کاظم وزیری هامانه، وزیر نفت ایران پیشنهاد کرده به دلیل وجود بزرگترین تولید کنندگان نفت در حوزه خلیج فارس و بزرگترین مصرف کنندگان در آسیا (ژاپن، چین، هند و کره جنوبی) یک بازاری انرژی در آسیا ایجاد شود.
به گفته وزیر نفت ایران، مصرف کنندگانی که نگران امنیت عرضه نفت هستند باید نگرانی تولید کنندگان در زمینه امنیت تقاضا را درک کنند |
حدود نیمی از ذخایر اثبات شده نفت جهان در سه کشور عربستان سعودی، ایران و عراق قرار دارد و سهم هر کدام به ترتیب 264، 136، 115 میلیارد بشکه است و کشورهای ژاپن، چین، هند و کره جنوبی از مصرف کنندگان بزرگ نفت در آسیا به حساب می آیند.
آقای وزیری هامانه در کنفرانس نفت و گاز آسیا در مالزی با تشریح نقش ایران در تامین انرژی گفته است که مصرف کنندگانی که نگران امنیت عرضه نفت هستند باید نگرانی تولید کنندگان در زمینه امنیت تقاضا را درک کنند.
وزیر نفت ایران نقش کشورهای تولید کننده و مصرف کننده را در عرضه با ثبات نفت و گاز را به یک اندازه مهم ارزیابی کرده و گفته است امنیت عرضه و تقاضا، امنیت دسترسی به سرمایه گذاری، امنیت دسترسی به فناوری و تکنولوژی و دسترسی به اطلاعات از عوامل بنیادی ایجاد یک بازاری انرژی مطلوب است.
ایران در دو سال گذشته به دلیل پیگیری برنامه هسته ای و سرپیچی از اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل تحت فشار بین المللی قرار دارد و تحریم هایی علیه این کشور اجرا شده است.
وزیر نفت ایران نسبت به این تحریم ها اعتراض کرده و گفته است: "تحریم یک جانبه بر ضد برخی تولید کنندگان عمده نفت و تهدید در به کار گیری این ابزار سیاسی به بهانه مقابله با این یا آن مشی سیاسی، اکنون کل جریان آزاد انرژی جهان به چالش کشیده شده است."
مشکلات ایران در دو سال گذشته برای جلب سرمایه خارجی به خصوص در بخش نفت افزایش یافته و مقامات این کشور می کوشند تا راهی برای خروج از این وضعیت پیدا کنند.
صنعت نفت این کشور تا هفت سال دیگر به 136 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد که 93 میلیار دلار آن سرمایه خارجی و 43 میلیارد آن از منابع داخلی تامین خواهد شد
|
به گفته آقای هامانه منابع مالی کافی برای توسعه نفت و گاز در جهان وجود دارد اما "نگرانی به موانعی مربوط می شود که در برابر جریان آزاد سرمایه گذاری ها آن هم با انگیزه های سیاسی ایجاد می گردد."
استراتژی نفتی ایران
ایران با داشتن 136 میلیارد بشکه نفت و بیشتر از 28 تریلیون متر مکعب گاز طبیعی، دومین تولید کننده عضو اوپک و دومین کشور دارنده ذخایر گاز جهان است.
به گفته وزیر نفت ایران، تولید نفت از چهار میلیون و 300 هزار بشکه در روز به بیشتر از پنج میلیون بشکه در سال 2014 افزایش خواهد یافت.
به گفته وزیری هامانه، در حال حاضر سهم گاز در سبد انرژی ایران حدود 60 درصد است و ایران در تلاش است تا مصرف داخلی را به سمت استفاده بیشتر از گاز هدایت کند.
وزیر نفت ایران تولید فعلی گاز را 560 میلیون مترمکعب اعلام کرده و پیش بینی کرده این رقم در سال 2014 به یک میلیون و 510 هزار مترمکعب در روز برسد.
ایران امیدوار است با بهره برداری کامل از بزرگترین میدان گازی این کشور در پارس جنوبی، نیمی از تولید گاز این کشور در سال 2014 از این میدان تامین شود.
این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک است و ایران برنامه گسترده ای در ده سال گذشته برای توسعه این میدان اجرا کرده است.
برای توسعه این میدان گازی، 24 مرحله پیش بینی شده که تاکنون پنج فاز آن به بهره برداری رسیده و به گفته وزیر نفت ایران پنج فاز دیگر نیز امسال به بهره برداری می رسد.
با آنکه ایران پیش بینی کرده طرح میدان گازی پارس جنوبی تا هفت سال دیگر به طور کامل به بهره برداری برسد اما اکثر فازهای باقی مانده سرنوشت روشنی ندارند و سرمایه گذاران خارجی برای مشارکت با ایران رغبتی نشان نمی دهند.
به گفته وزیر نفت ایران، صنعت نفت این کشور تا هفت سال دیگر به 136 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد که 93 میلیار دلار آن سرمایه خارجی و 43 میلیارد آن از منابع داخلی تامین خواهد شد.
علاوه بر این ایران پیش بینی کرده 15 میلیارد دلار نیز برای افزایش ظرفیت پالایش خود سرمایه گذاری کند و ظرفیت پالایش فرآورده های نفتی را از حدود یک میلیون و 600 هزار بشکه در حال حاضر به دو میلیون 940 هزار بشکه در روز تا پنج سال آینده برساند.
وزر نفت ایران ابراز امیدواری کرده که کشورهای آسیایی از سرمایه گذاری در طرح های نفتی ایران استقبال کنند.