یک روانپزشک کودکان در رابطه با شایعترین اختلالات روانی در کودکان گفت: مطالعات نشان میدهد؛ چهار تا شش درصد کودکان دانشآموز مقطع ابتدایی شهر تهران مبتلا به بیماری بیش فعالی هستند.
کتایون خوشابی، روانپزشک کودکان در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: اختلال بیش فعالی و کمبود تمرکز از شایعترین اختلالات روانپزشکی در کودکان است.
وی در این باره ادامه داد: با توجه به شدت علائم مربوط به اختلال بیش فعالی، تقریبا بیش از 50 درصد مراجعهکنندگان به مراکز روانپزشکی کودک و نوجوان را مبتلایان به اختلال بیش فعالی و کمبود توجه تشکیل میدهد.
دکتر خوشابی با اشاره به شایعترین نوع اختلال بیش فعالی گفت: شایعترین نوع این اختلال در کودکانی است که دچار پرتحرکی، عملکرد تکانشی و اختلال توجه و تمرکز هستند که حدود 50 تا 55 درصد مبتلایان به بیش فعالی را شامل میشوند. همچنین در 30 درصد این اختلالات کودک تنها دارای علائم بیش فعالی و اعمال تکانشی است در حالی که 10 تا 15 درصد مبتلایان فقط کمبود توجه و تمرکز دارند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی درباره علائم شایع این اختلال گفت: کودکان مبتلا به بیش فعالی غالبا در حال تحرک، دویدن و پریدن هستند. معمولا کلاس درس را بدون اجازه ترک میکنند. بازیها و فعالیتهای این کودکان معمولا پر سر و صدا است و زیاد صحبت میکنند. آنها از توجه به جزییات ناتوان هستند و هنگام صحبت مستقیم با آنها، به نظر میرسد که گوش نمیکنند.
وی ادامه داد: کودکان دارای اختلال بیش فعالی اغلب قادر به پیگیری دستورات و اتمام کارها نیستند و معمولا از فعالیتهایی که نیاز به کوشش ذهنی دارد اجتناب میکنند. آنها معمولا بیصبر و فراموشکار هستند و عواقب رفتار خود را پیشبینی نمیکنند.
دکتر خوشابی، احتمال ایجاد این بیماری را در پسران بیش از دختران دانست و گفت: اختلال بیش فعالی در پسران حدود 4 تا 5 برابر بیشتر از دختران است و معمولا سن شروع علائم از سه سالگی به بعد است، همچنین احتمال بروز این بیماری در پسران اول خانواده بیشتر است.
روانپزشک کودکان افزود: این کودکان معمولا به علت شلوغی و بر هم زدن نظم کلاس اغلب توسط اولیا مدارس و خانواده سرزنش و تحقیر میشوند و چون معمولا کارها و فعالیتهایشان را نیمه تمام رها میکنند؛ بیشتر در معرض مقایسه با خواهران و برادران خود از طرف والدین قرار میگیرند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به علائم و عوارض ناشی از این اختلال مانند انواع بد رفتاری و بیتوجهی به کودک که در نهایت منجر به کاهش حس احترام به خود و اعتماد به نفس در این کودکان میشود؛ ضروری است که این کودکان تحت درمان قرار بگیرند.
این روانپزشک کودک به موثرترین روش درمان مبتلا به اختلال بیش فعالی اشاره کرد و گفت: در درمان این کودکان از داروهای خاصی استفاده میشود که حدود 75 درصد کودکان تحت درمان، نسبت به این داروها پاسخ مثبت میدهند. همچنین رفتار درمانی برای خود این کودکان و استفاده از روشهای فرزند پروری موثر برای والدین آنها توصیه میشود.
دکتر خوشابی درباره علت ایجاد این اختلال گفت: علت اصلی این اختلال شناخته شده نیست، اما عوامل متعدد ژنتیکی، رشدی، عوامل عصبی – شیمیایی، عوامل عصبی – فیزیولوژیکی و عوامل اجتماعی – روانشناختی در ایجاد این اختلال موثر هستند.