لاریجانی: ایران هیچ پیش شرطی برای مذاکرات نمیپذیرد
لاریجانی: ایران هیچ پیش شرطی برای مذاکرات نمیپذیرد
دبیر شورای عالی امنیت ملی قبل از ترک تهران تصریح کرد: ایران هیچ پیش شرطی را برای مذاکرات نمیپذیرد و قصد ما هم حل مسئله است.
علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان که صبح امروز چهارشنبه پیش از عزیمت به مادرید به منظور مذاکره با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاویون دولت فرودگاه مهرآباد با خبرنگاران سخن میگفت،در پاسخ به این سؤال که آیا اسپانیا طرحی برای حل مسئله هستهای ایران ارائه داده است؟ گفت: خیر، اسپانیا طرحی ارائه نداده است.
خبرنگاری پرسید آیا میتوان امیدوار بود که در مذاکرات به تعلیق فعالیتهای هستهای ایران رسید؟ افزود: اگر زمینههای بین المللی را در نظر بگیریم، باید از ظرفیتها برای حل معقول مسئله استفاده کرد.
لاریجانی افزود: اگر به گذشته نگاه کنیم بعضی از رفتارها و گفتوگوها موفق نبوده است.
وی گفت: کشورهای 1+5 باید توجه داشته باشند که حل مسئله از یک تغییر گفتمان و منطق مقدور است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهارات اخیر البرادعی را واقع بینانه برشمرد و افزود: این سخنان در شرایطی مطرح شد که آمریکاییها به دنبال این هستند که با یک بایکوت بینالمللی نگذارند حرفهای نو برای حل مسئله مطرح شود.
لاریجانی با تاکید بر این که روشهای خفقان بین المللی جواب نمیدهد، اظهار داشت: این گونه نظرها همچون نظرات البرادعی زمینه را برای برون رفت مسئله هستهای ایران فراهم میکند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: این گونه فکرها مجالی را برای طرح پیدا میکند اما هیچ وقت از طرح موضوعات مختلف ابایی نداشتیم و همواره اعلام کردهایم مذاکرات باید وجود داشته باشد تا طرحها زمینه حضور پیدا کند.
وی بار دیگر تاکید کرد که ایران برای حل مسئله هستهای خود در هر زمان و هر مکان برای مذاکرات سازنده آمادگی دارد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: ایران هیچ پیش شرطی را برای مذاکرات نمیپذیرد و قصد ما هم حل مسئله است.
لاریجانی در پاسخ به سئوالی مبنی بر این که چقدر به نتایج مذاکرات خود با سولانا امیدوار هستید؟ با اشاره به مذاکرات قبلی خود با سولانا در آنکارا، گفـت: در مذاکرات قبلی نکات مثبتی مطرح شد که آنها میتواند جوانههای خوبی برای رشد کردن در صحنه بینالمللی باشد.
وی تعلیق را یک روش معقول برای حل مسئله هستهای ایران ندانست و با اشاره به اظهارات هانس بلیکس گفت: آقای هانس بلیکس گفت که اگر تعلیق را مطرح کنند به معنای پاک کردن صورت مسئله است و در این صورت موضوعی برای مذاکره وجود ندارد و ما نیز فکر میکنیم که این منطق کارایی نخواهد داشت اما برای حل مسئله سیاسی در صحنه بینالمللی راههای مختلفی وجود دارد که میتوانند از آن راهها استفاده کنند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی مساله هستهای ایران و گفتگوهای عراق را دو معقوله مجزا دانست و گفت: در عالم سیاست نمیتوان مسائل از هم جدا کرد و به طور کلی گفتگوهای عراق بر مساله هستهای ایران تاثیراتی خواهد داشت.
علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان که صبح امروز چهارشنبه پیش از عزیمت به مادرید برای مذاکره با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاویون دولت فرودگاه مهرآباد با خبرنگاران سخن میگفت، در ارزیابی خود از مذاکرات ایران و آمریکا بر سر عراق گفت: گفتگوهای ایران و آمریکا از دو خصوصیت بارز برخوردار بود، اول این که ایران ناامنی، معضلات و مشکلات عراق را به صورت روشن به طرف مقابل اعلام کرد.
وی افزود: اگر طرفهای امریکایی با این مسئله معقول برخورد کنند، میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند، اما باید بدانند که ممکن است غوغا سالاری رسانهای مدتی برای آنها نشاط سیاسی ایجاد کند، اما در صحنه عمل اتفاقی رخ نخواهد داد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان این که بعضی لفاظیها در زمینه عراق کمکی به حل وضعیت نخواهد کرد، گفت: اگر آنها به دولت عراق اجازه دادند که از نظر قدرت اجرایی توانمند باشد، این یک گام به جلو خواهد بود.
لاریجانی خاطرنشان کرد: طبعاً گفتگوهای ایران و آمریکا بر سر عراق حادثه کوچکی نه در صحنه منطقهای و نه در صحنه بینالمللی است، البته در سطح بین المللی آمریکا برخی از کشورهای بزرگ را هل میدهد به سمت اینکه پلیس بد شوند. وی مساله هستهای ایران و گفتگوها در باره عراق را دو مقوله مجزا دانست و افزود: البته در عالم سیاست نمیتوان مسائل را کاملاً از هم جدا کرد، ولی این مذاکرات تاثیراتی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: کشورهای دیگر میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند و این میتواند به آرامش منطقه و حل مسائل بینالمللی کمک کند.
