بررسی پدیده خودکشی در بین دانشجویان ایرانی

بررسی پدیده خودکشی در بین دانشجویان ایرانی

بر اساس بررسی‌های انجام شده از سوی دفتر مشاوره وزارت علوم، "خودکشی" دومین علت اصلی مرگ دانشجویان ایرانی است. طبق گفته‌های رئیس حراست کل وزارت علوم، از هر 28 مورد خودکشی دانشجویی، 7 مورد مربوط به پسران و 21 مورد مربوط به دختران است. شاید کمی غیرقابل باور باشد، اما بر اساس آمار اعلام‌شده از سوی نهادهای دولتی، سالانه 4200 دانشجوی ایرانی خودکشی می‌کنند.

به گزارش «جهان»، به عادت هر روز غروب، خوی گرم شهرستانی بودن دختر گل می‌کند و دلش که تنگ می‌شود با دوستان «هم‌خوابگاهی‌اش» بیرون می‌رود. آن روز تصمیم بر این می‌شود که به کافی شاپ بروند. در کافی شاپ نشسته‌اند که یک پسر با لباس‌هایی شیک، اتومبیل بنزش را دم کافی شاپ پارک می‌کند و وارد می‌شود. 

پسر بنزسوار مستقیم سر میز دخترها می‌آید: " اجازه هست اینجا بنشینم؟"، می‌نشیند و حاصل نشستن یک ساعته‌اش، دوستی با مینا می‌شود. آرش آن چنان خودش را موجه و مهربان نشان می‌دهد که مینا مطمئن می‌شود مرد رؤیاهایش را پیدا کرده است. 
هنوز یک ماه از این آشنایی نمی‌گذرد که: "مینا ازت می‌خوام بیای خونه ما تا مامانم تو رو ببینه؛ خیلی از تو پیشش تعریف کردم؛ نمی‌دونی چقدر مشتاقه تو رو ببینه".
مینا به هر صورت می‌پذیرد. اما وقتی وارد خانه می‌شوند از مادر خبری نیست. آرش از او می‌خواهد که کاملا" به حرف‌هایش گوش دهد؛ چرا که اگر سرپیچی کند به راحتی او را می‌کشد. 
چند روز بعد، مینا در حمام خوابگاه خودکشی می‌کند و دیگر چشم‌هایش را باز نمی‌کند.
چند قدم آن طرف‌تر، بیرون از خوابگاه دانشجویی ساعت 9 شب؛ با لباس‌هایی پاره و ناتمیز و سر و صورتی نظافت ندیده، دم یکی از مغازه‌های بلوار کشاورز دراز کشیده بود تا بخوابد.
کنارش نشستم و از سن و کار و بارش پرسیدم. 27 ساله و بیکار بود. یعنی بیکار بیکار که نه! شیشه اتومبیل های پشت چراغ قرمز را پاک می‌کرد. یادش نمی آمد که تا حالا به خودکشی فکر کرده یا نه ولی اصلا" دوست نداشت خودش را بکشد.
به نظر او فقط کسی خودکشی می‌کند که مخش "تاب" برداشته باشد؛ و این آخرین جمله اش بود:" تا حالا گذشته از این به بعد هم خدا بزرگ است".
هر چند بر اساس آموزه‌های ادیان آسمانی، خودکشی عملی غیر قابل بخشش است، اما شاید این دختر دانشجو دلیل موجهی برای این کار داشته است. اما به راستی مهم ترین دلیل خودکشی دانشجویان ایرانی اعم از پسر و دختر چیست؟
سالانه چند نفر از دانشجویان دختر و پسر ایرانی خودکشی می کنند؟
بر اساس بررسی های انجام شده از سوی دفتر مشاوره وزارت علوم، "خودکشی" دومین علت اصلی مرگ در بین دانشجویان ایرانی است و طبق گفته های رئیس حراست کل وزارت علوم از هر 28 مورد خودکشی دانشجویی در ایران، 7 مورد مربوط به پسران و 21 مورد دیگر مربوط به دختران است.
شاید کمی غیر قابل باور باشد، اما بر اساس آمار اعلام شده از سوی نهادهای دولتی، سالانه 4200 دانشجوی ایرانی خودکشی می کنند.
اما چرا؟ چه می‌شود که قشر فرهیخته و روشنفکر جامعه بهترین راه حل را انتخاب گزینه "مرگ" می‌بیند؟
بر اساس نظریه‌های جامعه شناسانی همچون "امیل دورکیم" و "جورج زیمل"، خودکشی از عواقب و عوارض "شهرنشینی" به شمار می‌آید. این نظریه پردازان بر این باورند که اساس زندگی شهری بر رقابت و کشمکش است و همبستگی و همدلی به شدت در جوامع شهری کاهش پیدا می‌کند.
این اندیشمندان بر این باورند که بیگانگی، گوشه گیری و انزوا در فضای زندگی شهری افزایش می‌یابد.
فارغ از این نظریات، عوامل خطر ساز و تسهیل کننده خودکشی در بین دانشجویان را می توان به صورت زیر دسته بندی نمود؛
الف) عوامل خطر ساز محیطی؛
همچون؛ بیکاری و مشکلات مالی، شکست در روابط عاطفی، مشکل در روابط اجتماعی و یا از دست دادن جایگاه اجتماعی، ناکامی‌ها و شکست‌های تحصیلی، تراکم بیش از اندازه دانشجویان در خوابگاه‌های دانشجویی، فضای فیزیکی نامناسب خوابگاه ها، برخوردهای نامناسب سرپرستان خوابگاه ها با دانشجویان، زندگی با هم اتاقی دچار بیماری های روانی- اجتماعی، نبود مراکز مشاوره و مددکاری حرفه ای و...
 

