در آغاز مهاجرت از سرزمینی به سرزمین دیگر، اگر مهمترین چالشها برای مهاجران آموختن زبان و اشتغال و آشنایی با فرهنگ جامعه مهاجر پذیر باشد، بتدریج و با گذشت زمان دگرگونیهای ذهنی و رفتاری دیگری نیز آشکار می شود که اگر آگاهی و شناخت اصولی نسبت به این دگرگونیها در دسترس نباشد، زندگی فرد مهاجر و اطرافیان او دچار پیچیدگیهای گوناگون میشود.
در طول سالهای مهاجرت ما ایرانیان پژوهشگرانی که از زاویههای علوم انسانی در جنبههای گوناگون زندگی ایرانیان در مهاجرت تحقیق کرده باشند، انگشت شمارند و طبعا نادرند کسانی که ذره بین تحقیق و کاوش را بر برخی رفتارهای زندگی فردی ما، که در فرهنگ ایرانی هنوز برچسب تابو و حریم های ممنوعه دارند، انداخته باشند. یکی از جنبه های زندگی ما ایرانیان در مهاجرت که تاکنون کمتر پژوهشگری به آن نزدیک شده، حوزهی جنسیت و رفتارهای جنسی، یا به عبارتی سکسوالیته زنان و مردان ایرانی در مهاجرت است.
دکتر فتانه فراهانی، مردم شناس و استاد دپارتمان مردم شناسی و تاریخ مذاهب دانشگاه استکهلم در سوئد، بدون شک از نخستین پژوهشگران ایرانی است که از خط قرمز نامرئی ورود به حوزه ی جنسیت و رفتارهای جنسی ایرانیان عبور کرده و حاصل تحقیق در باره ی سکسوالیته زنان ایرانی مقیم سوئد را، که پایان نامه دکترایش هم بوده، اخیرا به صورت کتابی منتشر کرده است.
کتاب فتانه فراهانی حاصل تحقیقی است که به بررسی تاثیر گفتمانهای مذهبی-فرهنگی ایرانی و نیز مهاجرت بررفتارهای جنسی زنان ایرانی مقیم سوئد پرداخته و به این منظور ده مصاحبه تحلیلی با زنان ایرانی مقیم سوئد انجام داده است.
فتانه فراهانی چندی پیش به تورنتو آمده بود، برای یک جلسه سخنرانی در دانشگاه تورنتو و معرفی کتابش. در گفت و گویی با رادیو زمانه از ایرانیان مهاجر، گفتمان های اسلامی و یا ایرانی در باره سکسوالیته، بکارت، فقدان آموزش جنسی، حجاب و پوشش به عنوان یکی از ارزش های فرهنگ اسلامی ایرانی معاصر، مقوله های ازدواج، طلاق و سکسوالیته زنان ایرانی در دیاسپورا می گوید.
محمد تاج دولتی