلیل، بازرگانان ایرانی، که به خصوص از دوبی به عنوان مرکز انجام معاملات بین المللی خود استفاده می کنند، با دشواری هایی مواجه شده اند.
در کشورهای دیگر نیز شماری از بانک های عمده انجام معاملات بانکی با ایران را متوقف یا محدود کرده اند و به گفته منابع ایرانی، بازرگانان ایرانی حتی در معامله با بانک های جمهوری خلق چین نیز با محدودیت هایی مواجه بوده اند.
به گفته منابع آگاه، این اقدامات تحت فشار ایالات متحده صورت گرفته که می کوشد با تشدید تحریم های بین المللی علیه ایران، این کشور را به کنار گذاشتن بخشی از برنامه های هسته ای خود به خصوص غنی سازی اورانیوم وادار سازد.
شورای امنیت سازمان ملل تا کنون دو قطعنامه حاوی برخی تحریم های بین المللی را علیه ایران تصویب کرده اما این قطعنامه ها صرفا شامل موسسات اقتصادی و اشخاص خاصی می شود که با برنامه های اتمی و موشکی جمهوری اسلامی ارتباط دارند.
به همین دلیل، اقدام آمریکا در وارد کردن فشار مالی بر جمهوری اسلامی به اقدامی یک جانبه برای گسترش دامنه تحریم های خارجی تعبیر شده است.
مدیرکل بانک مرکزی در مصاحبه با رویتر همچنین گفته است که مدتی پیش جمهوری اسلامی تصمیم گرفت ذخایر ارزی خود را، که میزان آن از 72 میلیارد دلار بیشتر بوده، از دلار به ارزهای قویتر تبدیل کند.
وی انگیزه این اقدام را مسایل سیاسی و همچنین ضعف دلار در برابر سایر ارزها عنوان کرده است.
سال گذشته، نرخ برابری دلار در برابر یورو و سبد ارزهای عمده جهان به شدت کاهش یافت در حالیکه بهای نفت اوپک به دلار محاسبه و بخش اعظم درآمد کشورهای صادرکننده به همین ارز دریافت می شود.
|
|