صف های طولانی در جایگاه های سوختگیری تهران

صف های طولانی در جایگاه های سوختگیری تهران

پنج ماه و نیم بعد از سهمیه بندی بنزین در ایران، ترافیک تهران نسبت به سال گذشته افزایش یافته و صاحبان خودروها برای سوختگیری ساعت ها جلوی پمپ بنزین ها در صف می مانند.
پمپ بنزین
برخی رانندگان می گویند گاه نزدیک به نصف روز منتظر دریافت گاز می مانند

بر اساس گزارش های رسمی حجم ترافیک پایتخت در سه ماه اخیر در حال افزایش بوده و حجم ترافیک در آبان ماه امسال نسبت به سال گذشته ده درصد بیشتر شده است.

جلوی پمپ بنزین ها معمولا صف های طویلی وجود دارد و صاحبان خودروها برای دریافت سوخت ساعت ها در صف می مانند.

وضعیت جایگاه های گاز به مراتب بدتر از جایگاه های بنزین است و طول صف های دریافت گاز به چند کیلومتر نیز می رسد.

برخی رانندگان می گویند گاه نزدیک به نصف روز منتظر دریافت گاز می مانند اما میزان سوختی که دریافت می کنند به اندازه مصرف نصف روز نیست.

علی، صاحب یک خودرو سمند که حوالی غروب در صف جایگاه گاز در خیابان بنی هاشم تهران ایستاده می گوید: "سهیمه بنزینم تمام شده و چاره ای ندارم جز این که در صف بمانم تا وقتی که نوبتم برسد."

او می گوید نمی تواند قیمت بنزین آزاد را بپردازد بنابر این ترجیح می دهد تا نصف شب هم شده در صف بماند و گاز بزند و گر نه دست کم تا بیست روز دیگر که سهمیه جدید بنزین اعلام می شود نخواهد توانست از ماشینش استفاده کند.

احتمال افزایش سهمیه بنزین

سهمیه بنزین برای شش ماه در نظر گرفته شده است و پنجم دی ماه شش ماه اول سهمیه بندی به پایان می رسد و دولت باید سهمیه تازه را برای خودروها اعلام کند.

سهمیه خودروهای شخصی در شش ماه اول هر ماه 100 لیتر بوده اما برخی می گویند این احتمال وجود دارد که سهمیه بنزین خودروهای شخصی در دوره دوم افزایش پیدا کند.

سرتیپ محمد رویانیان رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ایران اعلام کرده که محمود احمدی نژاد رئیس جمهور این کشور تاکید دارد که سهمیه بنزین خودروها افزایش پیدا کند.

سرتیپ محمد رویانیان رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ایران اعلام کرده که محمود احمدی نژاد رئیس جمهور این کشور تاکید دارد که سهمیه بنزین خودروها افزایش پیدا کند.

هنوز میزان سهمیه جدید مشخص نیست اما برخی کارشناسان می گویند که هدف دولت از افزایش سهمیه این است که بنزین آزاد با قیمت بالاتر از نرخ دولتی عرضه نکند.

از زمان سهمیه بندی بنزین تاکنون دولت تحت فشار بوده تا همزمان با سهمیه بندی، بنزین به نرخ آزاد نیز عرضه کند اما دولت تاکنون از این کار خودداری کرده و معتقد است که عرضه بنزین به قیمت آزاد باعث افزایش تورم خواهد شد.

با این حال بازار خرید و فروش بنزین در بازار سیاه به شکل گسترده ای رونق گرفته و استفاده از کارت سوخت دیگران شکل عادی به خود گرفته است.

تاکسی ها و وانت بارها عمده ترین تامین کنندگان بنزین در بازار سیاه هستند. میزان سهمیه آنها به مراتب بیشتر از سهمیه خودروهای شخصی است و به همین دلیل بسیاری از صاحبان تاکسی ها و وانت بارها ترجیح می دهند که به جای حمل مسافر و کالا، بنزین خود را به قیمت بالا بفروشند.

قیمت هر لیتر بنزین در بازار آزاد بین 400 تا 600 تومان است و برخی کارشناسان می گویند دولت می تواند همین نرخ موجود را برای عرضه بنزین آزاد مبنا قرار دهد و در کنار عرضه بنزین دولتی به قیمت 100 تومان، بنزین آزاد با نرخ حدود 500 تومان نیز عرضه کند.

سوخت جایگزین

شواهد نشان می دهد که سهمیه بندی بنزین نتوانسته انتظارات دولت را برای کنترل مصرف سوخت برآورده کند و مصرف بنزین در حال برگشتن به وضعیت سابق و پیش از سهمیه بندی بنزین است.

مصرف روزانه بنزین در ایران پیش از سهمیه بندی در ششم تیرماه به حدود 73 میلیون لیتر رسیده بود که حدود 30 میلیون لیتر آن از خارج تامین می شد.

بعد از سهمیه بندی مصرف بنزین به حدود 60 میلیون لیتر کاهش یافت اما اکنون به نظر می رسد مصرف بنزین در حال بازگشت به وضعیت سابق است.

یکی از برنامه های دولت این بود که همزمان با سهمیه بندی بنزین، گاز را جایگزین بنزین کند اما گزارش ها نشان می دهد که طرح جایگزینی گاز با بنزین با کندی مواجه است و هنوز جایگاه های مورد گاز برای سوخت گیری کافی نیست.

بر اساس گزارش ها اکنون حدود 415 هزار خودرو در ایران گاز سوز شده اند اما برای این تعداد خودرو تنها 300 جایگاه سوختگیری گاز وجود دارد.

