جای خالی را با گزینه مناسب پر کنید. (کنکور سراسری 86- گروه علوم ریاضی)
<بهرام که گور میگرفتی همه عمر / دیدی که چگونه گور... گرفت>
1) شهرام 2) مهرام 3) بهرام 4) آرام
جای خالی را با گزینه مناسب پر کنید. (کنکور سراسری 86- گروه علوم ریاضی)
روِیاهای صادقانه: هرکدام از ما هنگام... روِیاهایی را مشاهده میکنیم. این روِیاها انواع مختلف دارند.
1) دویدن 2) ایستادن 3) خواب 4) نشستن
جای خالی را با گزینه مناسب پر کنید. (کنکور سراسری 86- علوم تجربی)
<گل همین پنج روز و... باشد / وین گلستان همیشه خوش باشد>
1) هفت 2) چهار 3) شش 4) هشت
جای خالی را با گزینه مناسب پر کنید. (کنکور سراسری 86- علوم انسانی)
...< پردهی پندار دریدند / یعنی همه جا غیر خدا هیچ ندیدند>
1) مردان خدا 2) مردم همه جا 3) مردم همیشه 4) مردان و زنان
وقتی یکی از دوستانم این سوالات را در دفترچههای سوالات کنکور سراسری به من نشان داد، در ابتدا فکر کردم حتما قصد شوخی با من را دارد و لابد به این منظور، دفترچههایی شبیه دفترچه سوالات کنکور درست کرده و دارد به من نشان میدهد ولی بعد که متوجه شدم اینها حقیقتاً دفترچه سوالات کنکورند و این سوالات واقعا سوالات کنکور سراسری ورود به دانشگاههای این کشور در سال 1386 بودهاند، تا مدتی گیج و بهتزده بودم.
با توجه به اینکه سوالاتی از این دست، غالبا به عنوان اولین سوال ماده درسی مربوطهشان طرح شده بودهاند، احتمالا طراحان محترم در اجرای سیاست خاصی آنها را طرح کردهاند و احتمالا آن سیاست چنین بوده که اولین سوال هر ماده درسی بسیار آسان باشد تا پاسخگویی سریع به آن موجب روحیه گرفتن داوطلبان شود و بدین ترتیب داوطلبان طی آزمون دچار استرس و اضطراب ناشی از سختی احتمالی سوالات اولیه هر درس نشوند. اما آیا نمیشد با طرح سوالاتی که در عین سادگی، اینقدر مضحک و غیرعلمی نباشند به همین هدف دست یافت؟
طرح سوالاتی در این سطح از دانایی در تاریخ کنکور سراسری این کشور سابقه نداشته است. در حقیقت اگر طراحان سوال بهزعم خود از ایجاد اضطراب آغاز امتحان در داوطلبان کاستهاند، اما توجه نداشتهاند که در هر مجموعه 25 سوالی از دروس عمومی، یک سوال را فدا کردهاند و ارزش سوال در جداسازی داوطلبان را از آن گرفتهاند. با توجه به آنکه سوال انتهایی هر درس در کنکور 86 نیز سوال نظرسنجی بوده است، در حقیقت این اتفاق رخ داده که داوطلبان برخلاف سالهای گذشته در هر درس عمومی به جای 25 سوال، بر سر پاسخگویی به 23 سوال یا کمتر از آن رقابت کردهاند. این بدان معناست که عرصه رقابت تنگتر شده، زیرا در چنین حالتی، گستره تفکیکپذیری داوطلبان توسط سوالات و نیز تنوع امتیازات قابل دستیابی کاهش یافته و نمرات مشابه یا نزدیک افزایش مییابند که این امر به معنای نفسگیرتر بودن حقیقی عرصه رقابت است؛ اگرچه داوطلب سر جلسه آزمون، آن را از یک بابت اندکی کمتر حس کند! ضمنا در چنین آزمونی، بروز یک خطای ساده توسط داوطلب در پاسخگویی به سوالات، به مراتب بیش از گذشته باعث کاهش امتیاز و رتبه داوطلب و عقب افتادن از خیل رقیبان (به نحوی کمتر جبرانپذیر) میشود.
ای کاش تغییر رئیس محترم سازمان سنجش در سال گذشته به این سرعت موجب تغییرات گسترده در مدیریت بخشهای مختلف آن سازمان و حتی تغییرات گسترده در سطح طراحان سوالات و سیاستگذاران طراحی سوال نمیشد و از بهکارگیری طراحان کمتجربه در چنین عرصه حساس و مهمی اجتناب میشد. ضمن آنکه امیدواریم این مساله طلیعهای از رخنه تفکری پوپولیستی در سطح سیاستگذاریهای عمومی کشور نباشد.
در این نوشتار کوتاه صرفا مختصری از جنبههای تاثیرگذاری فنی چنین سیاستی، بر فشردهتر کردن صفوف رقابت داوطلبان مطرح شد اما تاثیرات منفی فرهنگی این نوع طرح سوال و اثر آن بر کاستن از شأن آزمون ورودی دانشگاهها و نیز دیدگاهی که نسبت به میزان آگاهی سیاستگذاران و طراحان سوال از قواعد سیاستگذاری و طرح سوال در خوانندگان ایجاد میکند، مطالب دیگری هستند که بایستی در نوشتاری دیگر به آنها پرداخته شود.
* دبیر سابق مراکز استعدادهای درخشان
منبع : روزنا