نایب رئیس شورای شهر تهران برخی از ارگانها و سازمانها را به عنوان مشتریهای جدید تغییر کاربری زندان قصر خلاف طرح تصویب شده برای آن، عنوان کرد و گفت: این مسئله موجب تخریب بخش هایی از این مجموعه شده است.
حسن بیادی که امروز ریاست سی و دومین جلسه علنی شورای شهر تهران را به جای مهدی چمران بر عهده داشت، به هنگام بررسی طرح «الزام شهرداری تهران به رعایت شاخصه های فرهنگی، اجتماعی، و تاریخی در بازسازی زندان قصر» به عنوان اولین دستور این جلسه گفت: کار بازسازی این زندان شروع شده و اقداماتی نیز در حال انجام است اما مشتری های دیگری از ارگان ها و سازمانهای مختلف برای تغییر کاربری این زندان پیدا شده که می خواهند با در اختیار گرفتن این مجموعه، کارهای دیگری انجام دهند. به همین دلیل تصویب چنین طرحی ضروری است.
وی خطاب به مسجد جامعی رئیس کمیسیون فرهنگی شورا به عنوان کمیسیون پیشنهاد دهنده این طرح، خاطرنشان کرد: آن روزی که این مجموعه از دستگاه های مربوطه خریداری شد با همان اهدافی که شما در این طرح مدنظر دارید، قرار شد که بخشی از زندان قصر به عنوان میراث تاریخی و ملی حفظ شود.اگر شهرداری تهران در انجام تعهدات خود کوتاهی کرده است بهتر است به جای ارائه طرح، به شهرداری تذکر داده شود و اجرای همان طرح قبلی پیگیری شود.
احمد مسجد جامعی رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در ضرورت تصویب این طرح گفت: حفظ مجموعه زندان قصر که طراح آن که یک ژنرال روسی به نام «مارکوف» بوده است به عنوان یک اثر ملی و انقلابی یک ضرورت است.
وی با اشاره به زندانی بودن شخصیت های مهم تاریخی و انقلابی در این زندان و همچنین لورنس جاسوس انگلیسی به عنوان یکی از زندانیان این مجموعه، تاکید کرد: با توجه به اهمیت این مجموعه، لازم بود که در نوسازی و ساخت آن مطالعات لازم از ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی و تاریخی انجام گیرد. ضمن آنکه باید بخشی از آن برای پرورش گل هایی که مختص شرایط اقلیمی تهران هستند، به عنوان باغ ایرانی اختصاص یابد.
حبیب کاشانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهرتهران با لحن خاصی گفت که «آیا ضرورت پیشنهاد این طرح یک فوریتی به خاطر حضور لورنس بوده است» علت ضرورت پیشنهاد این طرح را جویا شد که این مسئله واکنش مسجد جامعی را به دنبال داشت.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورا در پاسخ به کاشانی گفت: اگر با تاریخ ایران مسئله دارید آن چیز دیگری است اما اگر ندارید این مکان یک اثر تاریخی و ملی است. حفظ هویت ملی بحث ساخت و ساز نیست بنابراین جایی برای بحث وجود ندارد.
کاشانی نیز در پاسخ به وی گفت: کسی با تاریخ مشکل ندارد.شما چند سال دیر به شورا تشریف آوردید و مطلع نیستید که ما در شورای دوم در سال 82، مصوبه تملک و حفظ این زندان را داشته ایم. اقدمات لازم نیز در این رابطه انجام شده است. این سوال مطرح می شود با توجه به وجود مصوبه قبلی دیگر چه ضرورتی به پیشنهاد چنین طرحی وجود داشت. بالاخره باید به سوالاتی که در این رابطه وجود دارد، پاسخ داده شود!
رسول خادم رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران که سعی داشت با میانجی گری تنش بوجود آمده را خاموش کند، گفت: نظارت بر نحوه طراحی و اجرای آن از سوی شورای شهر تهران لازم است و با توجه به نقطه نظرات کارشناسی مختلفی که در این رابطه وجود دارد، موضوع به گونه ای نیست که فقط شهرداری بخواهد مسائل مربوط به این مجموعه را عهده دار باشد.
به گفته وی ، 3 میلیارد تومان اعتبار برای مجموعه زندان قصر در بودجه شهردای منطقه 7 اختصاص یافته است.
خسرو دانشجو عضو کمیسیون توسعه و عمران شهری شورا نیز با تاکید بر اینکه این طرح حتما باید از بعد معماری و شهرسازی مورد بررسی قرار گیرد، تصریح کرد: گزارش ها حاکی از آن است که بخشی از مجموعه در حال تخریب است و مجموعه هایی با کاربری های دیگر در حال طراحی است.
وی افزود:به هنگام بررسی ها ممکن است 2 مسئله شکل بگیرد؛ یا اینکه بر اساس بررسی های کارشناسی به این نظر برسیم که این مشکل تنها با یک تذکر قابل حل است و یا اینکه باید طرح تکمیلی در این رابطه ارائه شود.باید با تصویب یک فوریت این طرح و انجام بررسی های لازم از تخریب هر چه بیشتر این اثر ملی و بروز خسارات جبران ناپذیر در آن جلوگیری کرد.
بر اساس این گزارش، بعد از مباحث مذکور یک فوریت طرح «الزام شهرداری تهران به رعایت شاخصه های فرهنگی، اجتماعی، و تاریخی در بازسازی زندان قصر» با 12 رای از مجموع 13 عضو حاضر در جلسه به تصویب رسید.
مهدی چمران و معصومه آباد غایبین این جلسه و حبیب کاشانی عضوی بود که به این طرح رای نداد.