'پرداختهای کلان شرکت بریتانیایی به مقام سعودی'

'پرداختهای کلان شرکت بریتانیایی به مقام سعودی'

یک شرکت بریتانیایی تولید و فروش اسلحه هر سال میلیونها دلار به یکی از شاهزادگان سعودی پرداخت کرده است.
یوروفایتر
فروش جنگنده های چند منظوره یوروفایتر بخشی از قراردادهای تسلیحاتی بریتانیا و سعودی است

تحقیقات انجام شده برای برنامه پانوراما، که از شبکه تلویزیون بی بی سی پخش خواهد شد، نشان می دهد که شرکت بریتانیایی بی ای ئی سیستمز در خلال بیش یک دهه چند صد میلیون پوند به حساب های مورد استفاده امیر بندر بن سلطان، سفیر سابق سعودی در ایالات متحده و از مقامات ارشد این کشور، پرداخت کرده است.

بر اساس تحقیقات بی بی سی، وزارت دفاع بریتانیا نیز از پرداخت این مبالغ آگاهی داشته است.

در گزارش پانوراما آمده است که هر سال مبالغی تا یکصد و بیست میلیون پوند توسط شرکت بریتانیایی بی ای ئی به دو حساب بانکی متعلق به سفارت سعودی در ایالات متحده واریز می شد و این پرداخت ها برای بیش از یک دهه ادامه داشت.

ظاهرا این حساب های بانکی در اختیار امیر بندر قرار داشت که از وی به عنوان طراح معامله الیمامه - بزرگترین قرارداد تسلیحاتی سعودی و بریتانیا - نام برده می شود.

در این گزارش آمده است که هدف از افتتاح این دو حساب بانکی پرداخت هزینه رفت و آمد هواپیمای ایرباس اختصاصی امیر بندر بوده است.

پانوراما از قول یکی از کارمندان بانک آمریکایی محل افتتاح حساب ها گزارش کرده است که به نظر می رسد امیر بندر از این حساب ها که متعلق به دولت سعودی بود برای مصارف شخصی برداشت هایی می کرد.

این کارمند بانک گفته است که به نظر وی، این نوع استفاده از حساب بانکی متعلق به سفارت سعودی برای چندین سال ادامه داشت و چندین میلیون دلار به این ترتیب نقل و انتقال یافت.

واکنش بلر

در واکنش نسبت به گزارش پانوراما، وزارت دفاع بریتانیا گفته است که اطلاعات مربوط به معاملات تسلیحاتی را محرمانه می داند و آن را افشا نمی کند اما شرکت بی ای ئی سیستمز تاکید داشته که هیچ پرداخت غیرقانونی توسط این شرکت صورت نگرفته است.

تونی بلر
بلر: تحیقات پلیس درباره پرداختهای بی ای ئی می توانست روابط استراتژیک دو کشور را برهم بزند


همچنین، تونی بلر، نخست وزیر بریتانیا، در واکنش به این گزارش از تصمیم دولت خود به جلوگیری از تحقیقات در مورد پرداخت های صورت گرفته به حساب متعلق به سفارت عربستان در آمریکا دفاع کرده است.

وی گفته است که ادامه تحقیقات می توانست روابط استراتژیک بین دو کشور را بر هم بزند و به از دست رفتن هزاران شغل منجر شود.

در مقابل، رییس کمیته صدور تسلیحات در پارلمان بریتانیا، در مصاحبه با بی بی سی پرداخت های شرکت بی ای ئی به امیر بندر را محکوم کرده و آن را رسوایی خوانده است.

با اینهمه، وی گفته است که چنین پرداخت هایی غیرقانونی نبوده است.

به گفته این نماینده پارلمان از حزب حاکم کارگر، این نوع پرداخت ها تنها بعد از تصویب قانون منع پرداخت های غیرمجاز به مقامات خارجی در سال 2001 غیرقانونی و قابل تعقیب شد.

قراردادهای تسلیحاتی الیمامه

به گزارش پانوراما، این پرداخت ها بخشی از ضمایم محرمانه قرارداد عمده تسلیحاتی بریتانیا و عربستان سعودی به حساب می آمد و تحت عنوان هزینه خدمات پشتیبانی صورت می گرفت.

