او می گوید این خارجی ها، سعی می کنند افغان ها را نیز فریب دهند.
ملا عبد السلام فرمانده سابق طالبان، در یک گفتگوی اختصاصی با بی بی سی، اعضای طالبان را به تامل فرا خواند و گفت آنها باید به گذشته خود بنگرند و از آن عبرت بگیرند.
ملا عبدالسلام که تا دو ماه پیش در صف طالبان بود، حالا به دولت پیوسته و تنش آلود ترین ولسوالی هلمند را اداره می کند.
ولسوالی موسی قلعه، سال گذشته به مدت 10 ماه در کنترل طالبان بود و در آن زمان، ملا سلام نیز در صف طالبان علیه دولت حامد کرزی و نیروهای بین المللی متحد دولت می جنگید.
اما چه چیزی او را از همرزمانش جدا کرد؟ ولسوال موسی قلعه می گوید او برای ترک صفوف طالبان، "دلیل شرعی" داشته است.
دلیل 'شرعی'
ملا عبدالسلام: نباید کسی به دلیل توبه اش مورد سوال قرار گیرد |
عبدالسلام گفت: "یکی از علل جدایی من از طالبان این بود که طالبان محو شدند؛ یک طالب هم نماند. من هم یک سال در خانه نشستم و طالبان بلند پایه ای که من می شناختم، رفته بودند. علاوه بر این، در افغانستان حکومت انتخابی بوجود آمد. من از نظر شریعت، عرف و همچنین از لحاظ قومی اجازه نداشتم دیگر مقاومت کنم. من دیگر نمی خواهم قوم خود را تباه کنم. من به عنوان یک مقام بلند پایه در جنبش طالبان بودم. ما جهان را آلوده کردیم و در یک شب این نظام را از دست دادیم".
عبدالسلام در پاسخ به بسیاری از پرسش های بی بی سی، از "منطق شرعی و اسلامی" سود می برد؛ مثلا او می گوید کسی نمی تواند از او بپرسد که چرا دیروز در صف طالبان بود و حالا نیست. چون به گفته او بسیار اتفاق می افتد که کسی بعد از مدت ها گناه، توبه می کند و نباید کسی به دلیل توبه اش مورد سوال قرار گیرد.
او گفت: "یک انسان که تمام عمر گناهکار باشد، یک بار توبه می کند. توبه کردن عیب نیست، اگر انسان به خاطر آینده اش توبه کند، این کار خوب است."
ملا عبدالسلام از همرزمان پیشین خود در گروه طالبان، به دلیل ادامه جنگ و خشونت انتقاد کرد.
او در سخنانش خطاب به طالبان، سعی می کرد آنها را با ارائه نمونه های عینی و یادآوری تجربه های گذشته قانع کند که دست از جنگ بکشند.
حکومتی که یک شبه از دست رفت
به گفته ملا سلام، اکنون زمان تامل و عبرت است. او به طالبان یادآوری می کند که چگونه حاکمیتی را که آنها بعد از خونریزی ها و جنگ های بسیار از آن خود کرده بودند، یک شبه از دست دادند.
نتیجه کشتار؟ اگر کشتن نتیجه می داد، این کار را هم کردیم. تعداد زیادی را کشتیم؛ اما در یک شب نظام را از دست دادیم و سرانجام به خانه ای آمدیم که از آن برای تطبیق نظام از آن بیرون شده بودیم |
فرمانده پیشین طالبان گفت: "اگر کشتن نتیجه می داد، این کار را هم کردیم. تعداد زیادی را کشتیم؛ اما در یک شب نظام را از دست دادیم و سرانجام به خانه ای آمدیم که برای تطبیق نظام از آن بیرون شده بودیم. باز هم به همان خانه آمدیم. (طالبان باید) از همین مسئله پند بگیرند، ما ناگزیر باید دوباره به خانه برگردیم."
به باور ملا عبد السلام، در حال حاضر بیشتر کسانی که سرگرم جنگ علیه دولت هستند، طالبان خارجی هستند و آنها همیشه سعی دارند تا افغانها را نیز فریب دهند و آنها را به صف خود بکشانند.
به هر حال، ملا عبدالسلام که در زمان حاکمیت طالبان، ولسوال کجکی بود، حالا ولسوال موسی قلعه است. آیا این ولسوال می تواند انتظارات مردم آسیب دیده و جنگزده را بر آورده کند؟
آیا او در وظیفه جدیدش موفق خواهد بود؟ و آیا مردم می توانند به او و برنامه هایش امیدوار باشند؟
پاسخ ملا عبدالسلام این است: "کامیابی و ناکامی کار خداست. هیچ کس نگفته که رییس جمهور تو را مقرر کرده و تو باید کار کنی. مردم باید تجربه مرا ببینند که می توانم کار کنم یا نه. اگر خدا با ما همکار بود، در برنامه های خود کامیاب می شویم."
این که پاسخ ولسوال موسی قلعه برای ساکنان آن ولسوالی تا چه حد قناعت بخش است مسئله دیگری است، اما آنچه مسلم است این است که ملا عبد السلام از برنامه کار معینی سخن نمی گوید و وعده خاصی به مردم نمی دهد.
|