عملیات ساخت 100 جایگاه سوخت نیز در دست اجراست اما به طور دقیق مشخص نیست که این جایگاه ها چه وقت به بهره برداری می رسند.

دولت امیدوار بود که با سهمیه بندی بتواند مصرف بنزین را کاهش دهد اما برخی کارشناسان می گویند بعد از حدود پنج ماه و نیم مشخص شده که سهمیه بندی بنزین به تنهایی راه حل کنترل مصرف بنزین نیست بنابر این بهتر است دولت با عرضه بنزین آزاد، هم از درآمد حاصل از عرضه بنزین آزاد، برای گسترش شبکه حمل و نقل عمومی استفاده کند و هم منابع مورد نیاز برای توسعه پالایشگاه ها و واردات بنزین را از محل افزایش قیمت بنزین تامین کند.

ارشیا - ایران - ایران
به نظر این حقیر بهای بنزین را افزایش بد هند و مشکل را حل کنند لیتری 1200 تومن منصفانه هست.
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

نگین - انگلیس - لندن
مرسی ارشیا جون از قیمت پیشنهادیت. این لایحه رو میفرستم مجلس انشاءا... که رای میاره و باز هم مثل همیشه محمود برنده میشه. عزیزم این حرفا رو نزن . مردم بهت شک میکنن ایران رو نفت خوابیده اونوقت شما راهکارت اینه!!!!؟؟؟؟
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

بابک - ایران - کرمان
مبلغ علوفه ای که یک الاغ یا اسب میخورد و میزان مسافت و باری را که حمل میکند را میتوان معیاری برای قیمت گذاری بنزین قرار داد . مشابه این مورد در مورد تعین قیمت دیه انسان بکار میرود و کاملا شرعی است . انشاپالله موفق باشید
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

علی - ایران - مشهد
آقای ارشیا - ایران - ایران
اگر در نظر بگیریم که هر شخص برای خودرو خود نیاز به 10 لیتر بنزین برای انجام کارهای روزمره داشته باشد ( که با توجه به گستردگی شهرها و ترافیک زیاد ، فکر میکنم کم هم باشد ) هزینه بنزین ماهانه 360000 تومان خواهد بود که این مبلغ دقیقا با حقوق بنده برابری می کند . البته اگر بنا به فرموده آب ، برق، گاز ، تلفن و ... رایگان شود و دانشمندان هم ترتیبی بدهند که انسانها بتوانند از طریق هوا انرژی مورد نیاز بدنشان را فراهم کنند شاید بتوان پیشنهاد شما را پذیرفت .
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

ایمان - ایران - تهران
رگ خواب مردم را بلدن
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

ایمان - ایران - تهران
خوب خدارو شکر ! ارشیا جان نظرت با 3000 تومان چیه؟ بهتر نیست ؟
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

سیمرغ - ایران - تهران
نگین جان .. مهم روی نفت خوابیدن نیست ... نمی شه چون روی نفت خوابیدیم همشو آتیش بزنیم ...من با نرخ ارشیا کاملا موافقم چون تقریبا معادل نرخ بین المللی هست ... اما مشروط بر اینکه در آمدم نیز بین المللی شود بنده با فوق لیسانس و 15 سال سابقه کار در وزارت .... ماهی 500دلار می گیرم در حالیکه معادل بین المللی اش 4000 تا 5000 دلار است بمن 3000 دلار بدن راضیم بنزین با نرخ بین المللی بزنم
نمی شه که درآمدمون ملی باشه و هزینه هامون بین المللی .. با این طرح هم بنزین قاچاق نمی شه و هم مردم دچار دردسر سهمیه بندی نمی شن ... بنده برای ماشینم 2ماهه که بنزین لیتری 500 تومان تهیه می کنم ... و این نرخ با توجه به درآمدم خیلی سنگینه ....
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

علیرضا - سوییس - نوشاتل
ایران رو نفت خوابیده رو بنزین که نخوابیده. بنزین از خارج وارد میشه. قیمت پیشنهادی من لیتری دوهزار تومن هست. اگر راست میگید چرا تو سوییس 1.5 فرانک هست کسی صداش در نمیاد؟ ملت شریف ما هم می تونند بپردازند مگه ما چیمون کمتر هست؟
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

مسعود - ایران - تهران
از دستاوردهای مقدس نظام صف های بهم فشرده است و علت افزایش جمعیت در ابتدای سال های اولیه انقلاب همین دستاورد مهم بوده است که البته بدلیل ام القری بودن این کشور حتما باید به سایر کشورها صادر شود . بزودی در بسته بندی های جدید صادر می شود با مارک معتبر خاک بر سر
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

سینا - ایران - شوشتر
ملتها لایق حکومت هایشان هستند نفت را با قیمت 90 دلار میفروشند وضع مملکت این است
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

فرهاد - ایران - شیراز
آقای سیمرغ-ایران-تهران ظاهرا شما نفستون از جای گرم بلند میشه شما واون آقای ارشیانظر ندین خیلی بهتره ضمن اینکه شما بیشتر ازخودتون گفتین به کسی مربوط نیست که شما چقدر حقوق میگیرین تو فلان وزارت کار میکنید اون بیچاره هایی که تنها منبع درامدشون از راه مسافر کشی تامین میشه باید چکار کنند ضمن اینکه بنده مسافر کش نیستم بهتر ه که در نظرهاتون همه قشرهای جامعه را در نظر بگیرید
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

داریوش - ایران - سیرجان
علیرضا از سوپس که بنزین 1.5 فرانک میخری درامد ماهانه ات را بنویس تا بفهمی چی ما از توکمتره که نتوانیم حتی سموپس را از دور نگاه کنیم چه رسد به زندگی .
شنبه 17 آذر 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.