نقض حقوق بشر؛ دولت احمدی نژاد و مجلس هفتم در معرض فشار

نقض حقوق بشر؛ دولت احمدی نژاد و مجلس هفتم در معرض فشار

سازمان دیده بان حقوق بشر طی گزارشی تفصیلی ضمن تاکید بر تشدید سرکوب‌ها در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در ایران، به قوانین متعددی که پوشش لازم را برای سرکوب هر نوع فعالیت مسالمت آمیز در جمهوری اسلامی ایران فراهم می کنند، به شدت انتقاد کرده است.
در این گزارش بر خلاف گزارش های پیشین، دولت ایران متوجه بیشترین انتقادها بوده است

سازمان دیده بان حقوق بشر، که در نیویورک مستقر است، معمولا به عنوان نهادی معتبر در زمینه پیگیری نقض حقوق بشر در کشورهای مختلف شناخته می شود.

مقام های ایرانی همیشه گزارش های سازمان فوق در مورد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی را با انگیزه "سیاسی" می دانند و آنها را رد می کنند، هر چند که گزارش های این نهاد بین المللی درباره نقض حقوق بشر در کشورهای مخالف جمهوری اسلامی نظیر اسرائیل و آمریکا، به طور گسترده مورد استناد محافل دولتی ایران و رسانه های وابسته به آنها قرار می گیرد.

با این حال، آنچه در گزارش اخیر سازمان دیده بان حقوق بشر درباره ایران جلب توجه می کند، تاکید ویژه آن بر رفتار وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی به عنوان عامل اصلی موارد نقض حقوق بشر در ایران است.

در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی گزارش های نهادهای بین المللی درباره نقض حقوق بشر در ایران بیشتر متوجه دستگاه قضایی نظام جمهوری اسلامی بود و وزرات اطلاعات به عنوان نهادی تحت نظارت و مسئولیت قوه مجریه، کمتر مورد انتقاد قرار می گرفت.

در واقع در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی، پس از آنکه دخالت شماری ار نیروهای رده بالای وزارت اطلاعات در قتل تعدادی از چهره های سیاسی و روشنفکری افشا شد، دولت اقدام به تغییر وزیر اطلاعات وقت و انجام اصلاحاتی در آن نهاد کرد.

با دستگیری عاملان قتل ها که از آنان به عنوان "عناصر خودسر" یاد می شد، وزارت اطلاعات به تدریج تا اندازه ای از رفتار گذشته خود فاصله گرفت و به صورت نهادی همسو با اصلاحات مورد نظر دولت آقای خاتمی شهرت یافت.

در آن دوران گفته می شد که جناح محافظه کار مخالف اصلاحات، از تغییر و تحولات داخلی وزارت اطلاعات ناراضی است و به همین جهت، به تشکیل نهادهای اطلاعاتی موازی در داخل نهادهای نظامی و قضایی مبادرت کرده است.

 در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی گزارش های نهادهای بین المللی درباره نقض حقوق بشر در ایران بیشتر متوجه دستگاه قضایی نظام جمهوری اسلامی بود و وزرات اطلاعات کمتر مورد انتقاد قرار می گرفت.
 

از همین رو، اعمال فشارهای شدید علیه فعالان سیاسی و مطبوعاتی در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی عموما به نهادهای اطلاعاتی موازی و یا دستگاه قضایی نسبت داده می شد و بدین علت، قوه مجریه جمهوری اسلامی تحت رهبری آقای خاتمی از انتقاد حامیان حقوق بشر در داخل و خارج ایران در امان بود.

با انتخاب محمود احمدی نژاد به عنوان رئیس جمهور ایران در سال ۱۳۸۴، برخی از ناظران سیاسی بر این تصور بودند که به علت اعتماد جناح محافظه کار به وی، نقش نهادهای موازی اطلاعاتی کم رنگ و یا صفر می‌شود و در عوض وزارت اطلاعات نقش منحصر به فرد امنیتی گذشته خود را باز می یابد.

این ناظران امیدوار بودند که تحول فوق در مجموع وضع حقوق بشر در ایران را بهبود بخشد و یا دست کم دستگیری‌ فعالان حوزه های مختلف اجتماعی را قانونمندتر کند، زیرا وزارت اطلاعات نه فقط از حضور برخی نیروهای افراطی آن پاکسازی شده بود، بلکه به دلیل حق نظارت قانونی مجلس بر آن عملکردش قابل کنترل می نمود.

