پیتزا و ساندویچ کمتر بخورید
پیتزا و ساندویچ کمتر بخورید
بررسیهای انستیتوی ملی سرطان آمریکا نشان می دهد که در طول یک روز باید پنج واحد میوه و سبزی خورده شود. مطالعهای که توسط سازمان بهداشت آمریکا و آکادمی ملی این کشور صورت گرفته، فواید تغذیهای میوهها و سبزیها را زمانی که با یک رژیم کمچرب و کمکلسترول و چربی اشباع کم همراه شود نشان میدهد.
این در حالی است که هنوز به دلایلی اغلب مصرفکنندگان، خوردن میوهها و سبزیها را مشکل میدانند و از آن اجتناب میکنند یا فکر میکنند گران است و آمادهسازی آن زمان بسیار میبرد ولی ما باید بدانیم که در بین خریدهای روزمره، میوهها و سبزیها جایگاه ویژهای دارند زیرا سرشار از مواد مغذیاند و بسیاری از ویتامینها و موادمعدنی مورد نیاز ما را دارا هستند اما غذاهایی که اغلب ما به جای آنها خریداری میکنیم، مثل انواع شیرینی، کلوچه و چیپس، دارای چربی و سدیم هستند که اکثر افراد باید مصرف آنها را کاهش دهند.
چه بخوریم؟
انواع معینی از میوهها و سبزیها به خاطر ارزش تغذیهای ویژه باید به طور منظم در طول روز انتخاب شوند. اینها انواعی هستند که حاوی ویتامین A و C و فیبرند. تنوع در انتخاب، نکته مهمی است، انتخاب متنوع باعث میشود که ما از فواید بیشتر میوهها و سبزیها بهرهمند شویم طبق توصیه متخصصان تغذیه، مصرف مکملهای رژیمی به جای میوه و سبزی کار اشتباهی است زیرا مکملها فواید تغذیهای شناخته شده یا ناشناخته میوهها و سبزیها را ندارند.
در بهار 1996 میلادی سازمان غذا و داروی آمریکا اثبات کرد که غذاهای غنی از فولات خطر نقصهای تولد را کاهش میدهند. لوبیاهای خشک، کلم دلمهای، مارچوبه، آب گوجهفرنگی و آب پرتقال منابع غنی از فولات هستند.
یک واحد میوه و سبزی یعنی چه؟
-1 یک میوه متوسط یا نصف فنجان میوه خرد شده
-2 سه چهارم فنجان یا 180 میلیلیتر آب میوه صددرصد خالص
-3 یک چهارم فنجان میوه خشک
-4 نصف فنجان سبزیهای خام بدون برگ یا پخته شده
-5 یک فنجان سبزیهای برگدار مثل کاهو
-6 نصف فنجان لوبیای پخته، نخود، عدس، لوبیای قرمز و لوبیای چیتی
در انتخاب میوهها و سبزیهای دریافتی و روزانه افراد، توصیه میشود که حداقل در شبانهروز یک واحد میوه و سبزی حاوی ویتامین A ، C، فیبر و سبزیهایی از خانواده کلم خورده شود. منابع غنی از ویتامین A: زردآلو، گرمک، هویج، کلمپیچ، کاهو، انبه، کدو تنبل، اسفناج، سیبزمینی شیرین و کدوسبز.
منابع غنی از ویتامین C: زردآلود گلکلم، کلم، گرمک، گریب فروت، خربزه، کیوی، انبه، پرتقال، آناناس، اسفناج، توت فرنگی، فلفل دلمهای، نارنگی، گوجه فرنگی، هندوانه و آلو.
منابع غنی از فیبر: سیب، موز، انگور سیاه، کلم بروکسل، هویج، گیلاس، نخود و لوبیای پخته، خرما، انجیر، گریب فروت، کیوی، پرتقال، گلابی، آلو، تمشک، اسفناج، توت فرنگی و سیبزمینی.
سبزیهای خانواده کلم: کلمپیچ، کلم بروکسل و گل کلم.
پیتزا، ساندویچ و...کم بخورید
به گفته متخصصان، غذاهایی همچون پیتزا، ساندویچ و تنقلاتی مانند چیپس و پفک ارزش غذایی نداشته و تنها با داشتن انرژی و چربی زیاد عامل بروز چاقی در افراد است. دکتر شیدفر متخصص تغذیه و استاد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران میگوید: امروزه یکی از مشکلات در جوامع، روند رو به رشد مبتلایان به بیماریهای قلبی عروقی است که افزایش مصرف غذاهای پرچرب همچون ساندویچ و پیتزا دلیل عمده بروز این مشکل است.
وی با اشاره به اینکه گرایش افراد به مصرف غذاهای آماده بدون ارزش غذایی تهدیدی جدی برای سلامت آنهاست، افزود: به این ترتیب با دریافت بیش از حد چربی و تحرک کم، احتمال بروز بیماریهای قلبی، عروقی و مرگ و میر ناشی از آن افزایش مییابد.
دکتر شیدفر در اینباره به افراد توصیه کرد: رژیم غذایی باید ترکیبی متعادل از چربی، قند و پروتئین باشد. به عنوان مثال، مصرف روزانه چربیهای اشباع شده نباید بیش از 7 تا 8 درصد از رژیم غذایی بوده و بیست درصد چربی مورد نیاز بدن باید از روغنهای گیاهی همچون روغن زیتون، کانولا، ذرت و آفتابگردان تامین شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: همچنین افراد باید در طول روز ضمن کاهش مصرف موادغذایی پرچرب بیشتر از مواد غذایی و لبنیات کمچرب مانند شیر، میوه و سبزیجات استفاده کنند. در این صورت بدون اینکه اضافه وزن سلامت افراد را تهدید کند، انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه افراد نیز تامین میشود.