سپر ضد موشکی آمریکا شوخی است
سپر ضد موشکی آمریکا شوخی است
جمهوری اسلامی آزمایش تعدادی موشک از جمله موشکهای دوربرد را اعلام کرده است |
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست مذاکرات هسته ای ایران، در مصاحبه اختصاصی با این خبرگزاری اظهارات مقامات آمریکایی در مورد استقرار سپر دفاع ضد موشکی برای حفاظت کشورهای اروپایی در برابر تهاجم موشکی ایران را "جوک سال" توصیف کرد.
وی گفت که برد موشک های ایران در حدی نیست که بتواند اروپا را هدف قرار دهد و اظهار داشت که بعید است آمریکاییان این مساله را ندانند.
آقای لاریجانی افزود که اروپا بزرگترین شریک تجاری ایران است و دلیلی وجود ندارد که ایران کشورهای اروپایی را هدف حمله قرار دهد.
دبیر شورای امنیت ملی ایران گفت که بعید نیست که آمریکاییان نقشه بزرگتری را دنبال می کنند و در صدد بهره برداری از موضوع تهدید ایران در برنامه های تبلیغاتی خود هستند.
در همین مصاحبه، آقای لاریجانی در مورد گفتگوی اخیر خود با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در باره برنامه های هسته ای ایران گفت که در این جلسه، نظرات خوبی مطرح شد و می توان در نشست های بعدی به تفاهم دست یافت "به شرط آنکه سخنان کهنه گذشته مجددا تکرار نشود."
سپر دفاع موشکی برای اروپا
سپر دفاع موشکی نامی است که بر ادامه برنامه دولت آمریکا موسوم به طرح دفاع استراتژیک گذاشته شده است.
لاریجانی دفاع از اروپا در برابر حملات موشکی ایران را "جوک سال" خوانده است |
سابقه برنامه ای برای استقرار سیستم انهدام موشک های شوروی - و بعدا چین - قبل از اصابت آنها به هدف های خود در خاک ایالات متحده به دهه 1950 باز می گردد اما در دهه 1980بود که این برنامه به عنوان تلاشی برای تحت پوشش قرار دادن تمامی خاک ایالات متحده مطرح شد.
در اوایل دهه 1980، رونالد ریگان، رییس جمهوری وقت آمریکا، برنامه گسترده ای را تحت عنوان طرح دفاع استراتژیک برای حفاظت از این کشور در برابر حملات موشک های حامل کلاهک اتمی مطرح کرد که، به گفته برخی ناظران، در نهایت می بایست به ناکارآمدی و حذف تمامی زرادخانه های هسته ای در جهان منجر شود.
بر اساس این طرح، یک سیستم کامل راداری برای ردگیری و انهدام موشک های شوروی - قبل از اصابت آنها به هدف در آمریکا - تمامی خاک آمریکا را تحت پوشش قرار می داد.
این برنامه در سال های بعد از زمامداری ریگان به طور جدی دنبال نشد اما در سال 2002، جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا، اعلام داشت که با توجه به امکان دستیابی گروه های تروریستی "و کشورهای یاغی" به کلاهک های اتمی، ایالات متحده برنامه دفاع موشکی را با جدیت دنبال خواهد کرد.
همزمان، دو کشور بریتانیا و دانمارک نیز با ارئه تسهیلاتی برای استقرار سیستم های راداری و موشکی، از آمریکا خواستند این دو کشور را نیز تحت پوشش سپر دفاع موشکی قرار دهد.
گسترش سپر دفاعی به شرق اروپا
در سال های اخیر، ایالات متحده مذاکراتی را با لهستان و چند کشور دیگر اروپای شرقی در مورد تعمیم دفاع ضد موشکی به این کشورهای دنبال کرده است.
مقامات آمریکایی تاکید داشته اند که سیستم دفاع ضد موشکی در اروپای شرقی با هدف حفاظت از اروپاییان در برابر حملات موشکی سایر کشورها نصب می شود.
دولت آمریکا از جمله امکان دستیابی کشورهای "یاغی" به توانایی موشکی و هسته ای و استفاده از این توانایی برای حمله یا "باج خواهی" از متحدان غرب را خطری جدی قلمداد کرده است.
مقامات آمریکایی به خصوص دستیابی ایران و کره شمالی به توانایی موشکی و هسته ای را به عنوان دلیلی برای اقدام خود ذکر کرده اند.
در سال های اخیر، مقامات نظامی ایران آزمایش تعدادی موشک میان برد و دوربرد با برد تا حدود سه هزار کیلومتر را اعلام داشته اند.
همزمان، ایالات متحده و کشورهای غربی در مورد آنچه که تلاش ایران برای تولید جنگ افزارهای اتمی می خوانند ابراز نگرانی کرده اند هر چند جمهوری اسلامی بر صلح آمیز بودن برنامه های هسته ای خود تاکید داشته است.
واکنش روسیه
همزمان، رهبر روسیه نسبت به برنامه سپر موشکی آمریکا برای شرق اروپا واکنش تندی نشان داده است.
پوتین ادعای آمریکا در مورد خطر موشکی ایران و کره شمالی را غیرواقعی خوانده است |
روز دوشنبه، ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، در گفتگو با روزنامه نگاران گفت که اقدام آمریکا در این زمینه توازن استراتژیک در سطح جهانی را بر هم می زند.
وی در اشاره با اظهارات مقامات آمریکایی در مورد خطر تهاجم موشکی ایران و کره شمالی به اروپا، گفت که چنین خطری وجود خارجی ندارد و افزود که چگونه می توان در برابر چیزی که واقعیت ندارد دست به اقدام زد.
آقای پوتین، که قرار است به زودی برای شرکت در اجلاس سران کشورهای گروه 8 عازم آلمان شود، گفت که اقدام آمریکا باعث آغاز دور دیگری از مسابقه تسلیحاتی در جهان می شود و هشدار داد که در چنین صورتی، روسیه نیز مجددا موشک های خود را به سوی اروپا هدف خواهد گرفت.
رییس جمهوری روسیه اتهامات مقامات آمریکایی در مورد نقض موازین دموکراتیک و وضعیت نامناسب حقوق بشر در کشور خود را رد کرد و ایالات متحده را متهم کرد که نقض کننده اصلی حقوق بشر در جهان است.
اجلاس سران کشورهای گروه 8 در حالی آغاز می شود که روابط روسیه نه تنها با آمریکا بلکه با تعدادی از جمهوری های سابق شوروی، از جمله اوکراین، گرجستان و استونی به تیرگی گراییده است.