ظاهرا بنیانگذاران دستگاه اطلاعاتی ایران پس از انقلاب، با توجه به عملکرد سازمان اطلاعات و امنیت نظام سلطنتی گذشته (ساواک) علاقه ای به این که دستگاه اطلاعاتی در نظام جمهوری اسلامی به صورت سازمانی تحت ریاست قوه مجریه در آید، نشان ندادند و ترجیح دادند که این نهاد تحت عنوان وزارتخانه و زیر نظارت مجلس ایفای نقش کند تا امکان سوء استفاده از قدرت و یا بدرفتاری با متهمان از آن سلب شود.

وزارتخانه شدن دستگاه اطلاعات ایران اما تفاوت ناچیزی با سازمان شدن آن داشته است. چرا که به جز مجلس ششم شورای اسلامی که در کنترل اصلاح طلبان بود، سایر مجالس ایران به وظیفه نظارتی خود بر این وزارتخانه عمل نکرده اند.

مساله فوق بخصوص در باره مجلس هفتم بیشتر مصداق پیدا کرده است. زیرا گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر به روشنی نشان می دهد که وزارت اطلاعات دولت آقای احمدی نژاد نه فقط از نظارت قانونی مجلس دور مانده بلکه این وزارتخانه به شرایط پیش از دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی بازگشته است.

در هر صورت، رفتار وزارت اطلاعات سبب شده است که دستگاه قضایی ایران از معرض انتقادهای بین المللی در زمینه نقض حقوق بشر تا اندازه ای دور بماند و فشارها متوجه وزارت اطلاعات و به تبع آن متوجه دولت آقای احمدی نژاد شود.

vira - ایران - تهران
شما که خودتون میگید وزارت اطلاعات چون وزارتخونه ست و سازمان نیست تحت کنترل دولت نیست ؟ بالاخره تحت کنترل دولت هست یا نیست اگه نیست واسه چی دوباره به دولت گیر دادید ؟ ثانیا مثل اینکه یادتون رفته 18 تیر زمان چه کسی اتفاق افتاد ؟ تعطیلی فله ای روزنامه ها چطور ؟ مگه زمان خاتمی اصلاح طلب نبود ؟ اگه اون موقع به دولت مربوط نبود چطور الان مربوطه ؟ الان هم دولت راه انتقاد ها رو علیه خودش باز گذاشته و من به یاد ندارم تا الان هیچ دولتی اینگونه عمل کرده باشه - به جز روزنامه ایران که حامی دولته بقیه جز فحش دادن به دولت کاری نمیکنن - سری به وبلاگهای پر بار مثلا دانشجویی بزنید که سراسر افترا و تهمت و توهینه - دستگیری های دانشگاه ها یا حجاب و این مسایل هم مربوط به نیروی انتظامی و قوه قضاییه هست . اگه گذاشتن دولت از همین چهار تا اختیاری هم که داره استفاده کنه .
چهار‌شنبه 19 دی 1386

babaktoronto - کانادا - تورنتو
وزارت اطلاعات هنوز همونه که بوده اون اقایون هم که تو جریان قتلهای زنجیره ای متهم بودند برگشتن سر جاهاشون.فقط من موندم که وجه تسمیه سرباز امام زمانی که به اینها میگن چیه.کسی میدونه؟اخه سرباز امام زمان که درب خونه دانشجوها نمیره که اونهارو بدزده و بی هیچ دلیلی و مدرکی و بدون اینکه به خونواده اش اطلاع بدهند اونهارو میبرند به ناکجااباد و حسابی شکنجه کنند. بابا صد رحمت به ساواک شاه اینها روی ساواک رو سفید کردن بااین کاراشون. لابد الان هم که دارن این کامنت منو میخونن میگن چون در راه رضای خدا بوده پس عیبی نداره اقای به قول خودتون سرباز امام زمان خدا گفته که جوون مردم رو با اون وضع افتضاح از جلوی خونشون بدزدید و هزار بلا سرش بیارید؟ خدا گفته که شبونه برید خونه یک زن و مرد و اونهارو با چاقو سلاخی کنید؟ شماها مصداق همون ادمایی هستید که امام صادق گفت کمر منو اینها شکستند(متهجرین خشک مقدس).
چهار‌شنبه 19 دی 1386

