متکی: گفتم فلسطین حذف شدنی نیست، نه اسرائیل
متکی: گفتم فلسطین حذف شدنی نیست، نه اسرائیل
متکی گفت اساس رژیم اسرائیل نامشروع |
منوچهر متکی وزیر خارجه ایران، روز شنبه در میزگرد همایش اقتصادی اردن، در سخنانی که برخی خبرگزاری ها آن را مخالف موضعگیری های محمود احمدی نژاد رئیس جمهور تلقی کردند، گفت هیچ کشوری را نمی توان از نقشه جهان حذف کرد.
آقای متکی بعداً در مصاحبه ای با ایرنا، خبرگزاری دولتی ایران، گفت که منظورش اسرائیل نبوده، بلکه اشاره به فلسطینان داشته است.
وزیر خارجه ایران به ایرنا گفته است: "من در این نشست مطرح کردم که هر دانش آموز دبستانی می داند که ملتی مثل ملت فلسطین، از نقشه جغرافیا حذف شدنی نیست."
محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران، دو سال پیش در همایشی در تهران، خواهان حذف اسرائیل از نقشه جهان شده بود.
آقای متکی نیز با اشاره به اسرائیل گفته است "آنچه درباره آن بحث می کنیم، رژیمی است که از اساس و بنیادش غیرقانونی است".
'نامشروع'
فلسطین، نه اسرائیل
من در این نشست مطرح کردم که هر دانش آموز دبستانی می داند که ملتی مثل ملت فلسطین، از نقشه جغرافیا حذف شدنی نیست
|
منوچهر متکی، وزیر امورخارجه ایران طی میزگردی در نشست ویژه ای که مجمع اقتصاد جهانی در زمینه خاورمیانه برگزار کرده است گفت که کشورش هیچ طرحی برای نابودی هیچ ملت یا کشوری ندارد و "هر بچه دبستانی می داند که محو هیچ کشوری از نقشه جهان امکانپذیر نیست".
اما آقای متکی در ادامه سخنانش بار دیگر موضع رسمی دولت جمهوری اسلامی را تکرار کرد که دولت اسرائیل را دولتی نامشروع می داند و اعتقاد دارد که باید نظام سیاسی سرزمینی که کشور اسرائیل در آن تشکیل شده از راه همه پرسی ای تعیین شود که همه ساکنان بومی این سرزمین، اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی در آن شرکت کنند.
وزیر امورخارجه ایران همچنین در این میزگرد از پیشنهاد اخیر رهبران عرب برای حل بحران جاری میان فلسطینیان و اسرائیل انتقاد کرد و گفت که این طرح با شکست مواجه می شود چون به گفته او، مسائل سرنوشت سازی همچون تعیین پایتخت کشور مستقل فلسطینی و بازگشت حدود پنج میلیون آواره فلسطینی در آن لحاظ نشده و از جانب دیگر، اسرائیل هم میلی به صلح ندارد.
پیشنهاد رهبران عرب که با مخالفت وزیر امورخارجه ایران مواجه شده، به طرح صلح عربی شهرت یافته و یکی از محورهای اصلی میزگردهایی است که در نشست ویژه مجمع اقتصادی جهانی برگزار می شود.
اسرائیل از کلیت طرح صلح عربی استقبال کرده و نخست وزیر این کشور به پادشاه اردن قول داده که طرح را بررسی کند، هرچند در عین حال با محورهای اصلی طرح ابراز مخالفت کرده است.
حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان و امیر ترکی الفیصل سفیر پیشین عربستان سعودی در آمریکا نیز در کنار منوچهر متکی در میزگرد شرکت داشتند |
وزیر امورخارجه ایران نیز در میزگرد گفته: "وقتی به تاریخچه طرحهای صلح نگاه می کنیم می بینیم که طی سی سال گذشته حدود 130 طرح صلح مطرح شده اما هیچکدام از آنها به دلیل رویکردی که طرف دیگر (اسرائیل) داشته، تحقق پیدا نکرده است".
در میزگردی که این سخنان در آن ابراز شده، علاوه بر آقای متکی، حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، شوکت عزیز، نخست وزیر پاکستان، معروف بخیت نخست وزیر اردن، شیخ سلمان بن حمد آل خلیفه ولیعهد بحرین و امیر ترکی الفیصل سفیر پیشین عربستان سعودی در آمریکا نیز شرکت داشتند.
نشست ویژه مجمع اقتصاد جهانی در ساحل دریاچه بحر میت برگزار می شود که 392 متر پایینتر از سطح دریاهای آزاد قرار دارد و از این لحاظ، پست ترین مکان روی زمین به شمار می رود.
در این نشست حدود هزار تن از سرمایه داران، مدیران کلان اقتصادی و سیاستمداران جهان شرکت دارند و با اینکه برنامه نشست، رشد فرهنگی و اقتصادی خاورمیانه اعلام شده، اما عمده مذاکرات نشست در زمینه بحران جاری در عراق و سرزمینهای فلسطینی است.
نشست بحر میت در شرایطی برگزار می شود که میان جنبشهای فتح و حماس، دو گروه اصلی سیاسی فلسطینی، درگیری خونینی جریان دارد و ارتش اسرائیل هم حملات پی در پی به مواضع حماس که در حال حاضر اداره تشکیلات خودگردان فلسطینی را در اختیار دارد، وارد می سازد.