آقای بوش روز چهارشنبه، 9 ژانویه (19 دی) با استقبال رسمی شیمون پرز، رئیس جمهور، اهود اولمرت، نخست وزیر، و اعضای هیات دولت اسرائیل، وارد فرودگاه تل آویو شد و در سخنانی نسبت به حل بحران خاورمیانه ابراز امیدواری کرد و از چشم انداز مساعد برای "برقراری صلح در سرزمین مقدس" سخن گفت.
هدف اصلی رئیس جمهور آمریکا از سفر به منطقه تقویت روند صلح بین اسرائیل و فلسطینیان و گفتگو درباره سیاست های منطقه ای ایران اعلام شده است.
رئیس جمهور اسرائیل در مراسم استقبال از آقای بوش از او خواست تا به " دیوانگی" ایران و گروه های تندرو حزب الله و حماس، که با ایران روابط نزدیکی دارند، خاتمه دهد و به ایران هشدار داد که "عزم اسرائیل برای دفاع از خود را دست کم نگیرد."
در همین مراسم، اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل، از روابط تزلزل ناپذیر آمریکا و اسرائیل و دوستی عمیق خود با آقای بوش سخن گفت و ابراز امیدواری کرد که در خلال سفر جاری رئیس جمهور آمریکا، بتواند جبران میهمان نوازی های قبلی او را بکند.
رئیس جمهور اسرائیل از آمریکا خواست به "دیوانگی ایران، حزب الله و حماس" پایان دهد و به ایران هشدار داده است "عزم اسرائیل برای دفاع از خود را دست کم نگیرد" |
جورج بوش نیز دوستی آمریکا و اسرائیل را مورد تاکید قرار داد و گفت که این دو کشور "در شرایطی دشوار توانستند دو دموکراسی بزرگ جهان را بنا کنند."
وی افزود که اتحاد بین اسرائیل و آمریکا به تضمین موجودیت و امنیت دولت یهود کمک می کند.
پیگیری نتایج آناپولیس
رئیس جمهور آمریکا پس از گفتگو با مقامات اسرائیلی برای مذاکره با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، عازم کرانه باختری رود اردن خواهد شد.
هدف از مذاکرات آقای بوش و رهبران اسرائیل و فلسطینیان پیگیری توافق هایی است که در اجلاس آناپولیس به دست آمد.
این اجلاس به ابتکار ایالات متحده در ماه نوامبر سال گذشته در شهر آناپولیس، ایالت مریلند آمریکا برگزار شد.
راستگرایان اسرائیلی هدف از سفر جورج بوش را حمایت از فلسطینیان دانسته اند |
در اجلاس آناپولیس علاوه بر رهبران اسرائیل و فلسطینیان، مقامات ارشد تعدادی از کشورها، از جمله کشورهای خاورمیانه، و سازمان های بین المللی نیز شرکت داشتند.
دولت سوریه نیز نماینده ای به اجلاس آناپولیس اعزام داشت اما از گروه اسلامگرای حماس، که اداره امور سرزمین های فلسطینی در باریکه غزه را در دست دارد، برای شرکت در این همایش دعوت نشده بود.
سیاست اعلام شده دولت جورج بوش در مورد بحران خاورمیانه تشکیل دولت مستقل فلسطینی در همسایگی اسرائیل و همزیستی مسالمت آمیز دو کشور و انعقاد قراردادی بین دو طرف در این زمینه تا پایان سال جاری مسیحی است.
اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی در جریان اجلاس آناپولیس این هدف ها رسما پذیرفتند اما به گفته ناظران، اجرای آنها با موانع متعددی مواجه است.
با اینهمه، روز سه شنبه نمایندگان دولت اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی مذاکرات خود را در زمینه رفع اختلاف نظرهای موجود در راه دستیابی به صلح نهایی بین دو طرف آغاز کردند.
موانع صلح و دیدارهای منطقه ای
مرز کشور مستقل فلسطینی و اسرائیل، سرنوشت آبادی های یهودی نشین واقع در کرانه باختری رود اردن و مساله بیت المقدس از جمله موانع اصلی در راه حصول توافق نهایی است.
بخش شرقی بیت المقدس در جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل در سال 1967 به اشغال اسرائیل در آمد اما این کشور تاکید دارد که تمامی این شهر را پایتخت خود می داند در حالیکه فلسطینیان خواستار آن هستند که شرق بیت المقدس به عنوان پایتخت کشور مستقل فلسطینی در اختیار آنان قرار گیرد.
