شمس الواعظین: سیاست خارجی احمدی نژاد از خاتمی، موفق تر بوده

شمس الواعظین: سیاست خارجی احمدی نژاد از خاتمی، موفق تر بوده

شبکه تلویزیونی الجزیره در چارچوب برنامه نگاهی به ایران با ماشاء الله شمس الواعظین سردبیر روزنامه های توقیف شده «نشاط» و «توس» و همچنین مشاور مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه درباره سیاست خارجی احمدی نژاد گفتگو کرد.

به گزارش خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری «انتخاب»، شمس الواعظین در مورد تغییر سیاست خارجی ایران در دوره احمدی نژاد نسبت به دور قبل یعنی دوره خاتمی ، گفت : با آغاز ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد ، رهبر جمهوری اسلامی ایران حضرت آیت الله العظمی علی خامنه ای به این مساله توجه کرد که سیاست خارجی ایران از موسسات قانونی موجود نظیر وزارت خارجه به شورای عالی امنیت ملی انتقال پیدا کند و در یک مکان تدوین شود چرا که به اعتقاد ایشان ، این شورا دربردارنده همه گروه های سیاسی چه محافظه کار و چه اصلاح طلب است و اگر در مورد مسائل استراتژیک که مرتبط به سیاست خارجی ایران است تصمیمی اتخاذ شود مسلمًا این تصمیم نهایی بوده و همه موسسات از جمله وزارت خارجه باید از آن پیروی کرده و اجرا کنند.

وی در مورد اینکه آیا با این نظر موافقید که سیاست خارجی اصلاح طلب ها نسبت به محافظه کارانی چون احمدی نژاد موفق تر بوده است ، گفت : نخست باید بگویم که من میان سیاست های هسته ای و خاورمیانه ای احمدی نژادتفاوت قائل هستم.مساله این نیست که گفتمان حاکم در ایران اصلاح طلبی یا محافظه کاری باشد چرا که این سیاست ها به دلیل استراتژیک بودن واکنش های جامعه غربی را به همراه دارد . پس از به قدرت رسیدن آقای احمدی نژاد یک انتقال کیفی در سیاست خارجی ایران به وجود آمد و آن انتقال مرکز ثقل دیپلماسی ایران از اروپا به خاورمیانه بوده است ، انتقالی که بسیار مثبت بود. در زمان آقای خاتمی ایران براساس تحولات و مقتضیات این پرونده دو سال فعالیت غنی سازی را به حالت تعلیق درآورد و روش های وی در این زمینه مثبت بوده و به همین دلیل وی در غرب مورد اقبال بوده است .اما نتیجه چه بود؟ ایران از جانب جرج بوش در محور شرارت قرار گرفت. قانون داماتو علیه ایران شدیدتر شد و سیاست محاصره و مهار ایران در دوره آقای خاتمی با شدت بیشتری از جانب امریکا و غرب تعقیب شد.

سردبیر روزنامه های توقیف شده «نشاط» و «توس» گفت: آقای احمدی نژاد و هر آنکه وی را هدایت می کند اعم از رهبر یا شورای عالی امنیت ملی به این نتیجه ساده رسیدند که هرچه با غرب با انعطاف و نرمش رفتار کردیم سیاست های آنها علیه ما شدید تر می شود به همین دلیل سیاست خارجی ایران به سمت رادیکال شدن حرکت کرد و حالت افراطی به خود گرفت و انعطاف و نرمش به سمت جهان عرب سوق پیدا کرد.

این روزنامه نگار تصریح کرد: بنابراین معتقدم سیاست خارجی احمدی نژاد به مراتب موفق تر از سیاست خارجی خاتمی بوده، هر چند سیاست خارجی خاتمی در دوره خود، خوب بوده است.

شمس الواعظین گفت : به نظر من هنگامی که احمدی نژاد این سیاست را نسبت به جهان عرب و منطقه خلیج (فارس) در پیش گرفت اشتباهاتی نیز مرتکب شد. اشتباه نخست این بود هنگامی که فعالیت های دیپلماتیک از اروپا به خاورمیانه در جهت حمایت از جنبش های آزادی بخش نظیر حماس و حزب الله سوق پیدا کرد و هنگامی که وی بر آن شد روابط را با برخی از کشورهای عربی نظیر کشورهای خلیج (فارس) و مصر بهبود بخشد با رژیم های عربی برخورد کرد.

وی برآن بود که با بهبود روابط با برخی دولت های عربی نوع رابطه ایران را با گروه های مردمی عرب که به سیاست خارجی ایران تمایل دارند به سطح عالی تری برساند. این اشتباه بزرگ سیاست خارجی ایران بوده که احمدی نژاد مرتکب آن شده است. چرا که مبادی رسمی برای ورود وجود دارد و باید از برخی از کشورهای عربی برای بهبود رابطه با کشورهای عربی استفاده و بین ایران و این کشورها اعتماد سازی می شد تا به استراتژی مشترک دفاعی و امنیتی دست پیدا کند و از این نقطه با دشمن اصلی برخورد شود .

