صداهایی از تاریخ ایران در بی بی سی

صداهایی از تاریخ ایران در بی بی سی

هفتاد و پنجمین سالگرد سرویس جهانی بی بی سی

روز 19 دسامبر 2007، سرویس جهانی بی بی سی هفتاد و پنج ساله می شود. به این مناسبت شماری از صداهای افراد سرشناسی را که سرویس جهانی بی بی سی طی این سال ها پخش کرده دوباره به شما عرضه می کنیم. صداهایی که در واقع بخشی از تاریخ هفتاد و پنج ساله سرویس جهانی بی بی سی هستند.

آیت الله روح الله خمینی

چند ماه پیش از پیروزی انقلاب ایران در زمانی که آیت الله روح الله خمینی در نوفل لوشاتو در نزدیکی پاریس به حال تبعید بود، بی بی سی توانست با او مصاحبه ای اختصاصی ترتیب دهد. در آن زمان مسلم شده بود که آیت الله خمینی رهبری بلامنازع میلیون ها ایرانی را در دست دارد که در شهرهای مختلف ایران تظاهراتی بر پا می کردند که شعارهایش روز به روز تندتر و تندتر می شد. این شعارها از موضع آیت الله خمینی الهام می گرفت که هر گونه مصالحه با نظام حاکم را رد می کرد.


ابوالحسن بنی صدر

ابوالحسن بنی صدر، یکی از نزدیک ترین مشاوران آیت الله خمینی در طول انقلاب سال 57، با تغییر حکومت بعد از سال ها از فرانسه به ایران بازگشت و عضو شورای انقلاب شد. او پس از تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی، نامزد مقام ریاست جمهوری شد و با رای بالایی به مقام اولین رئیس جمهور ایران رسید. در آغاز جنگ با عراق به عنوان رئیس جمهور، فرمانده کل قوا شد ولی اختلافات متعددی که در مجلس با حزب با نفوذ جمهوری اسلامی پیدا کرد به رای عدم کفایت و عزل او منجر شد. متعاقب آن آقای بنی صدر مخفی شد و چند ماه بعد با فرار از ایران وارد فرانسه شد و خود را همچنان رئیس جمهور منتخب مردم خواند. در جریان مصاحبه ای با بی بی سی، این پرسش مطرح شد که چرا رای مجلس را به رسمیت نمی شناسد.


مهدی اخوان ثالث

مهدی اخوان ثالث، شاعر پر آوازه ایرانی، در سفرهایش به اروپا چند بار به بخش فارسی بی بی سی آمد و در رشته گفتگوهایی درباره زندگی و آثارش صحبت کرد. اخوان ثالث که خیلی ها او را به نام م. امید می شناختند، در آخرین سفر خود به لندن از کتاب تاره اش گفت و قطعه ای از اشعارش را خواند:


حسینعلی منتظری

در ماه ژانویه سال 2003 بازداشت خانگی آیت الله حسینعلی منتظری بعد از سالها لغو شد. آقای منتظری تا سالها بعد از انقلاب ایران قائم مقام آیت الله خمینی محسوب می شد و کمی پیش از فوت آیت الله خمینی از قائم مقامی برکنار شد و به حاشیه رفت. او بلافاصله بعد از پایان حصر خانگی اش در گفتگو با بخش فارسی بی بی سی گفت انرژی و هوش و حواس سابق را برای تدریس ندارد ولی اضافه کرد که نظراتش درباره مسیر انقلاب یا خواسته های مردم تغییری نکرده است.


احمد شاملو

29 سال پیش، در بحبوحه انقلاب ایران احمد شاملو شاعر ایرانی پس از سفری به آمریکا در راه بازگشت به تهران در لندن توقفی کوتاه مدت داشت و فرصتی شد برای گفتگویی مفصل با او درباره شعر و ادبیات و آنچه که در ایران می گذشت. از شاملو سئوال شد که شعرهایش را به چند دوره تقسیم می کند و سبک او تحت تاثیر چه عواملی تغییر کرده است.


رضا پهلوی

رضا پهلوی، پسر ارشد شاه ایران که در آغاز نا آرامی های انقلاب به عنوان ولیعهد ایران در خارج از کشور تحصیل می کرد، پس از درگذشت پدرش، در مراسمی در قاهره خود را جانشین تاج و تخت پهلوی خواند و سوگند ادا کرد. 23 سال پیش، در سال 1984، رضا پهلوی در نخستین مصاحبه اش با یک رسانه فارسی، با بخش فارسی بی بی سی به گفتگو نشست و در پاسخ به این سئوال که "با توجه به مخالفت و خصومت علنی مردم ایران با حکومت پدرتان چطور داعی سلطنت هستید؟" این طور پاسخ داد:


babaktoronto - کانادا - تورونتو
شاهزاده رضا پهلوی اینجانب به نمایندگی از طرف ملت ایران از بابت انقلاب 57 از شما عذر خواسته و تنها شما را الترناتیو شایسته ایران میدانیم و تنها نظام پادشاهی را مناسب ایران عزیز میدانیم.با کسی نشده که صحبت کنم و از تظاهرات سال 57 ابراز ندامت نکرده باشد.و همواره میگفتند: ما به نسهای اینده خیانت کردیم و شاه به این خوبی را از مملکت بیرون کردیم شاه که اماده شده بود برای اصلاحات پس چرا ....
شنبه 24 آذر 1386

Katayoon - المان - کلن
شاهزاده رضا پهلوی >ازموده را ازمودن خطاست.دوره استبداد و استعمار دیگر به اخرش رسیده است. شکنجه زندانیان سیاسی>نبوده حداقل امکانات برای شهروندان> عقب ماندگی علمی و فرهنگی ثمره پهلوئ بود تا مردم به حکومت مذهبی پناه ببرند.پیشنهاد میکنم با جمعی از موریدانتان از جمله اقای بابک همان جا دولت تشکیل داده و بر خود حکومت کنید.
شنبه 24 آذر 1386

ixir - هلند - هلند
بابک تورنتو-کانادا! دوست عزیز. شما نماینده ملت ایران نیستید. شما می توانید به عنوان یک ایرانی نظر خودتان را بدهید. جامعه ایران هم تا رسیدن به دمکراسی واقعی و انتخاب آزاد حکومت راه زیادی دارد. من شخصا هیچوقت از انقلاب 57 پشیمان نشدم. اینکه عده ای سوار موج انقلاب شدند بحث دیگریست. شاه و آخوند تداوم خیانتهای چند صد ساله بودند و هستند.
شنبه 24 آذر 1386

Katayoon - المان - کلن
عده ای با کودتا قصد سوار شدن بر موج انقلاب را داشتند که موفق نشدند . خودمونو میتونیم گول بزنیم اما دیگران و نه.
یکشنبه 25 آذر 1386

zeinabe - ایران - قم
متاسفم که تفکر این بابک خان مربوط به دوران ما قبل مشروطه است.
یکشنبه 25 آذر 1386

forouzan - ایران - تهران
شما توى کانادا با چند نفر که تو تظاهرات 57 شرکت کرده بودند صحبت کردید که اینطور با اعتماد به نفس از طرف ملت ایران معذرت خواهى میکنید؟ ما که تو ایران هستیم خودمون معذرت خواهى بلدیم نیاز به وکالت شما نیست. شما هم که همچین اجازه اى به خودت میدى فرقى با دیکتاتورهاى قبل و بعد انقلاب ندارى
دوشنبه 26 آذر 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.