اشاره لاریجانی به رد یک پیشنهاد ایران توسط غرب

اشاره لاریجانی به رد یک پیشنهاد ایران توسط غرب

علی لاریجانی در آستانه دور تازه گفتگوهای خود با خاویر سولانا غیرمستقیما به رد یک پیشنهاد اخیر کشورش "برای برون رفت" از بن بست فعلی بر سر برنامه اتمی ایران از سوی قدرت ها اشاره کرده است.
علی لاریجانی - وسط
لاریجانی: به طور کلی، مذاکرات عراق بر مساله هسته ای تاثیر خواهد داشت

با این حال دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران پس از ورود به اسپانیا برای گفتگو با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتگو با خبرنگاران اشاره ای به جزئیات "پیشنهادهای" ایران نکرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلمات ها در روز چهارشنبه نوشت که ایران اخیرا "تعلیق بخشی از غنی سازی اورانیوم" را مد نظر قرار داده بود اما کشورهای غربی این پیشنهاد را رد کردند و اکنون ایران پیشنهاد خود را پس گرفته است. این گزارش مستقلا تایید نشده است.

اختلاف اعضای دائم شورای امنیت و آلمان با ایران عمدتا به مساله غنی سازی اورانیوم توسط ایران مربوط می شود. این کشورها خواهان تعلیق این برنامه هستند اما ایران می گوید از این "حق" قانونی براساس مقررات "ان پی تی" کوتاه نخواهد آمد.

مقام های بلندپایه ایرانی پافشاری کرده اند مذاکرات با آقای سولانا برای به کرسی نشاندن "حقوق هسته ای" ایران صورت می گیرد اما می گویند حاضرند اطمینان دهند که برنامه اتمی ایران از اهداف صلح آمیز منصرف نخواهد شد.

آقای لاریجانی که مسئول مذاکرات پرونده هسته ای ایران است هم پس از ورود به فرودگاه مادرید با به کار بردن عباراتی مانند گفتگو بر مبنای "اصول و حقوق بین المللی" و "مقررات بین المللی" در واقع سعی کرد همین نکته را گوشزد کند.

اما نماینده ایران به نکته ای اشاره کرد که پس دور قبلی گفتگوهای او با سولانا در آنکارا ذکری از آن به میان نیامده بود.

به گزارش خبرگزاری ایرنا علی لاریجانی در مادرید گفت: "در آنکارا پیشنهادهایی (از سوی ما) مطرح شد که مسیری برای برون رفت از وضعیت کنونی و مسیر قبلی بود."

اما وی بلافاصله افزود: "باید مجال داده می‌شد روی آن فکر و تعمق شود". این آشکارا به معنی رد پیشنهاد تهران از سوی طرف مقابل است.

لحن سخنان آقای لاریجانی نشان می دهد ایران این پیشنهاد را ملموس می داند.

آقای لاریجانی در مادرید همچنین گفت: "در مذاکراتی که ماه گذشته با آقای سولانا در آنکارا داشتیم ایده های جدیدی مطرح و قرار شد ایشان روی این پیشنهادات تامل کند تا در جلسه بعد در مورد آن بحث کنیم."

با این حال پس از همین اظهار نظر بود که لاریجانی تلویحا به رد پیشنهاد ایران اشاره کرد.

'آمادگی و صبر ایران'

مسئول مذاکرات هسته ای ایران در گفتگو با خبرنگاران در مادرید سعی کرد اشتیاق کشورش برای حل و فصل موضوع در جریان گفتگو با آقای سولانا را به نمایش بگذارد با این حال نسبت به "مانع تراشی" برخی کشورها شکایت کرد.

به گزارش ایرنا وی گفت: "ما آمادگی داریم برای ارتباط با سولانا آنقدر وقت بگذاریم که به نتیجه برسیم... اهتمام ما این است که هر چه سریعتر در یک گفتگوی سازنده به ‌تفاهم برسیم و اگر طرف مقابل بهانه جویی نکند، بسرعت می‌توانیم وارد این مرحله شویم."

لاریجانی و سولانا - عکس از آرشیو
گفتگوهای این دو برای ایجاد تفاهم و تلاش برای فراهم کردن زمینه مذاکرات جدی انجام می شود

با این حال او سعی کرد به طور غیرمستقیم گناه عدم آغاز مذاکرات رسمی میان کشورش و اعضای دائم شورای امنیت و آلمان را به گردن آمریکا بیاندازد:

"برخی کشورها بازیگوشی دارند و نمی‌گذارند مذاکرات شروع شود و به همین دلیل، شروطی می‌گذارند تا این مذاکرات آغاز نشود."

آمریکا بیش از هر کشور دیگری اصرار داشته که پیش از آغاز مذاکرات ایران غنی سازی را کاملا معلق کند.

کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه در جریان اجلاس گروه 8 در شهر پوتسدام آلمان گفت جهان نباید از این خواسته کوتاه بیاید: "این کار اشتباهی بزرگ خواهد بود".

وزرای خارجه هشت کشور صنعتی جهان نیز در بیانیه ای در پوتسدام هشدار دادند که اگر ایران به نادیده گرفتن خواست شورای امنیت سازمان ملل ادامه دهد، از اقدامات "متناسب بعدی" که در قطعنامه ۱۷۴۷ درنظر گرفته شده، حمایت می کنند.

هدف گفتگوهای مادرید زمینه سازی برای ایجاد تفاهم لازم میان دو طرف جهت از سرگیری مذاکرات جدی برای حل اختلافات بر سر برنامه اتمی ایران است. این مذاکرات از تقریبا دو سال پیش قطع شده است.

مذاکره بدون پیش شرط
 ما از حضور هر کشور دیگری هم در مذاکرات مانعی نمی بینیم چون منطق شفافی داریم
 
علی لاریجانی

این موضع ایران که در صورت عدم وجود پیش شرط حتی ممکن است با آمریکا هم مذاکره شود را آقای لاریجانی در مادرید تکرار کرد: "ما برای حضور هر کشور دیگری هم در مذاکرات مانعی نمی بینیم چون منطق شفافی داریم."

وی پیش از ترک تهران به مقصد مادرید همچنین گفتگوهای اخیر ایران و آمریکا را بر جریان پرونده هسته ای این کشور تاثیر گذار دانسته بود.

دور جدید مذاکرات در حالی برگزار می شود که مهلت شورای امنیت به ایران برای تعلیق غنی سازی اورانیوم و برآوردن سایر خواست های شورا به پایان رسیده و مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در گزارشی، سرپیچی جمهوری اسلامی از اجرای قطعنامه شماره 1747 شورای امنیت را تایید کرده است.

در مورد پیشنهاد محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، برای تعلیق محدود غنی سازی، آقای لاریجانی، بی آنکه به این پیشنهاد پاسخ مشخصی بدهد، گفت که جمهوری اسلامی از مطرح شدن طرح های جدید در مذاکرات ابایی ندارد.

اخیرا مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته بود از آنجا که ایران به فناوری غنی سازی اورانیوم دست یافته، درخواست از این کشور برای تعلیق فعالیت در این زمینه موضوعیت خود را از دست داده و به جای آن باید کوشید از تلاش ایران برای تولید اورانیوم غنی شده در مقیاس صنعتی جلوگیری کرد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.