باراک اوباما نامزد دموکرات ریاست جمهوری و مایک هاکابی نامزد جمهوریخواه در اولین آزمون رقابت در انتخابات ریاست جمهوری سال 2008 بر رقبای خود پیروز شدند.
هیلاری کلینتون که پیش از رای گیری آیووا در میان نامزدهای دموکرات پیشرو بود، گفته علیرغم رتبه سومی که در آیووا به دست آورده کماکان به نتایج نهایی خوشبین است.
با این همه آیووا و نیوهمشایر می توانند مبارزات انتخاباتی نامزدها را تقویت کنند.
در آستانه برگزاری رای گیری مقدماتی در انجمن های حزبی نیوهمشایر که در 8 ژانویه انجام می شود تمامی نامزدهای اصلی مشغول رفت و آمد به گوشه و کنار نیوهمشایر هستند.
مسابقات ماراتون
باراک اوباما نامزد 46 ساله ریاست جمهوری که در حال سپری کردن اولین دوره سناتوری خود از ایلینویز است و قصد دارد اولین رییس جمهوری آمریکایی- آفریقایی ایالات متحده باشد گفته پیام او برای تغییر در کشور در میان رای دهندگان جوان آیووا منعکس شده است.
![]() | ![]() |
آقای اوباما در رای گیری مقدماتی ایالت آیووا با فاصله بارزی از دیگر رقبای خود پیروز شد و 38 درصد آراء را به دست آورد، در حالی که جان ادواردز نامزد دیگر حزب دموکرات 30 درصد آراء را به خود اختصاص داده بود.
هیلاری کلینتون نامزد دموکرات دیگر برای ریاست جمهوری سال آینده آمریکا با فاصله کمی از آقای ادواردز در مقام سوم قرار گرفت.
جان ادواردز روز جمعه گفت:"شب گذشته مردم آمریکا حرکت در راه تغییر را آغاز کردند، و چهار روز دیگر مردم نیوهمشایر شانس تغییر آمریکا را خواهند داشت."
در رقابت های میان نامزدهای حزب جمهوریخواه، مایک هاکابی، فرماندار سابق آرکانزاس با به دست آوردن 34 درصد آراء در صدر قرار گرفت.
تحلیلگران می گویند او با بهره گیری از حمایت میسحیان کلیسای انجیلی موفق شده است.
میت رامنی، فرماندار سابق ماساچوست که می خواهد اولین رییس جمهور مورمون آمریکا باشد با فاصله بسیار از آقای هاکابی و 25 درصد آرا دوم شد، اگرچه میزان هزینه تبلیغات انتخاباتی او در آیووا ، در مقایسه با آقای هاکابی به نسبت 20 به یک بود.
خبرگان سیاسی شانسی برای پیروزی مایک هاکابی در رای گیری نیوهمشایر نمی بینند، چرا که او تا دو ماه پیش از این به جز در محل تولد خود آرکانزاس، چندان شناخته شده نبوده است.
آقای هاکابی روز جمعه گفت:" تنها چند روز بیشتر فرصت نداریم، اما گمان می کنم قدرتی که با آیووا به دست آورده ایم به نفع ما خواهد بود."
![]() | ![]() |
آقای رامنی در آیووا در رتبه دوم نامزدهای جمهوری خواه قرار گرفت |
آقای رامنی گفته هنوز برای اعلام شکست در مبارزه برای کسب نامزدی رسمی حزب خیلی زود است و افزود نیوهمشایر "رقابتی دیگر" خواهد بود.
نظرسنجی ها از ایالت نیوانگلند حاکی از آن است که رقبای اصلی دموکرات، خانم کلینتون و آقای اوباما خواهند بود و در میان نامزدهای جمهوریخواه دو نفر اصلی میت رامنی و جان مک کین، سناتور آریزونا خواهند بود.
خانم کلینتون که شصت سال دارد و سناتور ایالت نیویورک است ادعا می کند باراک اوباما بی تجربه است.
او با پایان رای گیری در آیووا به سرعت به نیوهمشایر رفته و فعالیت انتخاباتی خود در این ایالت را از اوایل صبح روز جمعه آغاز کرده است.
خانم کلینتون که سابقه و تجربه همسری یک رییس جمهور سابق آمریکا را نیز به همراه دارد می خواهد اولین رییس جمهور زن آمریکا باشد. او به همراه همسرش، بیل کلینتون، رییس جمهور سابق آمریکا و دخترش چلسی به نیوهمشایر رفته است.
خانم کلینتون به رای دهندگان گفته: " ما رییس جمهوری می خواهیم که صرفا تقاضای اعمال تغییر نمی کند و بلکه رییس جمهوری می خواهیم که توانایی اعمال تغییر را داشته باشد. همان کاری که من 35 سال است مشغول آن هستم".
آقای ادواردز نیز گفته به مبارزه ادامه می دهد اگرچه در مبارزات انتخاباتی از باراک اوباما و در بودجه تبلیغات از خانم کلینتون عقب تر است.
آقای ادورادز در نیوهمشایر گفت نامزد پول یا زرق و برق نیست بلکه نامزد مردم است.
کریس داد از دموکرات های باسابقه و جو بایدن اواخر روز پنجشنبه اعلام کردند بر اساس نتایج ضعیفی که در آیووا به دست آورده اند از رقابت ها کناره گیری می کنند.
رودی جیولیانی، شهردار سابق نیویورک در رقابت های آیووا شرکت نکرد چرا که برنامه او این است که بیشتر بر ایالت های بزرگتر چون فلوریدا متمرکز شود که رای گیری مقدماتی خود را در 29 ژانویه برگزار خواهد کرد.
رای گیری انجمن های حزبی در آیووا شلیک اعلام آغاز مسابقه ای بود که در پایان آن نامزدهای رسمی دو حزب دموکرات و جمهوری خواه آمریکا برای انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر انتخاب خواهند شد.
ظرف 5 هفته آینده ماراتون رقابت های ایالت به ایالت بین نامزدهای ریاست جمهوری برگزار می شود. تا پنجم ماه فوریه بیش از 20 ایالت رای گیری مقدماتی خود را انجام خواهند داد.
احزاب نامزدهای رسمی خود را تا برگزاری کنوانسیون خود در ماه اوت و سپتامبر اعلام نخواهند کرد اگرچه انتظار می رود سرنوشت دو نامزد اصلی این دو حزب مدت ها پیش از آن مشخص شده باشد.
پیروز انتخابات جانشین جورج بوش رییس جمهوری فعلی آمریکا خواهد شد که بر اساس قانون اساسی نمی تواند برای دوره سوم رییس جمهور شود.