رضا آقازاده در کارگاه آموزشی پرتوداروی تگنسیوم 99 ام که با حضور وزیر و مسئولان وزارت بهداشت و همچنین جمعی از نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان و همچنین کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در محل سازمان انرژی اتمی آغاز به کار کرد، افزود:امروزفرصت ایده الی دراین در کشور به وجود آمده است که باید به نحو احسن از آن استفاده کنیم.
وی افزود: پس از قدم های بلندی که در چرخه سوخت هسته ای برداشته شد امروز خواسته ما این است که در زمینه پزشکی هسته ای هم نهضت و حرکت بزرگی را آغاز کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به دیگر دست آوردهای چشمگیر در حوزه بهداشت و درمان به ویژه سلول های بنیادی و فناوری های نوین گفت: یکی از شاخه های این دانش، پزشکی هسته ای است که نیازهای متنوع و گسترده به آن در کشور وجود دارد.
وی افزود: با توجه امکانات کشور و سازمان انرژی اتمی به عنوان پشتیبانی کننده، پیشنهاد من این است که با همیاری وزارت بهداشت و مجلس، کمیسیون ویژه ای برای توسعه پزشکی هسته ای تشکیل شود.
آقازاده تصریح کرد: دانش چرخه سوخت که در دانشگاه ها توسعه نیافته بود ، امروز می رود که در متن های درسی مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: براساس توافق نامه با وزارت علوم امضا سرمایه گذاری گسترده ای در دانشگاه اغاز شده است و آمادگی داریم قدم های مشابهی را نیز در زمینه پزشکی هسته ای برداریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به تاسیس دانشکده انرژی در دانشگاه صنعتی شریف ، با پشتیانی این سازمان و پذیرش دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی در مهر یا آبان امسال گفت: ما می توانیم طرح های مشترکی را با همکاری وزارت بهداشت انجام دهیم و در زمینه پرتوداروها در چند سال آینده به جایی برسیم که حرف قابل توجهی در دنیا برای گفتن داشته باشیم.
وی افزود: از جمله اقدامات دیگر استفاده از داده های تصویر برداری پت و ام آر آی با همکاری دانشگاه شریف است که امروز ما موفق شدیم در مرکز تحقیقات هسته ای کرج بیماری حدود 70 نفر مبتلا به وزوز گوش را تشخیص داده و راه درمان این بیماران را باز کنیم، همچنین با کمک لیزری که سازمان به بیمارستان شهدای تجریش داده است، عمل جراحی پروستات با موفقیت به وسیله لیزر انجام شده است.
آقازاده تصریح کرد: یکی از اقدامات اساسی ساخت رآکتور تحقیقاتی 40 مگاواتی اراک است که بخش تولید آب سنگین آن هم اکنون 15 تن محصول تولید کرده و ساخت خود رآکتور با قدرت تمام در حال تحقق است از این رو می تواند مرکزی برای فعالیت های تولید پرتوداروها و تحقیقات به شمار آید.
دکتر کامران باقری لنکرانی ،وزیر بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی هم در این کارگاه دست آورد پژوهشگران سازمان انرژی اتمی در تولید پرتوداروی پرمصرف تگنسیوم 99 ام را افتخار آفرین ذکر کرد و گفت: این دست آورد امکان خدمت رسانی به مردم را برای ما فراهم می کند آن هم در زمانی که سلطه گران زورگو با ایستادگی در برابر فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران حتی از فروش پرتوداروهای مورد نیاز نیز خودداری می کردند قابل توجه است.
وی افزود: آنها نشان دادند که در قاموسشان انسانیت و درمان بیماران جایی ندارد و حاضرند از هر ابزاری برای رسیدن به مقاصد خود استفاده کنند.
وزیر بهداشت حضور مسئولان این وزارت خانه و همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی را نشانگر تعامل مثبت برای ظهور این پیشرفت های علمی، اعلام حمایت و اعتزاز از دست آورد اخیر ذکر کرد و گفت: پیام اصلی این حرکت این است که ، کشور ما با تکیه بر بالاترین منبع خود که همان استعداد و توان انسانی است می تواند در همه زمینه ها به خود کفایی و مرزهای دانش برسد.
پیش از این مراسم مسئولان وزارت بهداشت و نمایندگان عضو کمیسیون های بهداشت و درمان و آموزش و تحقیقات از چند مرکز سازمان انرژی اتمی از جمله رآکتور تحقیقاتی تهران بازدید کردند.
کارگاه آموزش پرتوداری تگنسیوم 99 ام و ید 131 بعد از ظهر امروز برگزار می شود.
تگنسیوم 99 ام که از مولیبدن استخراج می شود کاربردهای فراوانی در تشخیص پزشکی از جمله، اسکلت، ماهیچه قلب، مغز، تیروئید، پاراتیروئید، کلیه، مثانه و دیگر اعضای بدن دارد به گونه ای که بیش از 80 درصد تشخیص ها در پزشکی هسته ای به ویژه در بیماریهای سرطانی به کمک این پرتودارو انجام می شود.
براساس آمار روزانه 40 تا 50 هزار مورد تشخیص در دنیا به کمک پرتوداروی تگنسیوم 99 ام انجام می شود و در کشور ما نیز حدود 120 مرکز پزشکی هسته ای هر هفته 10 هزار بیمار را پذیرش می کنند.
عملیات اجرایی تولید این پرتودارو را اواخر سال گذشته آغاز شده و پس از آن آزمایش های کنترل کیفیت، آزمون های حیوانی و پس از آن آزمون های بالینی در بیمارستانهای تهران از جمله دکتر شریعتی، طالقانی، میلاد، جم، شهدای تجریش و چند بیمارستان دیگر با موفقیت انجام شد.
این پرتودارو که براساس استانداردهای تعریف شده آژانس بین المللی انرژی اتمی تولید شده است، از هفته آینده در تهران و از اول مهر به مراکز شهرستانی ارسال می شود.
هر سال برای خرید مولیبدن (مولد یا ژنراتور تگنسیوم 99 ام) 3 میلیون دلار هزینه می شود و تولید آن هم در چند کشور معدود انجام شده و برای تولید کنندگان از ارزش اقتصادی قابل توجهی برخوردای است.
پرتوداروی ید 131 نیز دارای خاصیت تشخیص و درمان برای غده تیروئید است و تا کنون هزاران نفر در دنیا و همچنین کشور ما از این ماده برای درمان سرطان تیروئید استفاده کرده اند.