شمس الواعظین نرمش در سیاست خارجی ایران در دوره آقای خاتمی نسبت به کشورهای منطقه خلیج فارس را ناشی از نگرانی های مشترک دانست . شمس الواعظین این سوال را مطرح می کند که چگونه می توانیم استقبال کشورهای عربی از اقای احمدی نژاد در کنفرانس شورای همکاری خلیج (فارس) را تفسیر کنیم؟ وی گفت : هنگامی که احمدی نژاد در تلاش برآمد تا این بحران را با قدرت اداره کند ایالات متحده در مرحله اول به موقعیت و نفوذ استراتژیک ایران به طور ضمنی اشاره کرد. نباید به اشتباه تفسیر کنیم که استقبال سابق از آقای خاتمی از جانب اعراب ناشی از رضایت مندی از وی در خاورمیانه یا اتخاذ سیاست های مشترک بوده است.

مشاور مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه در مورد خطرهای ناشی از گسترش روابط با گروه های مردمی عرب ، گفت : درست است که در درازمدت گسترش روابط به نفع ایران است اما در کوتاه مدت به ضرر ایران تمام می شود چرا که وقتی رژیم های عربی با این سیاست ایران مواجه می شوند برخوردآغاز می شود.

سردبیر روزنامه های توقیف شده «نشاط» و «توس» گفت : تلاش هایی برای برقرار رابطه با مصر وجود دارد اما آیا به موانع توجه کرده ایم. هنگامی که ایران با برخی گروه های سیاسی مصر که از لحاظ استراتژیک و ایدئولوژیک به ایران گرایش و با دولت های خود مشکل دارند ، رابطه برقرار می کند ، نتیجه چه می شود ؟ این مساله باعث می شود که حکومت مصر پایگاهی دیگر علیه ایران شود و در منطقه صف بندی قوی علیه ایران شکل گیرد. صف بندی که به بیان امریکاییها یکسوی میدان آن میانه روهای منطقه علیه رادیکال هایی نظیر ایران و سوریه قرار می گیرند. وی درخصوص این مساله ، حماس و حزب الله را استثنا کرد.

شمس الواعظین تاکید کرد که حزب الله قدرتی است که به دولت لبنان یاری می رساند. همچنین حماس جزء دولت ضعیف فلسطین است. مشکل اینجاست که پاره ای از کشورهای عربی نظیر عربستان سعودی و مصر و بسیاری از کشورهای عربی که داری موقعیت ژئواستراتژیک در خاورمیانه هستند خواهان این نوع رابطه نیستند. بهبود روابط با کشورهای عربی باید به طور رسمی صورت گیرد و سپس با ایجاد گفتمان مشترک بتوان با خطر برخورد ( قدرتهای بزرگ) و مقابله کرد.

شمس الواعظین در پایان درمورد نظر کلی خود درباره سیاست خارجی احمدی نژاد ، گفت : براساس تحولات بین المللی و منطقه ای سیاست هسته ای احمدی نژاد موفق بوده و توانسته برخی قدرتها را به نفع ایران همسو کند و اعتقاد دارم وی در این پرونده با مهارت بازی کرده اگرچه نمی توان منکر شکستهایش در سیاستهای خاورمیانه ای شد.

mah1 - ایران - تهران
ببینین اول بگم من نه با اسلام مشکلی دارم نه با ایران. خدا سرزمین من رو از هر گزندی حفظ کنه. هر حرفی هم احمدی نژاد به اینو اون انداخت اونقدر برام مهم نبود. امااین که مسئله هولاکوست رو گفت (دروغه) در حالی که ریس جمهور کشورم بود واقعا متاسفم این به امریکا یا اسرائیل ربطی نداشت یه واقعه دردناکه جنگ جهانی بود که میلیونها انسان جونشون رو از دست دادن حالا این اومده یه کاره نطق میکنه اونم این! متاسفانه این موضوع ننگی برایه ما خواهند موند تا وقتی ایشون ریسه دولته.ما برایه رفتگانمون ارزش قائلیم پس بایدبه عزیزانه از دست رفته مردم احترام بزاریم مخصوصا وقتی موضوع به این حساسیه و اصلا احمدی نژاد کی هست که دربارهاش نظر بده! متاسفم که طولانی شد.
چهار‌شنبه 3 بهمن 1386

vira - ایران - تهران
خدا عمرت بده اقای شمس الواعظین ! ٬ بالاخره یک نفر حرف حق زد . یادمه زمان اقای خاتمی روزنامه شما رو مرتب میخوندم ٬ اما در همون دوره با تعطیلی بیسابقه و فله ای روزنامه ها مواجه شدیم . در ضمن این گونه اظهار نظر ها قابل تقدیره ٬ امیدوارم همه ما به درجه ای از واقع بینی و ظرفیت برسیم که حرف و رفتار حق و صواب رو از حتی دشمنمون هم بپذیریم . ما همه ایرانی هستیم .
چهار‌شنبه 3 بهمن 1386