(1) سعید - ایران - تهران
سلام
قدرتی که در خدمت منافع بشری باشد مقدس است وقتی این قدرت تبدیل به ابزاری برای رسیدن به منافع گروهی یا حزبی گردید میشود زور و این درست همان چیزی است که بطور اعم در حاکمان قبلی ایران و بالاخص در حاکمان فعلی ایران بچشم می خورد با این اوصاف نمی توان انتظار داشت
که حرف منطقی خریداری داشته باشد. تنها راه خلاصی از این وضعیت برخورد مردم با حکومت به شیوه ی کاملا همانندمی باشد مناسبترین زمان برای پاسخگویی به رفتار قلدر مابانه ی رژیم شرکت نکردن در انتخابات است گرچه با وجود مردم احساسی این انتخابات هم همانند انتخابات قبلی بدون هرگونه مشکلی برگزار خواهد شد.
در پایان از خداوند بخواهیم به ما قدرت شناخت و تصمیم گیری درست در زندگی را عطا فرماید.
چهار‌شنبه 19 دی 1386

babaktoronto - کانادا - تورنتو
ویرا اینقدر احمدی نژاد احمدی نژاد نکن اینقدر هم به مخت فشار نیار وزارت اطلاعات یا دست دولته که در این صورت نوک پیکان اعمال و رفتار این وزارت خونه مستقیما متوجه احمدی نژاده (یادت نره که در زمان احمدی نژاد وزارت اطلاعات تبدیل به الهه پاکی نشده و هنوز همان کارهای سابق را به اشکال دیگر انجام میده) و یا نزد طرف دیگره . طرفی که احمدی نژاد در اول دوره ریاست جمهوریش به دست بوسیش رفت. پس در هر صورت پای رییست گیر است. و با این حرفها ایشان را به غسل مبر که کار خرابتر از این حرفهاست. حالت سومی هم در کار نیست.راستی خوبی ابجی چه خبرا نبودی یه مدتی.
پنج‌شنبه 20 دی 1386

vira - ایران - تهران
در ضمن یک نکته دیگه که باید اضافه کنم اینه که بهتره به جای ایراد گیری ممنون اطلاعات این مملکت باشید چون سمت چپتون عراق و سمت راستتون افغانستان و پاکستان مراکز ناارامی در دنیا هستند . همین قدر که بدون نگرانی از انفجار و حملات تروریستی گذران عمر میکنید و دغدغتون کمبود فشار گاز و گرفتاری های روز مره ست شاکر باشید و قدر امنیت رو که نتیجه قدرت اطلاعات در ایرانه بدونید .
پنج‌شنبه 20 دی 1386

vira - ایران - تهران
تورنتو جان تو نگران مخ من نباش مخ خودتو بپا داداش . در ضمن ما بودیم شما نبودی . اوضاع و احوال خوب هست انشالله . ثالثا ! ما تو این مملکت یک طرف اینوری و یک طرف اونوری نداریم . بلکه چندین طرف اینوری و اونوری داریم . نه تنها حالت سومی در کاره بلکه حالت چهارم و پنجم هم ارادت دارن خدمتتون .
پنج‌شنبه 20 دی 1386

majid12 - نروژ - اسلو
دوست من کجا اوضاع و احوال خوبه به اطراف خودت نگاه کن تا کامل متوجه بشی که اوضا خیلی خرابه و کل سیستم مشکل داره
پنج‌شنبه 20 دی 1386

آویه ر - استرالیا - سیدنی
vira - ایران - تهران
می گویند دروغگو کم حافظست! مگه شما نبودید که همین دیروز می گفتید که من طرفدار نظام نیستم و فقط از احمدی نژاد بخاطر بر حق بودنش خوشم میاد؟! پس چی شد زود لو رفتی! ای روتو برم که هیچ وقت هم از رو نمی ری!
جمعه 21 دی 1386

vira - ایران - تهران
استرالیا سیدنی از کی تا حالا حرف حق زدن طرفداری از نظام به حساب میاد ؟ لابد اگه کسی از جوونهایی که هشت سال تو جنگ خون دادن تعریف کنه و بگه خوش به غیرتتون بازم طرفدار نظامه ؟ اگه پس فردا جنگ شد شما لابد به خاطر دشمنی با نظام مملکتو دو دستی تقدیم میکنی - داستان شبیه اون چهارپا ( قصد توهین ندارم این یه چیزی تو مایه ضرب المثله البته باید از اقای نوشاتل که احتمالا شما نمیشناسی بپرسیم ) هست که برای اینکه به صاحبش ضرر بزنه خودشو از دره میندازه پایین .
جمعه 21 دی 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.