لاریجانی در خصوص دور بعدی گفتگوها با آمریکا بر سر عراق هم با بیان این که مذاکرات درباره عراق پیشنهاد ایران نبود، افزود: برای این که مساله مردم و دولت عراق برای مردم منطقه با اهمیت است، این گفتگوها را پذیرفتیم.
وی مطالب مطرح شده در گفتگو با آمریکا بر سر عراق را «جدی» خواند و گفت: اگر آمریکایی ها میخواهند از راهکاری صحیح برای ایجاد امنیت در عراق استفاده کنند، این مسیر باز است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص دیپلماتهای ربوده شده ایرانی نیز با اشاره به تلاشهای وزارت امور خارجه در این زمینه اظهار داشت: وزارت خارجه هر روز این مسئله را پیگیری میکند.
وی اضافه کرد: ربودن دیپلماتهای ایرانی از نوعی نافرمانی بینالمللی آمریکا حکایت میکند و این آشفتگی سیاسی آنها را میرساند که به سود آنها نیست.
خبرنگاری پرسید آیا مذاکرات با سولانا تاثیری در صدور قطعنامه جدید دارد که لاریجانی پاسخ داد: امیدوارم آقای سولانا مطالعه جدی بر مذاکرات قبلی داشته و زمینههای حل مساله را به وجود آورده باشد.
خبرنگار دیگری پرسید اگر در مذاکرات بحث تعلیق مجدد مطرح شود، ایران در چه شرایطی به این مذاکرات ادامه میدهد که لاریجانی گفت: به این سؤال در مذاکرات قبلی نیز پاسخ دادم، فکر میکنم ذهن آنها کاملاً روشن است که منطق ایران منطقی استوار و مبتنی بر اصول است.
وی افزود: ما مقررات آژانس را در این امر رعایت میکنم و بازرسان میتوانند نظارتهای خود را داشته باشند، ما چیزی فراتر از حقوق خود نمیخواهیم.
لاریجانی بیان داشت: آنها باید نوعی تغییر در رفتار خود نشان دهند و از این فرصت بهره گیرند، چرا که روشهای کهن جایگاهی ندارد.
خبرنگاری در خصوص نقش دولت فرانسه در حل مساله هستهای ایران از وی سؤال کرد که دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به گفتگوی خود با روزنامه فیگارو خاطرنشان کرد: در این گفتگو مجموعهای از سؤالها و جوابهای متنوعی مطرح شد و یک سؤال این بود که با توجه به شرایط جدید فرانسه و علاقه مندی این کشور برای حل مساله هستهای ایران آیا ایران حاضر است که فرانسه در این زمینه ایفای نقش داشته باشد و من به این سوال پاسخ مثبت دادم.
وی گفت: اگر فرانسویها در این زمینه فعال باشند، میتوانند کار مثبتی انجام دهند و روی حمایت ما میتوانند حساب باز کنند، چرا که منافع مشترکی با آنها داریم.
خبرنگاری پرسید آیا امکان دارد که ضمن مذاکرات با سولانا در مورد تعلیق فعالیتهای هستهای توافق شود که لاریجانی پاسخ داد: ما نظر خود را در مورد تعلیق اعلام کردهایم، مساله تعلیق تاکتیکی نیست و این پیشنهاد غیر منطقی است.
وی گفت: آنها میگویند که ما در شرایط فعلی نگرانیهایی داریم که نکند ایران در آینده صاحب توانمندی شود و این حرف خیلی خوبی در صحنه بینالملل نیست، اما در عین حال برای رفع این نگرانی پیشنهاد دادیم که یک کنسرسیوم بینالمللی تشکیل شود.
مسئول مذاکرات هستهای ایران اضافه کرد: راههای دیگر نیز وجود دارد که در درون مذاکرات باید آنها را دقیق جستجو کرد، در حال حاضر مشکل این است که برخی کشورها بد اخلاقی میکنند و از مذاکرات واقعی هراس دارند.
وی با بیان این که ایران در حال حاضر با یک بایکوت بین المللی مواجه شده است، تصریح کرد: برخی از کشورهای قدرتمند نمیتوانند در مقابل آمریکا حرف خود را بزنند، باید به آنها فرصت داد که از این فرصت ها استفاده کنند.
لاریجانی در پاسخ به این سؤال که آیا طبق اعلام البرادعی در ماه ژوئن سه هزار سانتریفیوژ راهاندازی خواهد شد؟ اظهار داشت: ایران یک برنامه مدونی برای فعالیتهای هستهای خود دارد که در گذشته برنامههای هستهای خود را به آژانس اعلام کرده است.
وی با اشاره به دیدار قبلی خود با البرادعی گفت: چندی پیش که ملاقاتی با آقای البرداعی داشتم، وی دیدگاهی را بر حل مساله ارائه داد، مدیر کل آژانس معتقد است که باید مذاکرات آغاز شود تا برنامه هستهای ایران در آنجا مورد بحث و بررسی قرار گیرد و این حرفی بود که ما از آن استقبال کردیم، منتهی برخی از کشورها مساله را طور دیگری پیگیری کردهاند.