بر اساس این گزارش، وزارت دفاع بریتانیا هر چهار ماه یکبار مجوز این پرداخت ها را صادر می کرد.

پلیس بریتانیا نسبت به پرداختهای انجام شده توسط بی ای ئی سیتسمز ظنین شد اما در سال 2000 دفتر نخست وزیر به دلیل ملاحظات مربوط به امنیت ملی ادامه تحقیقات را متوقف کرد

بعدها، اداره مبارزه با کلاهبراداری های عمده پلیس بریتانیا نسبت به این پرداخت ها ظنین شد اما در سال 2000، تحقیقات این اداره در مورد قرارداد الیمامه متوقف شد و دفتر تونی بلر، نخست وزیر، علت آن را ملاحظات مربوط به امنیت ملی اعلام داشت.

قرارداد الیمامه به مجموعه قراردادهای فروش عمده تسلیحاتی بریتانیا به عربستان سعودی اطلاق می شود که در چارچوب آن، بهای اسلحه های فروخته شده عمدتا از طریق ارسال نفت تامین شده است.

طرف اصلی قرارداد در بریتانیا شرکت بی ای ئی سیستمز، از طراحان و تولیدکنندگان عمده هواپیما در جهان، بوده است.

این شرکت در سال 1999 با ادغام شرکت بریتیش ایروسپیس و شرکت سیستم های الکترونیکی مارکنی تاسیس شد.

عقد نخستین قرار داد تسلیحاتی الیمامه در سال 1985 اعلام شد که بریتیش ایروسپیس اجرای آن را برعهده داشت و جدیدترین مورد قرارداد در این زمینه، فروش جنگنده های چند منظوره یوروفایتر تایفون ساخت بی ای ئی سیستمز در سال 2006 بوده است.

ارزش این مجموعه قراردادها تا کنون چند ده میلیارد دلار تخمین زده شده و برای چند هزار نفر در بریتانیا و عربستان سعودی ایجاد اشتغال کرده است.

امیر بندر

به گزارش پانوراما، بخش قابل توجهی از مبالغ پرداختی از سوی طرف بریتانیایی قرارداد های الیمامه از سوی امیر بندر بن سلطان بن عبدالعزیز آل سعود، سفیر سابق سعودی در ایالات متحده، به مصرف رسیده است.

بندر بن سلطان
پرداختهای شرکت بریتانیایی به حساب سفارت سعودی در زمان تصدی امیر بندر صورت گرفت

امیر بندر از سال 1983 تا سال 2005 سمت سفیر سعودی در آمریکا را برعهده داشت و در این مقام، با بسیاری از مقامات ارشد آمریکایی، روابط دوستانه ای برقرار کرد.

وی کوتاه مدتی قبل از درگذشت ملک فهد، پادشاه سابق و آغاز سلطنت ملک عبدالله، پادشاه کنونی سعودی به عربستان بازگشت و به سمت دبیر شورای امنیت ملی عربستان سعودی، از مقامات مهم دولتی، منصوب شد.

امیر بندر بن سلطان فرزند امیر سلطان بن عبدالعزیز، برادر ملک عبدالله، ولیعهد و نایب اول نخست وزیر عربستان سعودی است.

امیر بندر در سال 1949 متولد شد و پس از خاتمه دوره تحصیلات مقدماتی، در آموزشگاه نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا آموزش دید و به مدت هفده سال در نیروی هوایی سعودی خدمت کرد.

فرزند ولیعهد سعودی در ادامه تحصیلات خود به دریافت درجه فوق لیسانس در روابط بین الملل از دانشگاه جان هاپکینز آمریکا نیز نایل آمده است.

امیر بندر خدمات دیپلماتیک خود را از سال 1978 و با سرپرستی مذاکرات دولت خود و کنگره آمریکا به منظور جلب موافقت نمایندگان با فروش هواپیماهای آمریکایی اف - 15 به عربستان سعودی آغاز کرد و بعدا به سمت سفیر سعودی در آمریکا منصوب شد.

مقامات سعودی هنوز در مورد این گزارش اظهارنظری نکرده اند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.