ب) عوامل خطرساز زیستی و روانی؛

از قبیل؛ اختلالات روانی به ویژه اختلالات خلقی، اضطرابی، اسکیزوفرنی و اختلالات شخصیتی خاص، آلودگی به مصرف الکل یا مواد مخدر، مشکل در سازگاری با تغییرات و رویدادها، سابقه اقدام به خودکشی، نداشتن مهارت لازم برای مدیریت استرس ها، داشتن روابط با جنس مخالف، تنهایی و دوری از خانواده و...
پ) عوامل خطرساز فرهنگی اجتماعی؛
همچون؛ به بن بست رسیدن در افکار و اندیشه های بنیادین اجتماعی و فلسفی (یأس فلسفی)، کمبود حمایت اجتماعی و احساس انزوا ، باورهای نادرست درباره خودکشی و...
کاملا" آشکار است که تلاش در جهت رفع این مشکلات و حل این مسائل می تواند رشد پدیده خودکشی در بین دانشجویان را متوقف کرده و کمیت آن را کاهش دهد. البته پیش از تلاش برای جلوگیری از گسترش رفتار خودکشی در بین دانشجویان باید به این سئوال پاسخ داد که آیا خودکشی قشر نخبه و فرهیخته جامعه برای مسئولان، سیاستگذاران و خانواده ها مهم است یا نه؟
طبیعی است مبارزه با پدیده نابهنجار خودکشی دانشجویی نیازمند همت و برنامه ریزی مسئولان، خانواده و خود دانشجویان است و بی توجهی به این مسئله، تبعات بسیار دردناک و غیرقابل جبرانی را برای کشور در پی خواهد داشت.
نظرسنجی زیر در همین راستا و به منظور کمک به کارشناسان، مسئولان، خانواده ها و دانشجویان برای جلوگیری از پدیده خودکشی دانشجویی انجام شده است.
گفتنی است بیش از حدود 1000 دانشجوی ایرانی در این نظر سنجی شرکت داشته اند. 

* آیا تا به حال به خودکشی فکر کرده اید؟


الف) اصلا".......................... (1/39 درصد)        

 

ب) فقط یکبار...................... (9/22 درصد)                                


پ) کمتر از 5 بار.................. (18 درصد)  
 

ت) بیشتر از 5 بار................ (20 درصد)


 


* اولویت بندی (شماره گذاری) دلایل زیر برای خودکشی دانشجویان ایرانی از نظر شما چگونه است؟


 الف) مشکلات اقتصادی و احساس تبعیض (فقر/ بیکاری/ شهرستانی بودن و...)........... (4/43 درصد)  


ب) مسائل عشقی (ناکامی در عشق)................................................................ (6/22 درصد) 


پ) به بن بست رسیدن در مسائل سیاسی و اجتماعی (یأس فلسفی).................... (18 درصد) 


ت) بیماری های روانی...................................................................................... (8/3 درصد) 


ث) مشکلات خانوادگی (طلاق / بدرفتاری والدین / درک نشدن از سوی والدین و...)...... (2/4 درصد)


 ح) ضعف ایمان به خدا و نقص در باورهای دینی...................................................... (8 درصد)


 


* آیا می دانید سالانه چند دانشجو در ایران خودکشی می کنند؟


الف) نمی دانم.................................. (6/39 درصد)     


ب) 200 نفر ..................................... (4/36 درصد)   
 
پ) بین 500 تا 1000 نفر .................... (18 درصد)