alireza.ch - سوییس - نوشاتل
بله آقای شمس الواعظین از دیدگاهی کاملا درست می گویند؛ انتقال مرکز گرانش سیاست خارجی ایران از اروپا به هر نقطه دیگری صد در صد در افزایش عمر جمهوری اسلامی تاثیر مثبت خواهد گذارد اما در اینکه این نتیجه واقعا برای ملت ایران نیز مثبت خواهد بود یا خیر !!! بستگی به دیدگاه همه ایرانیان دارد. گذشته از آن فکر می کنم که انتقال این نقطه گرانش نه به سمت خاور میانه بلکه به سوی آمریکای لاتین بوده است. چه من به شخصه به یاد ندارم که در هیچ زمانی در طول تاریخ سیاست خارجی ایران؛ کشور ما توانسته باشد تکیه گاه متحد سنتی خود سوریه را در خاور میانه تا این پایه شل و سست کرده باشد. آیا دوستان به یاد دارند قبل از کنفرانس صلح خاورمیانه اخیر سوریه نماینده ای ّآن هم در سطح ریاست جمهوری و وزیر امور خارجه در این کنفرانس داشته باشد؟ که به همت اهمال کاری و سستی سیاست خارجی ایران در لبنان و سوریه این اتفاق میمون و مبارک نیز رخ داد! اصولا بر خلاف آقای شمس الواعظین سوال بنده در این است که چرا ما به موازات سرعت در جلب متحدینی همچون دیکتاتورهای کمونیست آمریکای لاتین به این سرعت پتانسیل از دست دادن متحدین خود در خاور میانه را داریم؟!!! البته به غیر از سید حسن نصرالله که اصولا بیش از آنکه یک وزنه سیاسی باشد یک چماق تولید وحشت است!
چهار‌شنبه 3 بهمن 1386

masih - ایران سرفراز - تهران
حالا وجدانی هولو کاست یا هولا کوست چه ربطی به مردم فلسطین داشت که دارن جور نازیها ومتحدینشون رو مکشند. این مسئله باعث شد دنیا یه کم به این فکر کنه
اگر حقیقت حق هر کسی که در موردش تحقیق کنه اگر بد و توهین به یهودیت پس
چرا وقتی کاریکاتور پیامبر مسلمونا رو می کشند جوابشون آزادی بیان . واقعا چطوری
پنج‌شنبه 4 بهمن 1386

alireza.ch - سوییس - نوشاتل
خواهش می کنم قبل از مطرح کردن سوال رابطه هولوکاست با مردم فلسطین کمی تفکر کرده از سوال های احمدی نژادی دوری کنید لطفا!!! چه کسی گفته است که هولوکاست با مردم فلسطین مرتبط است؟ بنی اسرائیل بیش از پنج هزار سال است در منطقه ای که امروزه اسرائیل نام گرفته است ساکن بوده است. پس از حمله اسلام به این منطقه درصد جمعیتی آن به نفع اعراب تغییر یافت. اتفاقی که در سده اخیر رخ داد تنها بازگشت قوم بنی اسرائیل به زادگاه اصلی خویش بود. در این میان طمع یهودی به همراه بی تدبیری اعراب باعث بوجود آمدن شرایط جنگی شد که اکنون مشاهده می کنیم. به هر حال بیش از شصت سال است که بی دلیل یا با دلیل کشوری به نام اسرائیل بوجود آمده است. آیا به نظر شما هیچ راه بهتری به جز بیان کردن اینگونه پرسش های بی نتیجه و یا تهدید به حذف کشوری که به هر حال شش میلیون نفر سکنه دارد؛ برای خاتمه این بحران موجود نیست؟
جمعه 5 بهمن 1386

vira - ایران - تهران
البته هولوکاست و فلسطین رو یک رشته نامریی به هم متصل کرده ٬ درسته که قبل از واقعه هولوکاست هم هواداران مهاجرت یهودی ها به زایون ( اسراییل فعلی ) وجود داشتند و نه تنها به فلسطین بلکه به گستره وسیع تری چشم داشتند ٬ اما واقعه هولوکاست ( که در مورد تعداد قربانیان بین خود یهودی ها هم بحثه اما به هر حال این واقعه رخ داده ) به اونها اون جرات و بهانه و همینطور ابزار لازم برای مظلوم نمایی رو هدیه داد . انگلیسی ها هم فرصت رو غنیمت دونستند و خودشون رو ار دردسر حضور مهاجرین خلاص کردند در عین اینکه پایگاهی هم در خاورمیانه برای خودشون به وجود اوردند .
جمعه 5 بهمن 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.