در آستانه سفر رئیس جمهور آمریکا به منطقه، راستگرایان اسرائیلی که با ایجاد کشور فلسطینی و واگذاری اراضی اشغالی در کرانه باختری رود اردن به چنین کشوری مخالف هستند علیه مذاکرات صلح دست به تظاهرات زدند.
تندروهای فلسطینی بوش را به نادیده گرفتن حقوق فلسطینیان متهم کرده اند |
در غزه نیز گروه های تندرو فلسطینی با برگزاری تظاهراتی مذاکرات صلح و هرگونه مصالحه ای با اسرائیل را محکوم کردند و خواستار ادامه مبارزه علیه این کشور شدند.
سفر جورج بوش به خاورمیانه، که طی آن کاندولیزا رایس، وزیر خارجه نیز رئیس جمهور آمریکا را همراهی می کند، تا روز 16 ژانویه ادامه خواهد داشت.
آقای بوش پس از گفتگو با رهبران اسرائیل و فلسطینیان، برای دیدار با رهبران کشورهای کویت، بحرین، امارات عربی متحده، عربستان سعودی و مصر به این کشورها سفر خواهد کرد.
مقامات آمریکایی تلاش برای کسب حمایت این کشورها از روند صلح خاورمیانه را هدف اصلی دیدار آقای بوش عنوان کرده اند.
به گفته آنان، رئیس جمهور آمریکا در دیدار با رهبران کشورهای عرب خلیج فارس بر تعهد ایالات متحده به همکاری و حمایت از "دوستان این کشور" در منطقه تاکید خواهد نهاد.
مسایل منطقه ای و روابط با ایران
به گفته منابع آمریکایی، همکاری در مبارزه با تروریسم و افراطگرایی، پیشبرد آزادی و تلاش برای صلح و رفاه در منطقه نیز در جریان این دیدارها مورد مذاکره قرار می گیرد.
وضعیت عراق و تلاش برای خاتمه دادن به نا امنی در این کشور از طریق مشارکت کشورهای منطقه نیز در دستور کار مذاکرات هیات آمریکایی و مقامات کشورهای میزبان گنجانده شده است.
برخورد شناورهای ایرانی و آمریکایی در هرمز روابط دو طرف را تیره تر کرده است |
آغاز دیدار آقای بوش از منطقه با تشدید بحران روابط آمریکا و ایران در روزهای اخیر همزمان است که از برخورد قایق های گشتی نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران و ناوهای نیروی دریایی ایالات متحده در تنگه هرمز ناشی شده است.
در حالیکه مقامات ایرانی تاکید داشته اند که این برخورد امری عادی بوده و از حد سئوال و جواب های معمول در این نوع موارد فراتر نرفته است، منابع آمریکایی نیروهای ایرانی را متهم کرده اند که ناوهای ایالات متحده را مورد تهدید قرار دادند.
روز سه شنبه آقای بوش طی سخنانی اقدام گشتی های ایرانی را تحریک آمیز توصیف کرد در حالیکه پیش از آن نیز وزیر خارجه آمریکا آن را اقدامی "خطرناک" خوانده بود.
در ایران، برخی از مقامات دولتی و رسانه های همگانی، ایالات متحده را متهم کردند که در صدد بوده است با بزرگ جلوه دادن حادثه دریایی اخیر زمینه را برای ایجاد نگرانی در میان کشورهای منطقه و تلاش برای انزوای ایران فراهم سازد.
به گفته ناظران، با توجه به شرایط موجود، انتظار می رود رئیس جمهور آمریکا مجدد دیدگاه خود در مورد آنچه را که هدف های غیرقابل قبول جمهوری اسلامی می خواند به رهبران کشورهای منطقه گوشزد کند.
دولت آمریکا در مورد برنامه های هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده و جمهوری اسلامی را به مداخله در امور داخلی عراق، حمایت از گروه های تندرو فلسطینی و تلاش برای جلوگیری از برقراری صلح بین فلسطینیان و اسرائیل متهم می کند.
در مقابل، جمهوری اسلامی بر صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای خود تاکید داشته و با تکذیب مداخله در امور عراق، گفته است که خواستار استقرار امنیت در این کشور و همکاری سازنده با تمامی کشورهای منطقه به استثنای اسرائیل است.