آمریکا در انتظار اذعان ایران به برنامه تسلیحات اتمی

آمریکا در انتظار اذعان ایران به برنامه تسلیحات اتمی

یک روز پس از بی نتیجه ماندن تازه ترین گفتگوهای اعضای دائم شورای امنیت بر سر جزئیات قطعنامه تازه ای علیه ایران، نماینده آمریکا در آژانس اتمی سازمان ملل استدلال کرده است که گزارش اخیر سازمان های اطلاعاتی این کشور به هیچ وجه از اضطرار برای مهار برنامه اتمی ایران نمی کاهد.
گریگوری شولت
گریگوری شولت می گوید منتظر است ببیند آیا رهبران ایران به داشتن برنامه تسلیحات اتمی "اذعان" می کنند یا خیر

گریگوری شولت نزدیک به سه هفته پس از آنکه سازمان های اطلاعاتی آمریکا در گزارشی نتیجه گیری کردند ایران برنامه "سلاح های اتمی" اش را در سال 2003 متوقف کرد، اظهار نظر می کند.

همزمان وزیر خارجه آمریکا تاکید کرده است در صورتی که ایران غنی سازی اورانیوم را تعلیق کند، حاضر به مذاکره با همتای ایرانی خود است.

گریگوری شولت، سفیر آمریکا در مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، روز جمعه هشدار داد که علیرغم نتیجه گیری برآورد اطلاعاتی ملی (ان آی ای)، - که حاصل تلاش 16 سازمان اطلاعاتی آمریکاست - ایران به راحتی می تواند برنامه تسلیحاتی اش را از سر گیرد زیرا این کشور بازرسی های سرزده از تاسیساتش را ممنوع کرده است.

هرچند ایران اذعان کرده که یک برنامه مخفیانه هسته ای را برای 18 سال دنبال می کرده، اما این مساله را که این برنامه برای ساخت سلاح اتمی بوده انکار می کند.

مقام های وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه طی کنفرانسی تلفنی با مقام های دیگر اعضای دائم شورای امنیت و آلمان درباره جزئیات افزایش تحریم ها علیه ایران به خاطر برنامه اتمی اش به شور نشستند که به گفته وزیر خارجه آمریکا به دلیل "اختلاف های تاکتیکی" به نتیجه نرسید.

از زمان انتشار گزارش شورای اطلاعات ملی آمریکا در روز سوم دسامبر، مقام های دولت بوش تقلا کرده اند سایر بخش های گزارش دایر بر اینکه ایران هر لحظه می تواند یک برنامه تسلیحاتی را از سر گیرد پررنگ کنند.

به علاوه آنها خواستار آن شده اند که ایران - که از این ارزیابی استقبال کرده - به نتیجه گیری گزارش یعنی داشتن یک برنامه تسلیحات هسته ای در گذشته اذعان کند.

آقای شولت گفت: "ما منتظریم ببینیم آیا رهبران ایران آماده اعتراف به فعالیت های گذشته مرتبط با سلاح اتمی هستند."

جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، نیز در واکنش به آن گزارش از ایران خواسته بود درباره ماهیت برنامه اتمی اش توضیح دهد.

 رهبران ایران می توانند تصمیم به ازسرگیری آن برنامه بگیرند... و هیچ اطمینانی نیست که آژانس بین المللی انرژی اتمی از آن آگاه شود، به خصوص که مدیر کل آژانس دو بار به ما هشدار داده که دانش آژانس از فعالیت های کنونی ایران درحال تحلیل رفتن است. این مساله مایه نگرانی جدی است
 
گریگوری شولت

مقام های آمریکایی نسبت به عدم همکاری کامل ایران با بازرسان آژانس اتمی سازمان ملل ابراز نگرانی می کنند.

آقای شولت گفت: "رهبران ایران می توانند تصمیم به ازسرگیری آن برنامه بگیرند... و هیچ اطمینانی نیست که آژانس بین المللی انرژی اتمی از آن آگاه شود، به خصوص که مدیر کل آژانس دو بار به ما هشدار داده که دانش آژانس از فعالیت های کنونی ایران درحال تحلیل رفتن است. این مساله مایه نگرانی جدی است."

ایران اوایل سال 2006 در واکنش به تصویب قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل علیه این کشور، اجرای پروتکل الحاقی و انجام بازرسی های سرزده از تاسیسات اتمی اش را معلق کرد.

به علاوه ایران می گوید حاضر نیست از غنی سازی اورانیوم که دارای کاربرد دوگانه تولید سوخت نیروگاه های اتمی یا ساخت سلاح اتمی است دست بکشد، مساله ای که شورای امنیت سازمان ملل خواستار آن است.

آقای شولت در این باره گفت: "فناوری ای که ایران امروز برای غنی سازی در آن مهارت می یابد، یک نوع توانایی است که ایران برای برنامه صلح آمیز اتمی خود به آن نیازی ندارد، و اگر رهبران ایران اراده کنند به راحتی می تواند برای ساخت بمب اتمی به کار گرفته شود."

روز جمعه همچنین کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا اصرار ورزید که ایران اکنون باید حتی بیش از گذشته برای پرهیز از تصویب قطعنامه ای تازه علیه خود در شورای امنیت سازمان ملل تلاش کند.

با این حال وی بار دیگر تاکید کرد که اگر ایران با درخواست های قبلی شورای امنیت یعنی تعلیق غنی سازی همکاری کند، او آماده است "در هر جا و هر زمان و در مورد کلیه مسائل" با همتای ایرانی خود به گفتگو بنشیند. ایران می گوید تعلیق غنی سازی به عنوان شرط گفتگو را نمی پذیرد.

'غیرقابل توجیه'

برآورد اطلاعاتی آمریکا نسبت به دلیل تصمیم ایران برای توقف "برنامه تسلیحات اتمی" ابراز بی اطلاعی کرده اما گفته است که احتمالا علت آن، وارد شدن فشارهای خارجی بوده است.

 فناوری ای که ایران امروز برای غنی سازی در آن مهارت می یابد، یک نوع توانایی است که ایران برای برنامه صلح آمیز اتمی خود به آن نیازی ندارد، و اگر رهبران ایران اراده کنند به راحتی می تواند برای ساخت بمب اتمی به کار گرفته شود
 
گریگوری شولت

در عین حال، این گزارش تاکید دارد که در صورت از سر گیری تحقیقات برای تولید اسلحه اتمی، جمهوری اسلامی قادر است ظرف هشت سال آینده به چنین تسلیحاتی دست یابد.

دولت ایران آن گزارش را یک پیروزی و دستاورد بزرگ برای خود قلمداد کرده است و می گوید با توجه به این اذعان آمریکا، اعمال تحریم های بیشتر بر این کشور بیش از پیش غیرقابل توجیه است.

رئیس جمهور ایران روز 16 دسامبر گفت که تصویب قطعنامه جدید علیه ایران دیگر موضوعیت ندارد و چنین رخدادی را به معنی "له کردن" آژانس بین المللی انرژی اتمی به وسیله شورای امنیت دانست.

محمود احمدی نژاد حتی تا آنجا پیش رفت که انتشار آن گزارش را به معنی "اعلام تسلیم" ایالات متحده دانست.

وی در مصاحبه با تلویزیون ایران گفت: "به نظر بنده این تغییر جهت از طرف آمریکا کاری مثبت بود و ما نیز این اقدام دشمن در صورتی که کار اشتباهی را تصحیح کنند از آنان می پذیریم."

رئیس جمهور ایران پیش از آن نیز انتشار این گزارش را به معنی پیروزی کشورش در مناقشه هسته ای با غرب دانسته بود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.