مسجد تاریخی بلخ در معرض ویرانی

مسجد تاریخی بلخ در معرض ویرانی

باستان شناسان افغان می گویند کشیدن یک جاده از کنار مسجد خواجه ابونصر پارسا در ولایت بلخ که در عصر تیموری نزدیک به ۵۵۰ سال پیش اعمار شده، این مسجد تاریخی را در معرض تهدید قرار داده است.
مسجد خواجه ابونصر پارسا در بلخ
این مسجد نزدیک به ۵۵۰ سال قدامت تاریخی دارد

این جاده که گفته می شود تهدیدی به مسجد باستانی بلخ است، 30 کیلومتر طول دارد و قرار است ولسوالی های بلخ و دولت آباد را به هم وصل کند.

رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت بلخ می گوید هیاتی به منظور ارزیابی خسارات احتمالی احداث این جاده به مسجد تعیین می شود.

'تنها یادگار' دوره تیموری

به اعتقاد فرهنگیان افغان، تنها مسجد باقی مانده از دوره تیموری با تمام مشخصات این دوره با گنبد دندانه دار در افغانستان، همین مسجد خواجه پارسای بلخ است.

این مسجد که در سال ۱۴۶۰ میلادی یعنی حدود ۵۵۰ سال پیش از امروز ساخته شده، از افتخارات تاریخی افغانستان شمرده می شود، اما اکنون کشیدن جاده قیرریزی شده از کنار مسجد خواجه ابونصر پارسا، باستان شناسان افغان را نگران کرده که ترافیک و رفت و آمد وسایط سنگین وزن در این جاده رفته رفته زمینه تخریب مسجد را فراهم کند.

مسجد خواجه ابونصر پارسا در گذشته از محلات توریستی ولایت بلخ نیز به شمار می رفت و ساکنان ولسوالی بلخ از حضور مسافران افغان و خارجی در این محله سود می بردند.

از این رو، احداث جاده قیرریزی شده در کنار مسجد اعتراض ساکنان عادی این محل را نیز برانگیخته است.

بررسی خسارات احتمالی

مسجد ابونصر پارسا در بلخ
مسجد ابونصر پارسا در بلخ

مسئولان ولایت بلخ در پی این اعتراضات می گویند که تصمیم گرفته اند کار بخشی از این جاده که از پهلوی مسجد می گذرد را توقف دهند.

صالح محمد خلیق، رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت بلخ می گوید همچنین از وزارت خواسته است هیاتی را به منظور بررسی خسارات احتمالی احداث جاده به مسجد خواجه ابونصر پارسا به مزارشریف بفرستد تا در پی قضاوت این هیات، تصمیم گرفته شود که آیا جاده در این محل احداث شود یا در محل دور تر از مسجد کشیده شود.

اما تا حالا این هیات عملا آغاز به کار نکرده است.

فرهنگیان افغان بیم از آن دارند که دولت نسبت به مساله محافظت از مسجد بی توجهی کند و به گفته آنها آنگاه که جاده ساخته شد، دیگر کار از کار خواهد گذشت.

مسجد خواجه پارسای بلخ که به یادبود خواجه ابونصر محمد ابن محمد ابن محمود پارسا از خلفای طریقه نقشبندی از سوی جلال الدین میر فرید ارغون، حاکم بلخ اعمار شد، در مسیر تاریخ تا حالا سه بار بازسازی شده است ولی طوریکه مسئولان می گویند این مسجد اکنون در وضع اسفباری قرار دارد و هیچ تلاشی برای ترمیم آن از سوی دولت کنونی افغانستان صورت نگرفته است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.