خلیلزاد: ایران سیاست ضد و نقیض دارد

خلیلزاد: ایران سیاست ضد و نقیض دارد

زلمی خلیلزاد، نماینده ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد، در گفتگویی با بخش فارسی بی بی سی در خصوص نشست اخیر مقامات ایرانی با همتایان آمریکاییشان در بغداد گفت که این جلسه در واقع "مجلس (نشست) مفیدی" بود.
زلمی خلیلزاد (عکس از AFP)
زلمی خلیلزاد متولد افغانستان و شهروند آمریکاست و پیش از نمایندگی در سازمان ملل سفیر آمریکا در کابل و بغداد بوده است

سفیر سابق آمریکا در بغداد و کابل در این خصوص تاکید کرد که باید منتظر ماند و دید که آیا در مرز ایران با عراق تغییری در سیاستهای ایران در قبال عراق داده می شود یا خیر.

به گفته آقای خلیلزاد نگرانی آمریکا همواره این بوده است که "ایران دارای دو سیاست در عراق است: یک سیاست همکاری با دولت و یک سیاست مخالفت با دولت (عراق) و کمک به گروههای مخالف دولت."

نمایندگان ایران و آمریکا پس از تقریبا 27 سال در مذاکراتی رودررو روز دوشنبه، 28 مه مذاکراتی چهار ساعته را در خصوص وضعیت عراق، در بغداد انجام دادند.

رایان کروکر، سفیر ایالات متحده در عراق و نماینده آمریکا در اجلاس بغداد، در خصوص این مذاکرات گفته بود که وی در سخنان خود به طرف ایرانی گفته که آنچه اهمیت دارد اقدام عملی و نه صرفا سخن گفتن از اصول است. رایان کروکر همچنین گفته بود که نگرانی دولت آمریکا را از حمایت ایران از گروه هایی که با نیروهای عراقی و ائتلاف بین المللی درگیر هستند ابراز داشته است.

در عین حال حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در عراق و نماینده ایران در مذاکرات بغداد نتیجه نشست بغداد را مثبت ارزیابی کرد و گفت در این مذاکرات تشکیل کمیته ای امنیتی با حضور سه طرف ایرانی، آمریکایی و عراقی به منظور تقویت بنیه نظامی و دفاعی عراق مطرح و بررسی شده و هر سه طرف بر سر حمایت از دولت عراق و "اهتمام برای کمک به بازگشت حاکمیت این کشور بر اداره امور ملی خود" توافق کرده اند.

آقای خلیلزاد در ادامه اظهارات خود در گفتگو با بخش فارسی بی بی سی تاکید کرد که هدف از مذاکرات بغداد این بود که ایران "تشویق" شود و در نهایت موافقت کند تا "فعالیتهایی که ضد دولت انتخاب شده عراق است را خاتمه بدهند و تنها سیاست همکاری با دولت (عراق) را ادامه بدهد."

سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد درباره ادامه مذاکرات ایران و آمریکا در خصوص عراق گفت که هنوز تاریخی برای نشست احتمالی مجدد بین نمایندگان دو طرف تعیین نشده است.

آقای خلیلزاد در پاسخ به این سوال که ایران دخالت در نا آرامی های عراق را رد می کند گفت که "دلایل و شرایط (و شواهد) زیادی بشمول اسلحه هایی که در داخل عراق از ایران آمده و معلومات دیگری که نشان دهنده سیاست ضد و نقض (ایران در قبال عراق ) است، وجود دارد."

آقای خلیلزاد همچنین گفت که ایران در افغانستان نیز سیاستی ضد و نقیض (دوگانه) را دنبال می کند.

ایران ادعاهای آمریکا در خصوص دست داشتن تهران در نا آرامی های افغانستان را رد کرده است.

نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در جواب به این سوال که اظهارات رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، در خصوص وجود سلاحهای ایران در افغانستان ملایمتر بوده و آیا این نشانه ای از نوعی تغییر سیاست است گفت: "در این شکی نیست که مانند عراق اسلحه هایی از ایران به افغانستان برای کمک به طالبان" آمده است.

آقای خلیلزاد در عین حال تاکید کرد که مشخص نیست که چه اشخاص و یا نهادهای در این قضیه دخالت دارند.

اما او گفت که به نظر وی با توجه به نوع سلاحهای که در عراق و افغانستان وجود دارد "شعبه ای از حکومت (ایران) که جزء سپاه انقلابی قوای قدس ایران (است) مسئولیت این کار را برعهده دارد."

رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در سفری به افغانستان در اویل ماه جاری گفت: "شواهدی در چند ماه اخیر نشان داده که اسلحه از ایران وارد می شود، ما هیچ اطلاعی در این مورد نداریم که آیا دولت ایران در پشت این قضیه قرار دارد یا اسلحه از آنجا قاچاقی وارد می شود ما دقیقا نمی دانیم که چه می گذرد اما شواهد روشنی حاکی از آن است که سلاح هایی از ایران با هدف قرار داده شدن در دست طالبان می آید و شاید هم برای قاچاقچیان مواد مخدر. ما این موضوع را از نزدیک و با دقت هرچه تمامتر تحت نظر قرار خواهیم داد."

آقای خلیلزاد در ادامه گفتگوی خود با بخش فارسی بی بی سی درباره مذاکرات ایران و آمریکا در عراق و اینکه آیا ممکن است این مذاکرات به بهبود روابط تهران-واشنگتن منجر شود گفت: "فکر نمی کنم که این ملاقات (در بغداد) چیز جدیدی بوده باشد چون در سابق هم بین آمریکا و ایران دیدارهایی صورت گرفته درباره موضوعات مختلف، مثلا درباره افغانستان و (یا) ملاقات سفیر آمریکا و ایران در افغانستان که چند بار صورت گرفته است؛ و یا ملاقاتهایی در خارج از افغانستان در پاریس و ژنو در سالهای گذشته درباره افغانستان و عراق."

او در عین حال اظهار امیدواری کرد که ملاقات نمایندگان ایران و آمریکا در عراق "ممد پیشرفت امور در عراق شود."

نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در پاسخ به این سوال که آمریکا معمولا برای گفتگو با ایران در موارد دیگر شرط تعیین کرده است مانند توقف غنی سازی اورانیوم از سوی ایران، گفت: "بله، آمریکا حاضر است در سطح وزیر خارجه با نمایندگان ایران مذاکره کنند درباره موضوعات مورد علاقه بصورت کل. اما سیاست در حال حاضر این است که برای انجام چنین مذاکراتی، ایران باید از فیصله های (تصمیمهای) سازمان ملل پیشتیبانی کند و آنها را عملی کند. تقاضا این است که مساله غنی سازی اورانیوم را (ایران) باید به تعویق بیاندازد."

آقای خلیلزاد در خصوص ملاقات مقامات ایران و اتحادیه اروپا در مادرید و به احتمال نتیجه رسیدن این مذاکرات که مانع از صادر شدن قطعنامه دیگری علیه ایران شود گفت: "خوب است که اگر موافقتی صورت بگیرد. اما تا حال چیزی که سبب امیدواری باشد ندیدیم. اما سیاست کلی این است که این بحثها ادامه پیدا کند ولی در عین حال آمادگی برای ازدیاد فشار که قطعنامه دیگری از سوی سازمان ملل (علیه ایران صادر شود) نیز ادامه دارد."

آقای خلیلزاد تاکید کرد که این فشارها با تکیه بر مسایل اقتصادی و سیاسی است.

نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در خصوص این پرسش که به گفته مقامات ایران از مرحله کسب دانش غنی سازی گذشته و اکنون بهتر است با ایران راجع به اینکه وارد تولید صنعتی نشود گفتگو کرد گفت: "آمریکا مخالف این نیست که ایران برای تولید برق انرژی اتمی داشته باشد. همچنین مشکلی در خصوص اطمینان ایران برای موجود بودن مواد سوختی برای راکتورها وجود ندارد و می توان در خصوص فرمولی در این خصوص به توافق رسید. تنها مساله این است که آیا این غنی سازی در داخل ایران صورت بگیرد یا نه. با در نظر داشت نگرانی جامعه جهانی درباره ایران، قبول کردن دانش غنی سازی که ایران را به تولید اسلحه اتمی نزدیک می کند مشکلی است که بوجود آمده و مسئولیت آن تا اندازه زیادی سیاستها و گفتارهای رئیس دولت ایران است؛ دنیا نگران است از اینکه آیا می شود کشوری که در راس آن چنین شخصی وجود دارد به آن اطمینان کرد که توانایی غنی سازی را داشته باشد تا بتواند بسرعت اسلحه اتمی تولید کند."

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.