در روزهای سرد و برفی زمستان، همه به یک نحوی سعی در گرم کردن خود دارند. بعضیها لباسهای گرم میپوشند و به قول معروف خودشان را حسابی میپوشانند. گروهی از کنار وسایل گرمازا تکان نمیخورند و جای گرم و نرم کنار بخاری و شوفاژ را با هیچ چیز دیگری عوض نمیکنند و در این بین برخی هم با نوشیدن نوشیدنیهای داغ و خوردن غذاهای گرم، خودشان را گرم میکنند که البته خوردن شیر و یا چایی داغ واقعا در هوای سرد و یخبندان این روزها حسابی میچسبد.
از قدیمالایام چای به عنوان یک نوشیدنی در بین مردم اکثر کشورهای جهان مرسوم بوده، براساس یک افسانه قدیمی چینی، در حدود پنج هزار سال قبل تعدادی برگ چای در اثر وزش باد به درون یک فنجان آب داغ که در دست «شش نونگ» امپراتور چین بود، افتاد و حاکم نتیجه این حادثه را به عنوان یک تحول بزرگ برای آب ساده و بیطعم اعلام کرد و به دنبال آن مصرف چای همهگیر شد...
چای یک واژه چینی است که در گویش چینی جنوبی چای و در گویش چینی شمالی، به صورت تی تلفظ میشده. اروپاییان نام این گیاه را از چینیان شمالی و مردم خاورمیانه و شمال آفریقا نام آن را از چینیان جنوبی آموختند. تا قرن هفدهم میلادی مصرف چای فقط در هندوستان و چین مرسوم بود و برای اولین بار توسط هلندیان در سده هفدهم این گیاه از چین به اروپا برده شد. پیشینه مصرف چای در ایران هم به همان دوران میرسد. محمدعلی معروف به کاشفالسلطنه چایکار، متولد 1244 خورشیدی در تربت حیدریه، با عنوان ژنرال کنسول ایران در سال 1276 ه.ش مامور خدمت در هند شد. منقول است که او دانههای چای را درون عصای خود چید و آنها را وارد ایران کرد. ایشان شهر لاهیجان را به دلیل وجود هوای مناسب برای کشف چای انتخاب کرد.
در فرهنگهای مختلف برای چای خواص زیادی شمرده شده است و از آن به عنوان یک معجون شفابخش نام میبرند. پیش از همه راهبان بودایی به خواص چای پی بردند و آنها چای را مینوشیدند و معتقد بودند که با این کار برای انجام مراسم مذهبی خود بیدار میمانند.
برگ چای دارای کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، پگیمانهای فلاوونیک، تانن و کافئین است و چون مقدار کافئین چای سیاه بیشتر از چای سبز است، بنابراین چای سبز آرامبخشتر است.
براساس نتایج به دست آمده از تحقیقات گسترده و علمی در سطح جهان مشخص شده که:
- چای از ایجاد لختههای خطرناک خون که منجر به حملات قلبی و سکته میشود، جلوگیری میکند.
- مصرف چای سطح چربی خون و فشارخون برخی افراد را پائین میآورد.
- نوشیدن چای تا 90 درصد از آفتابسوختگی منجر به سرطان پوست جلوگیری میکند.
- چای به علت دارا بودن مقادیر زیادی فلوراید، میتواند مقاومت دندانها را زیاد کرده و از پوسیدگی آنها جلوگیری به عمل آورد.
چای سبز هم همچون چای سیاه دارای خواص دارویی زیادی است از جمله:
- چای سبز به عنوان عامل پیشگیریکننده از حمله قلبی و سرطان شناخته شده است.
- چای سبز مقوی اعصاب بوده و قدری نیز خاصیت تببری دارد.
- چای سبز باعث تقویت معده شده و ضمن دفع سموم بدن، نفخ معده را نیز برطرف میکند.
برخلاف تفکر رایج و مرسوم که نوشیدن زیاد چای را عامل کمخونی میدانند اما محققین اعلام کردهاند که مصرف چای بعد از غذا، به هضم آن کمک میکند، اما برای پیشگیری از عدم جذب آهن بهتر است 2 ساعت بعد از صرف غذا چای نوشیده شود و برای شیرین کردن چای، عسل بهترین ماده است. علاوه بر آن شکر سرخ و نبات نیز مفید بوده اما بهتر است بیماران دیابتی از توت استفاده کنند.
|