 
ت) بیشتر از 4000 نفر ..................... (6 درصد)

 


* مقصر اصلی در خودکشی دانشجویان را به ترتیب کدام گزینه می دانید؟ 


الف) خود دانشجو .......................................................................................... (4/19 درصد)


 ب) والدین و خانواده ........................................................................................ (6/20 درصد)  


پ) مسئولین(بی توجهی مسئولین به حل مشکلات دانشجویان ) ........................... (36 درصد)


 ت) نهادهای دینی(بی توجهی به نیازهای دینی و عقیدتی دانشجویان).................... (24 درصد) 


محمد - ایران - تهران
خودکشی احمقانه ترین راه است و هیچ دلیل و منطقی نمی تونه توجیحش کنه . ربطی هم به حکومت و .... ندارد .
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

سارا - انگلستان - لندن
اینها همه میوه های انقلاب اسلامی هستند.بذر هایی که از 30 ال پیش ربخته شد و امروز داره برداشت میشه.این هم نتیجه محرومیت ها و تبعیض ها پر پر شدن جوان های مملکت.افسوس....
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

حسین - ایران - تهران
من از این آمار یکه خوردم. خیلی زیاده و خیلی بد.
ولی از خدا نباید ناامید شد. چون فرموده: بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را.
ایمان به خدا به انسان آرامش میده
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

ایمان - ایران - بیرجند
یاد انداختی برم خودکشی کنم خدافظ
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

بهار - ایران - زنجان
واقعا متاسفم. به عقیدهء من افرادی که دست به خود کشی میزنند نه انسانهای قوی و شجاعی هستند و نه سست و ضعیف. بلکه یک سری افرادیند تهی... که به پوچی محض رسیده اند.چرا؟؟... چون اگر قوی هستند چطور از پس مشکلا تشون بر نمیان.مشکلاتی که برای همه هست. اگه ضعیفند چطور جرات می کنند دست به همچین کار خطر ناکی بزنند که بعضی مواقع پایانی بدتر از مرگ براشون به بار میاره
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

نگین - انگلیس - لندن
حالا اگه به احمدی نژاد بگی مثل انکار وجود همجنسگراها در ایران منکر خودکشی هم میشه. البته من اینجا یه کوچولو بهش حق میدم چون کسانی که خودکشی میکنن در واقع در امور دولت کارشکنی میکنند و اجازه نمیدن دولت وظیفه اش ( زندانی و شکنجه کردن و کشتن دانشجو ) رو انجام بده.
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

معین - ایران - شیراز
سلام.
می خواستم درس بخونم برم دانشگاه اما حالا پشیمون شدم
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

یه عاشق - ایران - نامشخص
به نظر من... یکی از عواملش عشقه... وقتی یکی عشقشو از دست میده... نمیتونه دووم بیاره... تورو خدا واسه منم دعا کنین... عشقم داره از دستم میره.... اگه همچی تموم شه ممکنه منم عین همین دانشجوها خودکشی کنم... چون نمیتونم بدون عشقم دووم بیارم...
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

داود - ایران - تبریز
تعداد دانشجویان مراکز آموزش عالی رسمی ایرانی داخل و خارج کشور حدود 7678000 نفر هست که اگر به این تعداد دانشجویان مراکز آموزش عالی غیر رسمی مثل مراکز سازمانها و نهاد ها و... را هم اضافه کنیم حدود 9000000 نفر دانشجو و دانشپذیر داریم که رقم 4200نفر در مقابل این آمار یعنی 04/0 در صد که یعنی حدود4 نفر از هر ده هزاز نفر و این در مقابل سایر جرائم و خودکشی های مردم عادی در دنیا بسیار ناچیز هست ولی با این حال این هم نباید باشد ولی این آمار در مقابل آمار سایر کشور ها حتی انگلیس بسیار ناچیز هست
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

داود - ایران - تبریز
سارا خانم یه نگاه کوچیک به روزنامه ها مجلاتی که شما نوشتی از اونجائی نشون میده آمار خودکشی و دیگر کشی دانشجویان دانشگا ههای انگلیسی 23400 نفر در طول سال تحصیلی هست چطور جرات میکنید این را تقصیر اسلام و انقلاب بندازید
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

نازنین - ایران - قزوین
خودکشی مشکل مختص دانشجوها نیست.اذیت کردن بچه ها مشکلات خوابگاهها نبود تجهیزات اساتید بیسواد و...خود من دچار مرگ تدریجی شدم.
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

سوسکی - انگلیس - لندن
با شرایط الان من خود کشی هم کم است چه برسه به اینکه خودم رو خود کشی کنم
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.